Maandag 25/01/2021

'Ik zit in een luxesituatie'

Vandaag fietst hij niet mee in Parijs-Brussel, maar dat is geen nieuwigheid. Als zijn geheugen hem niet in de steek laat, reed Peter Van Petegem in zijn bijna tienjarige profloopbaan hooguit twee keer de klassieker der twee hoofdsteden. Meestal was hij in deze periode van het seizoen elders aan het werk. Nu zit hij thuis en volgt hij Parijs-Brussel op de buis. En inmiddels heeft hij nog steeds geen duidelijkheid welk shirt hij volgend jaar zal aantrekken. Maar al bij al maakt hij zich niet erg druk over zijn toekomst. 'Ik zit in een luxesituatie', zegt hij. 'Het liefst rijd ik voor Mapei-Quick-Step en in het slechtste geval voor Domo-Farm Frites. Bij Farm Frites lig ik nog onder contract tot 2001. We zien wel, mijn lot ligt eigenlijk in de handen van Peter Post en de advocaten.'

Zingem

Eigen berichtgeving

Tony Landuyt

Zijn carrière heeft Peter Van Petegem geen windeieren gelegd. Het appartement in Brakel ruilde hij twee maanden geleden voor een nette, riante nieuwbouw in Zingem. Hier wacht hij dagelijks op nieuws over zijn toekomst. Het is een publiek geheim dat hij zijn huidige werkgever de rug wil toekeren. Bij Farm Frites zijn te veel en te diepe wonden geslagen. Het rommelt al een heel seizoen bij het Nederlandse team. "Vanaf het ogenblik dat TVM en Priem van het toneel verdwenen, ging het fout", weet Van Petegem. "De directie van Farm Frites is wild van de wielersport. Daar twijfel ik niet aan. Maar die mensen kwamen ineens in een heel andere situatie terecht. Van cosponsor naar hoofdsponsor. Een hele stap waar ze misschien niet tegen opgewassen waren. Ze wilden blijkbaar een heel andere toer opgaan. Een nieuw beleid met een nieuwe ploegleider en een nieuwe manager. Door het afhaken van TVM en Priem was het budget plots duidelijk te klein. Gevolg, Hanegraaf kon onmiddellijk op zoek naar een bijkomende geldschieter. En dan Van Vliet, die zich wilde laten gelden als nieuwe sportieve baas, maar hij maakte met die houding alleen maar jongens ontevreden. Van bij het begin regende het klachten van renners. Iedereen liep te morren en van een gesprek met de renners wilden de bewindvoerders niet weten. Genoeg om in de kortste keren problemen te hebben."

"Klier wilde onmiddellijk opstappen en toen heb ik mijn verantwoordelijkheid opgenomen. Ik kon iedereen overtuigen om afstand te nemen van de ploegleiding. Het belangrijkste was dat wij renners ons op de fiets, de wedstrijden en de prestaties concentreerden. In januari en februari hield ik er al een goede conditie op na. Die wilde ik zomaar niet vergooien door een ziekelijke situatie binnen de ploeg. 'Eerst koersen en dan zien we wel', was mijn devies. Iedereen trok zich aan die woorden op en de resultaten waren er ook. We reden een uitstekend voorjaar. Ivanov won de E3-Prijs in Harelbeke, Van Bondt Gent-Wevelgem en ik zat in alle topklassiekers voorin. Over onze inzet en prestaties had tot mei niemand te klagen."

Pas in de tweede helft van het seizoen werd Farm Frites een puinhoop.

"Juist", knikt Van Petegem bevestigend. "Eens het voorseizoen voorbij, is de ploeg helemaal weggedeemsterd. Problemen aan de top vertalen zich automatisch naar de renners. Met de regelmaat van een klok wijzigde de ploegleiding en geraakte de sfeer zo verziekt dat iedereen met tegenzin naar de Tour ging. Het resultaat was er ook naar. Niks brachten ze ervan terecht. Half juni had ik voor mezelf al uitgemaakt dat ik zou vertrekken."

"Eigenlijk begrijp ik Redant niet. Eerst werd hij op een zijspoor gezet, telde hij nauwelijks nog mee. Maar als veel, zo niet alles kapotgemaakt was, mocht hij nog wat meubelen proberen te redden. In zijn plaats was ik allang opgestapt."

Redant wachten nu ongetwijfeld betere tijden. Hij is opgenomen in de constructie Domo-Farm Frites, waar hij als ploegleider op gelijke voet zal worden behandeld als Marc Sergeant.

"Redant verdient dat ook", steekt Van Petegem zijn sympathie voor hem niet weg.

De kans dat hij volgend jaar Redant opnieuw aan zijn zijde treft, is niet onbestaande. Bij Mapei staat zijn handtekening wel op papier, maar Peter Van Petegem houdt er nog altijd rekening mee dat hij, na de fusie met Domo, volgend jaar nog met de publiciteit van de Nederlandse frietboer op de trui zal rijden. Vanuit Nederlandse hoek heeft hij nog steeds niks vernomen.

"Iedereen werd officieel op de hoogte gebracht van de fusie tussen Domo en Farm Frites", zegt hij. "Iedereen ontvangt faxen, uitgezonderd ik. Ik heb het gevoel dat men mij buiten spel wil zetten, maar aan de andere kant wil men wel dat ik mee overstap naar de nieuwe ploeg van Patrick Lefevere. Raar toch."

