Tests
Imec en UZ Leuven werken aan snelle test op basis van uitgeademde lucht
Het Leuvense technologische onderzoekscentrum Imec en het UZ Leuven ontwikkelen een snelle coronatest die werkt op basis van uitgeademde lucht. De test moet binnen vijf minuten uitsluitsel geven of iemand besmettelijk is.
De meest gebruikte methode is de PCR-test met een staalname uit de neus- of keelholte. Het nadeel is dat dat moet gebeuren door getraind personeel en als onaangenaam wordt ervaren. Bovendien duurt het twee dagen voor je het resultaat weet. Daarnaast zijn er sneltests, maar die zijn minder betrouwbaar. Serologische tests gebruiken een bloedstaal, maar verifiëren alleen of een persoon antistoffen heeft aangemaakt.
Imec en het UZ Leuven werken daarom aan een snelle test die binnen de 5 minuten kan vertellen of je drager bent van het virus én of er een grote kans is dat je besmettelijk bent. Daarbij maken ze gebruik van de virusdeeltjes in de microscopisch kleine, waterige partikels in uitgeademde lucht. Onderzoek heeft aangetoond dat die partikels de voornaamste transmissieroute zijn voor het virus.
De onderzoekers zijn gestart met het ontwikkelen van de onderliggende technologie en een bijhorend analysetoestel. Dat toestel moet ervoor zorgen dat het verwerkingsproces beperkt blijft tot vijf minuten. Bedoeling is om tegen de zomer van 2021 een prototype te testen op Brussels Airport.
Minister Crevits noemt de ontwikkeling van de test “van groot belang voor de volksgezondheid”. “We hebben dan ook beslist om dit project met 2 miljoen euro te ondersteunen”, zegt de CD&V-minister. “Het project heeft nog een weg af te leggen, maar met de nodige steun kan de klinische studie tegen de zomer afgerond zijn en kan er ook getest worden op Brussels Airport.