Vrijdag 23/10/2020

'Il n'y a pas de temps pour muizenstapjes'

De aangekondigde staking noopte tot creativiteit bij tal van werknemers om op het werk te geraken. Carpoolen was een van die ideetjes. Wij carpoolden ook, met de man die in het oog van de storm staat. 'Bij tegenwind sta je beter met je gezicht erin.' Het traject Kortrijk-Brussel met de minister van Pensioenen, Vincent Van Quickenborne.

'Oké Lieven. Vertrekken wel om 5.30 uur." Het sms'je van Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gaf groen licht aan het carpoolidee: in diens kielzog de ochtend van zijn belangrijke dag beleven. De 38-jarige Kortrijkzaan moest zowel de toorn van de overheidsvakbonden trotseren én zijn pensioenplan door het parlement zien te loodsen.

5.30 uur: Carpoolparking 'Cowboy Henk' - Kortrijk

En maar denken dat wij vroege vogels zijn. Als we de parking oprijden staat al een wagen van de regionale televisiezender Focus-WTV te wachten. Vooraleer Vincent Van Quickenborne naar Brussel vertrekt willen ze nog snel even een quote van de minister.

Tien minuten later rijdt zijn donkere Audi de parking op. Een energieke Van Quickenborne stapt ons tegemoet. Terwijl hij de televisieploeg te woord staat, maken we een praatje met Dirk, zijn vaste chauffeur. Een man van vele oorlogen, letterlijk, want hij vervoerde al tal van prominenten. En kwam daarbij in oorlogsgebied. "Ik heb me nooit ongerust gevoeld, maar vandaag is dat wel wat anders. Deze auto heeft geen geblindeerde ramen, en als we straks in Brussel op een blokkade botsen, en de betogers zien Vincent zitten... Wat dan?" Zijn minister maakt zich evenwel geen zorgen, weet de man nog. "Tja, beroepspolitici, hé. Al hoop ik dat het na nieuwjaar wat rustiger zal worden."

6 uur: E17 Kortrijk - Gent

Bij vertrek had Van Quickenborne zijn chauffeur nog even ingelicht dat we eerst naar de RTL-studio's moesten rijden. "Het zal krap worden, maar hou je wel aan de snelheidsregels, hé."

Op Radio 1 wordt het stakingsprogramma (Music for Life) om 6 uur even onderbroken voor een kort nieuwsbulletin. Slechts één hoofdpunt: de staking. Van Quickenborne is verdiept in de kranten en blijft er uiterlijk onbewogen bij. Of hij goed heeft geslapen vannacht? "Als een roos. Al was het een kort nachtje." Een normale werkdag begint altijd vroeg, maar vandaag is het net dat ietsje vroeger. Vrijwel dagelijks doet hij het traject Kortrijk - Brussel. "Soms blijf ik overnachten in Brussel als het te laat wordt."

De radio wordt op Q-Music gezet, daar is er wel verkeersinformatie, en de eerste files worden gemeld. Uit de kranten onthoudt Van Quickenborne vooral de vele lezersbrieven van jongeren. Hij wil echter niet poneren dat dit een generatieconflict is. "Maar als we nu niet ingrijpen, zou het er wel een kunnen worden. De vraag naar de betaalbaarheid van het systeem leeft en is terecht." Toch toont hij ook begrip. "Dit gaat over de planning van de mensen hun leven, tuurlijk is dat ingrijpend en sta je daar bij stil."

6.24 uur: E40 - Erpe-Mere

Stil staan wij ook even ter hoogte van Erpe-Mere. Van Quickenborne kreeg de voorbije dagen veel over zich heen. En niet steeds even gracieus. De Waalse vakbonden noemden hem 'le jeune salopard'. "Hebben ze dat over mij gezegd? Tja. Maar dit dossier gaat niet over mij, maar over onze toekomst. En we wisten dat dit een moeilijke klus zou worden, maar iemand moet het doen. Het pensioendossier was voor ons belangrijk. In de eerste nota stonden voorstellen om iets te doen vanaf 2020. We hebben de partners kunnen overtuigen dat het sneller moest. En ik ben heel blij met mijn departement. Wat we nu doen is eventjes de kortetermijnpijn verbijten voor een langetermijnzekerheid.

