Woensdag 06/07/2022

Portret

Ilse Uyttersprot: van burgemeester tot schepen zonder bevoegdheden

Ilse Uyttersprot Beeld Swirko
Ilse UyttersprotBeeld Swirko

Voormalig burgemeester van Aalst Ilse Uyttersprot (CD&V) is vermoord teruggevonden. Ze volgde in 2007 de liberale burgemeester Anny De Maght op. In 2012 gaf Uyttersprot de fakkel door aan Christoph D’Haese (N-VA) maar ze bleef wel schepen. Sinds vorig jaar boterde het niet meer tussen Uyttersprot en de andere coalitiepartners, die haar op een zijspoor zetten. Begin dit jaar werden haar al haar schepenbevoegdheden afgepakt. Ilse Uyttersprot was 53 en laat twee zonen achter.

Rutger Lievens

Ilse Uyttersprot studeerde rechten aan de Universiteit Gent en begon haar professionele carrière als advocate. Daarna werd ze kabinetsmedewerker van staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels en regiosecretaris van middenstandsorganisatie Unizo.

Ze leek echter in de wieg gelegd om het te maken in de Aalsterse politiek. Daarvoor heeft ze alvast de juiste achternaam. Haar vader Raymond Uyttersprot was burgemeester geweest van Moorsel en later ook van Aalst. Ilse Uyttersprot verloor haar vader toen die 51 jaar oud was. Zelf is ze nu 53 geworden. Dat te vroege afscheid van haar vader had haar diep geraakt en het bepaalde ook hoe ze in het leven stond. Genieten, liever nu dan later.

Sinds 1989 was ze gemeenteraadslid voor CD&V in Aalst en van 2007 tot 2012 was ze burgemeester in een coalitie met Open Vld en sp.a. In 2012 had Christoph D’Haese 70 stemmen meer en moest ze het burgemeesterschap afstaan.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Schandaalfilmpje

Haar burgemeesterschap ging niet onopgemerkt voorbij. Aalst haalde in die jaren verschillende keren het nationale nieuws, jammer genoeg niet altijd op een positieve manier. Zo ontvluchtte Ilse Uyttersprot in 2009 verkleed als politieagent het belfort van Aalst toen de brandweer van Aalst betoogde tijdens een gemeenteraad. Uyttersprot kon daar achteraf mee lachen. Ook op het schandaalfilmpje van Uyttersprot met haar partner op een toren in het buitenland, zei ze gewoon ‘Et alors?’.

De incidenten maakten haar zeker niet minder populair in Aalst. Carnavalisten houden van politici die met zichzelf kunnen lachen en Ilse Uyttersprot was zeer populair in carnavalsmiddens. Bij verschillende groepen was ze de ‘meter’. Er ging geen evenement voorbij of Uyttersprot was aanwezig. Ze had ook een nauwe band met Okapi Aalstar. Haar ex-man Frank Van Impe is oud-speler van Okapi Aalstar. Samen hebben ze twee zonen.

Zonder bevoegdheden

Tussen 2012 en 2018 was ze schepen in Aalst en was er een vlotte samenwerking met Christoph D’Haese, maar na de verkiezingen van 2018 was dat voorbij. Toen er bij de opmaak van de meerjarenbegroting informatie naar buiten lekte, beschuldigden N-VA en Open Vld Ilse Uyttersprot. Iets wat nooit bewezen is, maar het leidde wel tot een definitieve breuk. De coalitiepartners pakten Ilse Uyttersprot haar bevoegdheden af en de voorbije zeven maanden was ze schepen zonder bevoegdheden. CD&V Aalst stond met één been in de oppositie en één been in de meerderheid. Ilse Uyttersprot stapte naar de Raad van State om haar gelijk te halen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234