Dinsdag 30/11/2021

IMF begint aan voorzichtig gewetensonderzoek

De vijftigste vergadering van het interim-comité van het Internationale Muntfonds (IMF) staat vandaag volledig in het teken van de Aziatische financiële crisis. Het beleidsbepalende orgaan van het IMF, dat voorgezeten wordt door de Belgische minister van Financiën Philippe Maystadt (PSC), vraagt zich in het hoofdkwartier van de organisatie in Washington af wat er sinds de herfst van vorig jaar precies fout gelopen is. De lessen en ideeën voor de toekomst klinken verfrissend, zo wordt in Washington gesteld. Maar de hoop op een snelle en radicale hertekening van het IMF en van de wereldwijde financiële organisatie is minimaal.

Washington.

Van onze verslaggever

De vergadering van het interim-comité past in een uitgebreid rijtje van financiële gebeurtenissen die deze week in Washington op de agenda staan. Gisteren was het de beurt aan de financieministers en de centrale bankiers van de G7, de zeven rijkste landen ter wereld, die de halfjaarlijkse IMF-vergadering gewoontegetrouw een dag op voorhand kwamen voorbereiden. Het gaat om de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan, Canada en Italië. Ook de Wereldbank houdt deze week nog een bijeenkomst.

Alleen al de opbouw van de agenda van de IMF-vergadering geeft aan dat er iets speciaals aan de hand is. De traditie wil dat tijdens de bijeenkomsten van het interim-comité in de voormiddag de internationale economische vooruitzichten besproken worden. Na de lunch is het dan de beurt aan de rol van het IMF zelf in het wereldwijde financiële landschap. Vandaag is de dagorde omgekeerd. Tijdens de voormiddagsessie wordt het Aziatische probleem aangekaart en de lessen die het IMF uit de aanpak van dat probleem moet leren. Ook het rondje obligaat speechen van de aanwezigen gaat niet door en moet plaatsmaken voor een discussie meer to the point. Minister Maystadt leek gisteravond in zijn rol van voorzitter van plan om de rol van de instelling en de werking in de toekomst expliciet in vraag te stellen. Maar Maystadt noemt de kans op een drastische aanpassing van de werking van het IMF in dit stadium minimaal.

De Amerikaanse minister van Financiën Robert Rubin liet tijdens een voordracht in het Brookings Institute in Washington horen dat zijn regering denkt aan een idee om voor banken uit landen met onvoldoende overheidstoezicht de toegang tot de internationale financiële markten te beperken of zelfs te verbieden. Rubin haastte zich wel om eraan toe te voegen dat het om niet meer dan een proefballon gaat. Van enige effectieve actie is er nog geen sprake. Amerikaanse banken hebben tradtitioneel veel belangen in groeilanden. De vrees voor vergeldingsmaatregelen tegen die banken indien zulke landen van de rest van de wereld afgesloten zouden worden, is een voorbeeld van de discussie die deze dagen meer dan één dimensie heeft.

De agenda zelf van het interim-comité is vandaag in ieder geval rijk gevuld. Uiteraard wordt er besproken hoe de financiële systemen wereldwijd verstevigd kunnen worden om een herhaling van het Aziatische verhaal te voorkomen. Ten tweede staat de waakhond- en controlefunctie van het IMF ter discussie, het uitblijven van waarschuwingslichtjes in de aanloop naar deze crisis heeft deze vraag uitdrukkelijk naar de voorgrond gebracht. In dezelfde context wil het IMF dat statistisch materiaal van de lidstaten duidelijker en betrouwbaarder aan haar staf wordt toegeleverd dan in het verleden vaak het geval was. Ten slotte blijft de vraag hoe het IMF in de toekomst best aan 'crisismanagement' kan doen als er uiteindelijk toch ergens ter wereld een nieuwe zware financiële noodsituatie opduikt. De vraag over de rol van de private financiële sector hierbij - en de eis dat ook privé-banken een deel van de verantwoordelijkheid zouden dragen - is verbonden aan dit laatste agendapunt. (RS)

Zaterdag in Ter Zake een dossier over het IMF en Azië

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234