Maandag 25/01/2021

Illegalenpistool van rijkswacht is oplichterij

Na het drama in Dover van juni vorig jaar waarbij 58 Chinezen in een container om het leven kwamen, beloofde de regering röntgenscanners aan te kopen om containers door te lichten op de aanwezigheid van personen. Terwijl de eerste scanner nog altijd op zich laat wachten (DM 11/12), kocht de rijkswacht wel meteen zogenaamde illegalenpistolen: toestellen die elektromagnetische signalen zouden opvangen van mensen die zich in een container verborgen houden. Die toestellen doen echter allesbehalve wat de verkopers ervan zeggen. In de Verenigde Staten pakte het FBI de 'uitvinder' van het illegalenpistool zelfs op voor fraude.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Halverwege de jaren negentig dook het illegalenpistool een eerste keer op, op een hightechbeurs voor speurders in Miami. De zakenman Ross stelde daar de zogenaamde Quadro Crime Tracker voor. Het toestel werd ontworpen door de zelfverklaarde Amerikaanse professor Kwackelstein - what's in a name? - en vond gretig aftrek bij Amerikaanse politiediensten. Het toestel zou, volgens de ontwerpers, het elektromagnetisch veld rond een persoon opsporen en op die manier kunnen aantonen of zich in een gebouw, een container of een sneeuwlawine al dan niet mensen bevinden. De schattingen over het aantal invallen van de politie waarbij, ondanks positieve signalen van de Quadro Crime Tracker, niemand thuis bleek, lopen uit elkaar. Wat wel vaststaat, is dat het FBI uiteindelijk de zwendel in de gaten kreeg en zakenman Ross achter slot en grendel zette.

"In '97 dook het toestel opnieuw op onder een andere naam", zegt Robert Peeters, een specialist in elektromagnetisch hightechmateriaal die samenwerkt met het hoofd van de onderzoekseenheid microgolfvermogentechnologie, de Gentse professor Walter Van Loock. "DKL Lifeguard is de nieuwe naam. Het probleem is dat het toestel onmogelijk kan werken. Het zou zogenaamd elektromagnetische signalen opvangen met een zeer lage frequentie. De ontwerper zegt zelf dat er niemand in een straal van 500 meter in de buurt mag zijn. In de haven is dat per definitie onmogelijk, maar nog belangrijker is het feit dat de straling onmogelijk door de metalen container kan. In feite is zo'n container een echte kooi van Faraday. Enkel de onderzijde is van hout en daartegen zit een laag pek geplakt die afgewerkt wordt met metaalhoudende tape. Wie dit toestel probeert te verkopen bezondigt zich dus aan pure oplichterij. Het zijn mensen die enkel lobbyen bij overheden en hun toestellen niet aan privé-personen aanbieden."

Robert Peters staat met zijn kritiek niet alleen. De woordvoerder van de prestigieuze Amerikaanse Vereniging voor Fysica, Robert Park, sabelde de DKL Lifeguard neer als een "wichelroede in een hightechkleedje van lichtjes en knopjes". Vijf minuten speuren op het internet maakt duidelijk hoe omstreden DKL Lifeguard is. Toch liet de Belgische overheid zich vlotjes inpakken door de firma. De vestiging van DKL Lifeguard in België verkocht twee toestellen, die elk bijna een miljoen frank kostten aan de toenmalige rijkswacht. "De politie werkt ermee en is zeer tevreden", zegt de Belgische zaakvoerder Hedwig Van Roy. "De belangrijke bestellingen worden opgevolgd door de hoofdzetel in Washington. Of er nog nieuwe bestellingen overwogen worden, kan ik niet zeggen."

Dat er problemen zouden zijn met DKL Lifeguard, klopt volgens Van Roy niet. "Er is helemaal geen probleem om de DKL Lifeguard voor containers te gebruiken. Alleen de wind speelt ons soms parten, maar daar wordt aan gewerkt. Het toestel is zelfs in staat om het onderscheid tussen dieren en mensen in de containers te maken. Er zit een polarisatiefilter in die enkel menselijk materiaal detecteert. Die selecteert op basis van menselijk dna, maar dat is wat te technisch om er verder op in te gaan."

"Wetenschappelijke nonsens", zegt Robert Peeters. De oplossing voor het onderscheppen van illegalen zou volgens hem wel eens veel simpeler en vooral goedkoper kunnen zijn. "De goedkoopste oplossing is het aanbrengen van een registratiesysteem in de container zelf. Een simpel toestel dat 200 frank kost en dat warmte, CO2, trillingen of infraroodstraling meet. Een draadje naar de vrachtwagencabine met daaraan een lampje dat aangaat wanneer er iets gebeurt, volstaat om na te gaan of er mensen in de container aanwezig zijn."

Bij de Oostendse scheepvaartpolitie, waar de illegalenpistolen gebruikt worden, was gisterenavond niemand meer bereikbaar voor commentaar.

Robert Park: 'Een wichelroede in een hightechkleedje van lichtjes en knopjes'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234