"Ik voel mij gesteund door de regering, maar het is wel mijn dossier. De vakbonden zijn allicht verrast door de vastberadenheid. Maar deze regering heeft geen tijd te verliezen." Of premier Elio Di Rupo hem de voorbije dagen wat getemperd heeft? "Neen, we houden nauw contact. En voor Di Rupo is dit ook geen geschenk, maar hij legt mij niks in de weg."

6.45 uur: E40 - Ternat

De file richting Brussel komt hier nu pas echt tot volle wasdom. Van Quickenborne bladert nog steeds door de kranten, en luistert onderwijl naar zijn voicemailberichten. Geen getweet? Hij laat zich niet uit zijn kot lokken met die opmerking. Tijdens het overleg met de Groep van Tien moest hij de dag voordien wel uit zijn kot komen. "Maar de sfeer was goed, er was zelfs ruimte voor een kwinkslag."

Om spraakverwarring te voorkomen werd Rudy De Leeuw (voorzitter ABVV) 'Rode Rudy' gedoopt, Rudy Thomaes (VBO) zat immers ook aan tafel. "Ik weet niet welke kleur die heeft, maar het zal wel geen rood zijn", laat Van Quickenborne zich laconiek ontvallen. En bij een foto van de Noord-Koreaanse Kim Jong-un in The Wall Street Journal: "Ik ben daar één keer geweest. Wat een akelig land." Neen, voor Buitenlandse Zaken is Van Quickenborne allicht niet de meest genuanceerde ambassadeur.

7 uur: E40 - Groot-Bijgaarden

Bumperen is het, en de chauffeur twijfelt even of hij door het centrum zal rijden, of via de Ring. De radio spreekt over filterblokkades. "Wat zijn dat?", vraagt Van Quickenborne aan zijn chauffeur, die de Ring verkiest.

Intussen klinkt op Q-Music de stem van Jos Digneffe (ACOD). Hij fulmineert tegen de minister "die zijn pensioenplannen door de strot wil rammen". Geen reactie bij Van Quickenborne, die zijn mails leest op de iPhone. De radio gaat wél iets harder bij het voetbalnieuws. In de kwartfinales om de Belgische voetbalbeker stuurde KV Kortrijk Beerschot met 2-0 naar huis. "Yes!" Dat, en het rood-witte sjaaltje op de hoedenplank verraden een voetbalsupporter.

7.20 uur: Brug van Vilvoorde

Het verkeer gaat hier verbazend vlot, al meldt de radio dat de ochtendspits inmiddels zo'n 140 kilometer file telt. Het lijkt erop dat de bomvolle agenda van de minister (overleg, ontvangst van de vakbonden, interviews, enz.) niet van meet af aan in de soep zal draaien. Een sms van Di Rupo voor overleg om 13.30 uur kan er nog wel bij.

De kritiek van de Raad van State op de pensioenplannen zijn voor Van Quickenborne geen struikelblok. Zijn medewerker heeft afgelopen nacht om 3.30 uur omstandig de antwoorden doorgestuurd. "Ik ga een paar telefoontjes doen, dit is niet voor publicatie", klinkt het. Een aantal prominenten uit de regering worden gebeld, net als grondwetsspecialisten, en medewerkers. "Goeiemorgen, Quick", klinkt het net iets te hard bij een socialistisch boegbeeld aan de andere kant van de lijn. Er wordt overleg gepleegd over de partijgrenzen heen. Politiek en tactiek.

7.33 uur: Jacques Georginlaan -Brussel

We draaien mooi op tijd de parking op van RTL. Binnen een kwartier gaat Van Quickenborne live in de ether. Er is zelfs nog tijd voor een thee. In de radiostudio flikkeren de rode lichten aan, Van Quickenborne legt in vlot Frans nog maar eens uit waarom het pensioendossier zo belangrijk is, en zo snel mogelijk moet afgerond worden. "Il n'y a pas de temps pour muizenstapjes."

Na afloop staat een cameraploeg en nog een radiojournalist klaar voor een korte quote. Nog snel een thee en een croissant - eindelijk ontbijt! - en met vaste tred stormt hij het RTL-gebouw uit. De chauffeur loodst ons richting kabinet, waar de vakbonden ontvangen moeten worden. Daarna naar het parlement, en tussendoor nog verschillende overlegmomenten.

"Wanneer ik vanavond in mijn bed zal liggen? Ik vermoed dat het pas deze nacht tot de effectieve stemming zal komen", zegt Van Quickenborne. Zijn mimiek verraadt dat hij klaar is voor een helse dag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234