Maandag 05/12/2022

Ilias E. H., de jongen die zijn leven ging beteren

Nauwelijks een half jaar geleden trok Ilias E. H. (17) voor de derde keer de deur van de gesloten jeugdinstelling in Everberg achter zich dicht. Hij begon aan een tweede leven als kapper, het breekijzer zou plaats maken voor een haardroger. Dat jonge leven eindigde afgelopen zaterdag in een leeggebloed lichaam op straat. Gestorven aan de steekwonde die hij kreeg van de hoogbejaarde man die hij in zijn eigen woning wou beroven.

De leerlingen van de kappersschool in het Centrum voor leren en werken CBO Antwerpen Noord op de Dam in Antwerpen schrijven hun verdriet en medeleven van zich af op posters met de afbeelding van Ilias. Vandaag geen watergolf en brushing op het rooster, maar rouwverwerking. De drie jongens en zes meisjes met wie hij sinds september klas en kapstoel deelde, zijn enorm geschrokken van zijn overlijden, zegt directeur Marc van Hoof. "Het totale ongeloof, dat zie je bij iedereen die hem gekend heeft. Er zijn al veel tranen gevloeid om Ilias."

Sinds dit schooljaar ging de jongen hier twee dagen per week naar de les, hij stond op de wachtlijst om werkervaring op te doen. "Een van de betere leerlingen", zegt de directeur. "Geen haantje-de-voorste, geen tafelspringer. Vriendelijk, geïnteresseerd, gemotiveerd. Deze school is voor veel jongeren het laatste vangnet, we zijn hier wel wat gewend. Van Ilias hadden wij sterk de indruk dat hij deze nieuwe kans met beide handen greep, en dat hij daarin gesteund werd door zijn ouders." Dat is net het schokkende, zegt van Hoof. "Waar is het mis gelopen, we kunnen er echt niet de vinger opleggen."

Justitie leert Ilias E. H. kennen in september 2009, wanneer de dan 15-jarige jongen een eerste keer tegen de lamp loopt. Op twee jaar tijd verzamelt hij een waslijst aan 'als misdaad omschreven feiten' (MOF), zoals dat bij de jeugdrechtbank heet. Het levert hem het predikaat 'veelpleger' op. Verschillende inbraken, overvallen met geweld, achter het stuur kruipen zonder rijbewijs, weerspannigheid, het scala is breed.

Op anderhalf jaar tijd belandde hij drie keer in de gesloten jeugdinstelling in Everberg. Vorig jaar zat hij vast van maart tot april. In december moest hij opnieuw enkele dagen binnen, om eind januari al terug te keren en er twee maanden te blijven. Hij werkte goed mee aan het gerechtelijk onderzoek en in de instelling schikte hij zich braaf naar de regels.

Sinds september staat hij onder toezicht van de jeugdrechter, met wie hij belangrijke beslissingen zoals opleiding, scholing en tijdsbesteding moet bespreken. Een blaam voor het ouderlijk gezag, een slag in het gezicht van de mensen die hun zoon naar eigen zeggen steeds op het rechte pad probeerden te houden. "We hebben in zijn opvoeding gefaald, zeggen zijn ouders, en dat doet hen nog het meest pijn", vertelt zijn neef. Geflankeerd door zijn tante vertelt hij over zijn neefje, in een van de vele kamers in het huis van de achtkoppige familie E. H. in de Stuyvenbergwijk. "Ze hebben er alles aan gedaan om hem op het rechte pad te krijgen. Gepraat, berispt, gestraft, gesteund. Ilias kwam niets tekort. Dit is een warme, hechte familie waarin iedereen elkaar steunt. Financieel en emotioneel, het ontbrak hem aan niets."

Van zaalvoetbal tot het buurthuis, zijn ouders rekenden op alle helpende beetjes om hun zoon van straat te houden. Zijn vader, een vijftiger die aan jaren hard labeur in de bouw een kapotte knie overhield, en zijn 42-jarige moeder zijn verteerd van verdriet, zegt de neef. "Iedere keer als ze via de politie iets te weten kwamen, had Ilias de juiste woorden klaar. Hij had echt en oprecht spijt. Hij wilde absoluut een beter leven en hij volgde die opleiding graag." Hij houdt zich op de vlakte over het verleden van zijn neef. "Stommiteiten. Waarom? Tsja. Verkeerde vrienden? Ilias was net zoals andere jongeren: ze hebben genoeg, ze willen nog meer."

Niemand weet wat hem bezielde, toen hij die zaterdagmiddag samen met een kompaan de woning van de 84-jarige Roger en zijn hoogbejaarde vrouw binnendrong, op minder dan een kilometer van zijn ouderlijk huis. Een woning die de afgelopen twee jaar tot vijf keer toe werd belaagd door dieven, waarvan een keer met succes. De oude - en fel verzwakte - vrouw zou dit jaar op straat van haar halsketting beroofd zijn.

Onder bedreiging van een schroevendraaier opende Roger de kluis. Toen hij de kans zag, greep de bejaarde man een mes. Nadat hij de jonge inbreker in de keel stak, stuikte die na enkele honderden meters vluchten zieltogend in elkaar. De vermoedelijke mededader is nog steeds op de vlucht, tot woede en ergernis van de familie van Ilias "Samen uit, samen thuis. Er zijn twee versies van de feiten, we kennen er nog maar een. Het slachtoffer wordt nu als dader bekeken. Wat Ilias op zijn kerfstok had, is geen reden om te moorden."

Het parket lijkt die lezing van de feiten niet te volgen. De 84-jarige man gaat vrijuit omdat de onderzoeksrechter "indicaties" ziet van wettelijke zelfverdediging.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234