Donderdag 21/01/2021

Image Makers

Klein RaamTeater, Antwerpen

De Zweedse toneelauteur Per Olov Enquist (°1934) schrijft graag stukken over beroemde mensen. Niet uit sensatiezucht, maar omdat hij hen een uitstekend drager vindt voor psychologische, sociale en politieke thema's. Zo is Image Makers (1998) geïnspireerd op de ontmoeting tussen schrijfster Selma Lagerlöf en filmregisseur Victor Sjöström, twee van de belangrijkste Zweedse artiesten van de eerste helft van de twintigste eeuw. Lagerlöf komt de rushes bekijken van de filmversie van haar roman Körkarlen. De crew is beducht voor haar reactie. Alleen de vriendin van de regisseur lapt alle etiquette aan haar laars en dwingt de grande dame de achtergronden van haar schrijverschap bloot te leggen. Het spookbeeld van haar vader duikt op. Filmregisseur Ilse Somers realiseert bij het Nieuw Ensemble RaamTeater haar eerste theatervoorstelling. Image Makers is ook het toneeldebuut van Francesca Vanthielen, die onder meer al in de film Licht van Stijn Coninx te zien was.

'Image Makers' door het Nieuw Ensemble RaamTeater. Première op donderdag 13 april om 20 uur in 't Klein RaamTeater, Lange Gasthuisstraat 26, 2000 Antwerpen. Voorstellingen tot 20 mei, telkens van woensdag tot zaterdag om 20 uur. Kaarten: 400 en 450 frank (9,92 en 11,16 euro). Reserveren op tel. 03/233.91.48.

Dacteurs

Arca, Gent

Na Dirk Opstaele en zijn Ensemble Leporello blijken ook An Nelissen en Peter Perceval gepassioneerd door Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux (1688-1763), de grootste Franse komedieschrijver na Molière. In Dacteurs brengt Perceval twee stukken van Marivaux samen: La dispute (1744) en Les acteurs de bonne foi (1757). Vier acteurs krijgen de opdracht een lieflijk verhaal te spelen over jonge mensen die los van elkaar zijn opgegroeid in een bos. Percevals tekst heeft twee gezichten: enerzijds raakt hij thema's als overspel, jaloezie en angst aan, anderzijds maakt hij een stand van zaken op van het hedendaagse (Vlaamse) theater.

'Dacteurs' door Arca. Première op zaterdag 15 april om 20 uur in het Teater aan de Lieve, Sint-Widostraat 3, 9000 Gent. Voorstellingen tot 26 mei, telkens op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 20 uur. Kaarten: 300 tot 400 frank (7,44 tot 9,92 euro). Reserveren op tel. 09/225.18.60.

Kat op een heet zinken dak

KNS, Gent

Bij het Nederlands Toneel Gent (NTG) speelt Kat op een heet zinken dak (1955) zich niet af op een katoenplantage in de Verenigde Staten, maar in Vlaanderen. Een opmerkelijke keuze, want in het oeuvre van auteur Tennessee Williams staat de verloren grandeur van zuidelijke staten als Louisiana en Mississippi centraal. Vertaler Walter van den Broeck verplaatst deze onvervalste klassieker naar de zakenwereld van vandaag. Het familiebedrijf in stand houden is belangrijker dan vriendschap, liefde en genegenheid. Dat ervaart Rik, een voormalig sportman, die gebukt gaat onder de dood van zijn beste vriend. Het gerucht doet de ronde dat zij ooit een relatie hadden. Zijn pa maakt zich daar weinig zorgen over. Ook Maggie, Riks echtgenote, heeft andere prioriteiten. Om haar erfenis veilig te stellen wil ze zo snel mogelijk zwanger worden. Daartoe moet ze Rik opnieuw voor zich winnen. De rol van Maggie wordt gespeeld door Hilde Heijnen. Regisseurs zijn Guy Van Sande en Alain Pringels.

'Kat op een heet zinken dak' door Nederlands Toneel Gent. Première op zaterdag 15 april om 20 uur in KNS, Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent. Voorstellingen tot 20 mei, telkens van woensdag tot zaterdag om 20 uur en op zondag om 15 uur. Kaarten: 250 tot 600 frank (6,20 tot 14,87 euro). Reserveren op tel. 09/225.01.01.

Een goede nacht

TheaterTeater, Mechelen

De West-Vlaamse Barbara Vandendriessche is een jong en veelbelovend theaterregisseur. Dat ze vrouw is, steekt ze niet onder stoelen of banken. Drie madammen, de titel van haar professioneel regiedebuut vorig seizoen, was in dat opzicht een duidelijk signaal. Ook Een goede nacht is gebaseerd op een stuk van een vrouwelijke auteur.

Met Night, Mother won de Amerikaanse Marsha Norman (°1947) in 1983 de gerenommeerde Pulitzerprijs. Norman portretteert twee vrouwen die op een afgelegen boerenerf wonen. Hun leven bestaat uit hun kleine huishouden en verder niets. Jessie, de dochter, wil uit deze cocon ontsnappen. Haar enige mogelijkheid is de meest radicale: zich een kogel door het hoofd jagen. Haar dreigement lijkt te helpen. Voor het eerst is haar moeder bereid haar aandacht te schenken en een gesprek aan te gaan. Of is het ijdele hoop? De beide hoofdrollen worden, net als in Drie madammen, vertolkt door Lies Jannes en Carina Van der Sande.

'Een goede nacht'. Première op woensdag 19 april om 20.30 uur in TheaterTeater, Begijnenstraat 19, 2800 Mechelen. Ook op 20, 21, 22, 29 en 30 april om 20.30 uur. Kaarten: 320 en 440 frank (8 en 11 euro). Reserveren op tel. 015/20.37.80.

Maar schaap toch

Mozaïek, Kortrijk

Sinds Jos Verbist er drie jaar geleden het roer overnam, biedt Theater Antigone elk seizoen onderdak aan een jong regisseur. In het geval van Bart Van Nuffelen en Johan Petit leidde het onmiddellijk tot een selectie voor het Theaterfestival met DAT DAT (1998). Dit jaar is het de beurt aan Dominique Van Malder, die tot nu toe vooral opviel als lid van het Brusselse collectief Bronstig Veulen. Tijdens zijn opleiding aan het RITS toonde hij zich een gretig theaterstudent die aan de slag ging met teksten van zowel Euripides als van de Oostenrijkse Marlene Streeruwitz of de Nederlander Oscar van Woensel. Maar schaap toch is Van Malders eerste professionele regie. De voorstelling wordt aangekondigd als "een tragikomisch concert van woorden en klanken". De vier acteurs hebben alvast muzikaal bloed in de aderen: Esmé Bos, Geert Six, Adriaan Van den Hoof en Wim Willaert.

'Maar schaap toch' door Theater Antigone. Première op woensdag 19 april om 20.15 uur in de Mozaïek, Overleiestraat 15A, 8500 Kortrijk. Voorstellingen tot 6 mei, telkens van woensdag tot zaterdag om 20.15 uur. Kaarten: 200 frank (4,96 euro). Reserveren op tel. 056/24.08.87. Nadien op tournee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234