Dinsdag 03/08/2021

'Illegale immigratie vanuit Kongo goed georganiseerd'

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Wilfried Eetezonne

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) komen er steeds meer Kongolezen, vooral meisjes en vrouwen tussen 15 en 30 jaar, illegaal België binnen. Freddy Roosemont, directeur generaal van DVZ, spreekt van een goed georganiseerde misdaad. Hij zei dat na afloop van een driedaags seminarie over de strijd tegen de mensensmokkel in Kinshasa.

Volgens DVZ zouden het afgelopen anderhalf jaar zo'n 150 Kongolezen per maand illegaal naar België komen. Vaak moeten ze daarvoor duizenden euro's betalen. De vrouwen die illegaal ons land worden binnengebracht zouden niet zozeer in de prostitutie terechtkomen, maar moeten aan te slag in naai-ateliers of als huishoudelijk werkster.

Om te strijden tegen de immigratie dringt Roosemont aan op een betere opleiding die gelinkt is aan het fenomeen, op meer preventie en op uitwisseling van informatie tussen Kongo en België en andere landen in de Schengen-zone. In mei wordt in België een opvolgingsvergadering georganiseerd over de problematiek.

De Belgische ambassadeur in Kinshasa, Renier Nijskens, heeft op zijn beurt het idee verdedigd van de opening van een gespecialiseerd bureau dat visa uitreikt voor Schengen-landen. Zo kan volgens Nijskens de toekenning van visa beter gecoördineerd worden.

SN Brussels Airlines (SNBA), dat op Kongo vliegt, zegt in elk geval alle mogelijke inspanningen te doen om de immigratie van illegalen aan te pakken. Volgens SNBA-woordvoerder Geert Sciot merkt de luchtvaartmaatschappij niets van een stijging. Door de overheid wordt er streng toegezien op luchtvaartmaatschappijen die er zelf voor moeten waken dat er geen illegalen aan boord van hun vluchten komen.

"Vorig jaar vervoerden we 15.000 passagiers van Kongo naar Brussel. We zijn toen in zestien gevallen beboet geweest door de overheid omdat het om passagiers ging met valse papieren", aldus Sciot. "Voor het eerste trimester van dit jaar gaat het om vijf dossiers. In Kinshasa hebben we vijftien mensen in dienst die zich fulltime bezighouden met het controleren van documenten en het verhinderen dat mensen met vervalste papieren aan boord gaan. Per vlucht uit Kinshasa weigeren we een twaalftal mensen op verdenking van valse documenten. Wij hebben er alle belang bij om de wetgeving te respecteren. Een boete kan immers oplopen tot 3.750 euro per illegale passagier."

Of andere maatschappijen als Air France of het Kongolese Hewa Bora Airways minder streng controleren, wil Geert Sciot niet gezegd hebben. "Als Belgische maatschappij moeten wij nu eenmaal de beste van de klas zijn", aldus nog de woordvoerder.

Volgens Belgisch staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) is de uitspraak van DVZ echter niet nieuw. "Ik heb het rapport nog niet gelezen, maar op zich is dit niet opmerkelijk. Er zitten nogal wat gaten in het systeem in Kinshasa. Denk maar aan de muzikanten die naast hun artistieke activiteit hun landgenoten nogal eens hielpen bij hun immigratie", zegt Boutmans, waarmee hij naar Papa Wemba verwijst, de Kongolese zanger die verdacht wordt van mensensmokkel. "We zien wel een verstrenging van de controle. "In Kongo ontbreekt een betrouwbaar bevolkingsregister. Zopas hebben we een akkoord bereikt waarin wij Kongo helpen bij het opzetten van een burgerlijk bestuur en een goed functionerende douane en een degelijk financiëndepartement. Er moet een goede burgelijke stand komen, zodat ook hun officiële papieren en documenten betrouwbaarder worden."

SN Brussels Airlines: 'Per vlucht uit Kinshasa weigeren we een twaalftal mensen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234