Vrijdag 20/05/2022

'Imago speelt, net als in elke business, een rol'

'Als buitenlandse minderjarigen zich prostitueren, vindt iedereen dat normaal'

Cathy Galle / Het Glazen Straatje in rep en roer na onthullingen tienerprostituee

De zaak van het 16-jarige straatmadeliefje uit het VRT-programma Koppen heeft in de Gentse hoerenbuurt behoorlijk wat beroering veroorzaakt. Dankzij een goeie samenwerking tussen barexploitanten en politie was alles de jongste tijd eindelijk wat rustiger geworden in het Zuidkwartier. Die rust is nu grondig verstoord. De buurt is niet te spreken over de hele heisa rond het Stefanie-geval. 'Of Stefanie nu een hoer is of niet, ze zal zeker niet de enige Vlaamse 16-jarige zijn die in de prostitutie zit. Mensen kunnen soms zo hypocriet zijn.' Slecht voor de zaken is de hele heisa zeker. 'Telkens als de Gentse hoerenbuurt negatief in de pers komt, voelen wij dat aan onze portemonnee.'

Donderdagavond. Het is opmerkelijk rustig in de Gentse hoerenbuurt. Hier en daar lopen mannen op zoek naar een geschikte partner voor een half uur. Potige manskerels staan in de deur van de bar en kijken de mannen streng aan. Sommigen vragen zelfs de identiteitskaart van de hoerenloper. "Onder de achttien komen ze er niet in. We willen geen last met de politie", is de uitleg. Politiemannen zijn er trouwens overal. Soms in uniform, maar veelal in burger. "Geen probleem", vinden de 'buitenwippers. "We hebben de jongste tijd goede contacten met de politie. Niet dat ze onze beste vriendjes zijn, maar ze helpen wel om de boelzoekers op afstand te houden. Die hebben we hier niet nodig."

De heisa rond de 16-jarige Stefanie, die zich volgens het VRT-programma Koppen in Gent prostitueert, heeft beroering veroorzaakt in de buurt. Journalisten zien ze er liever niet, op nog meer negatieve aandacht zit het Zuidkwartier niet echt te wachten. Volgens enkele blondines, die bij wijze van werkonderbreking samen in de vitrine van hun vriendin gezellig zitten te keuvelen, is Stefanie wel degelijk herhaaldelijke keren in de hoerenbuurt gesignaleerd. Niet zo verwonderlijk, want haar moeder en haar beste vriendin hebben er beiden een eigen etablissement. Of het meisje enkel op bezoek kwam of er ook zelf werkte, is niet meteen duidelijk. "En wat dan nog?" reageert één van de blondines lichtjes geërgerd. "Als buitenlandse minderjarigen zich prostitueren, vindt iedereen dat normaal, maar als een jong Vlaams meisje uit vrije wil voor geld met mannen naar bed gaat, reageert heel ons land geschokt. Of Stefanie nu een hoer is of niet, ze zal zeker niet de enige Vlaamse 16-jarige zijn die in de prostitutie zit. Mensen kunnen soms zo hypocriet zijn."

De zaak van het 16-jarige straatmadeliefje is in elk geval nefast voor hun business, vindt 'madame' Janine, die een 'etalage' uitbaat in de Pieter Vanderdoncktdoorgang, het beruchte Glazen Straatje. "Telkens wanneer de Gentse hoerenbuurt negatief in de pers komt, voelen wij dat aan onze portemonnee. Je zou misschien niet verwachten dat hoerenlopers wakker liggen van de goeie of slechte naam van de hoerenbuurt waarin ze rondlopen. Maar het imago speelt, net als in elke andere bussiness, ook in de prostitutie een rol."

Meer nog dan het verlies van inkomen, verontrust haar echter het feit dat niemand, noch de politie, noch de barexploitanten zelf, enige weet hadden van de aanwezigheid van de minderjarige. In de Belgradostraat, de Schepenenvijverstraat en de Pieter Vanderdoncktdoorgang loopt al een tijdje een project van de Gentse politie, waaraan zowel de barexploitanten, de dames zelf en de buurtbewoners meewerken. De bedoeling is om de overlast in de buurt te beperken en amokmakers buiten te houden. Barexploitanten en barmeiden ondertekenden vorig jaar een convenant, waarin vooral regels over de kledij en het gedrag van de dames stonden. De buurtbewoners houden een oogje in het zeil of iedereen zich wel aan de regels houdt en de politie patrouilleert geregeld in de buurt.

Roger Van Hyfte, prostitutie-expert van de Gentse politie en hoofd van de cel mensenhandel/prostitutie/schijnhuwelijken, tilt bijzonder zwaar aan deze zaak. "We vielen compleet uit de lucht. Het minste wat er gebeurt in de hoerenbuurt, komen we normaal gezien te weten via ons netwerk van contacten. Een minderjarig hoertje zou ons zeker ter ore zijn gekomen. Dit kan niet. Daar is iederen het over eens."

Ook de barexploitanten zelf zijn die mening toegedaan. "We gaan er hier van uit dat het meisje wel degelijk een hoer is. Alleen kunnen we moeilijk geloven dat ze zich in het Glazen Straatje of één van de andere straten prosituteerde. De politie patrouilleert hier geregeld en ook onder de bareigenaars en de dames zelf is er samenwerking. Dat niemand hiervan op de hoogte was, is op zijn minst vreemd te noemen", vindt één van hen.

De enige mogelijkheid is zowel volgens de politie als volgens de buurt zelf dat Stefanie voor haar activiteiten naar privé-adressen trok, wat meteen een groot probleem blootlegt. De prostitutie in Gent verplaatst zich meer en meer van het gecontroleerde circuit naar veel minder zichtbare plaatsen: massagesalons, escortebureaus, privé-ontvangsten in appartementen. Het 'officiële' circuit klaagt trouwens al jaren over de concurrentievervalsing. Al die verdoken etablissementen betalen geen belastingen en evenmin sociale zekerheid, waardoor ze hun prijzen vaak een stuk lager kunnen houden. Probleem is wel dat de vrouwen er volledig onbeschermd zijn en bijgevolg makkelijke prooien worden voor allerhande misbruiken. De politie probeert de verdoken prostitutie wel aan banden te leggen, maar ook Van Hyfte moet toegeven dat de cel mensenhandel en prostitutie nog lang niet alles onder controle heeft. "We kunnen moeilijk weten wat er achter alle gevels gebeurt. Als een meisje zich wil prostitueren op een privé-appartement, dan kunnen wij daar weinig aan doen. We kunnen niet zomaar om het even waar binnenvallen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234