Ook Peter Post, die net voor de Tour werd aangesteld als crisismanager bij Farm Frites, liet volgens Van Petegem weinig van zich horen. "Ik heb hem één keer gehoord, tijdens de Tour. Hij vroeg naar mijn plannen. Mijn antwoord was dat ze die bij Farm Frites al twee maanden kenden. Sindsdien heb ik Post niet meer gehoord."

Post verwijt Van Petegem dat hij het spel niet correct speelt; dat hij zijn contract niet respecteert. Op het hoofd van de gewezen winnaar van de Ronde van Vlaanderen plakt een afkoopsom van veertien miljoen frank (350.000 euro).

"Zo? Maar ik ga ze niet neertellen. Mijn hart klopt voor Mapei, maar ik besef beter dan wie ook dat de kans blijft bestaan dat ik in het nieuwe team van Lefevere terechtkom."

Toen bekend raakte dat Lefevere met Domo als sponsor een nieuwe ploeg op de rails zette, werd Van Petegem onmiddellijk gecontacteerd. Het antwoord was bijna ja, maar sprong af toen Lefevere het voorstel afwees om met Cees Priem te gaan samenwerken. De omstreden Priem is altijd een sleutelfiguur geweest voor Van Petegem.

"Ik heb bijna alles aan Priem te danken", zegt hij. "Hij gaf me een kans in zijn ploeg. Eerst als knecht en daarna liet hij me doorgroeien tot kopman. Priem is mijn vertrouwensman, zoals Lefevere die van Museeuw is. Voor mij was eigenlijk het ideale plaatje geweest dat de sponsor van Priem met Domo was samengegaan."

Priem doet nog altijd verwoede pogingen om een nieuwe ploeg op te starten. "Hij heeft een geïnteresseerde sponsor", weet Van Petegem. "Maar er moet nog cosponsoring bij om die ploeg rond te krijgen."

Ondanks de onduidelijkheid die rond zijn persoon hangt, maakt Van Petegem zich geen zorgen over zijn toekomst.

"Waarom zou ik", haalt hij de schouders op. "Natuurlijk had ik nu al liever zekerheid over mijn werkgever voor 2001. De zaak, die in handen is van mijn advocaten, houdt me uiteraard bezig, maar bezorgt me geen kopzorgen. Bij Mapei-Quick-Step kan ik een nog mooier contract versieren. Maar word ik uiteindelijk toch aan mijn contract met Farm Frites gehouden, dan zijn er nog geen potten gebroken. Ik dat geval rijd ik gewoon voor Domo-Farm Frites en verdien ik nog altijd een mooie cent. Kortom, ik zit in een luxesituatie."

"Wat me meer bezighoudt, is de toekomst van een deel van de ploegmaats en het personeel. We zijn altijd een ploeg van vrienden geweest. Die groep dreigt nu volledig uit elkaar te vallen. Want inmiddels is het duidelijk dat niet iedereen naar Domo meekan. Renners, mecaniciens en verzorgers die zich al die tijd voor mij honderd procent hebben uitgesloofd, zal ik straks zien verdwijnen. Een aantal zal wellicht zijn heil moeten zoeken in kleinere ploegen. Sommigen vallen misschien helemaal uit de boot."

"Het is niet iedereen gegeven om terug te vechten, zoals ik ooit deed. Na mijn Lotto-periode was ik al blij dat ik terechtkon bij het bescheiden Trident. Voor mij was het de start van mijn echte carrière. Maar weinigen slagen daar in. Want terugvallen in een kleine ploeg betekent vaak dat het einde van de carrière niet ver meer af is."

Vanaf 1994 kende de loopbaan van Peter Van Petegem een steile opgang, met als uitschieters winst in de Scheldeprijs (1994), de E3-Prijs (1999), de Driedaagse van De Panne (1999) en de Ronde van Vlaanderen (1999), en tweede plaatsen op het WK (1998) en in Parijs-Roubaix (2000).

Van Petegem staat nog voor erg belangrijke weken. De Olympische Spelen en het WK in Plouay heeft hij dik onderstreept op de kalender. Vooral in Sydney ligt de druk bijna hoofdzakelijk op zijn schouders. Door de forfaits van Johan Museeuw, Tom Steels en Andrei Tchmil is hij zowat de enige kopman in de Belgische ploeg.

"Dat stoort niet", zegt Van Petegem zelfverzekerd. "Ik kan best met de druk omgaan. Twee jaar geleden bewees ik dat in het WK in Valkenburg. Tchmil en ik waren de enige kopmannen.Ik veroverde zilver."

Het stoort hem evenmin dat hij zijn persoonlijk hulpje Van Bondt niet meekrijgt. "Ik begrijp volkomen het standpunt van bondscoach De Cauwer. Met ploegen van vijf is het bijna onmogelijk om een persoonlijke helper te selecteren. Ik steek het niet weg, Sydney en Plouay zijn de hoofddoelen in het najaar."

Vraag blijft echter of hij in optima forma naar Australië zal afreizen. Zijn voorbereidingsprogramma werd deze week behoorlijk door elkaar gehaald. Voor de Ronde van Polen liet hij verstek gaan en voor Parijs-Brussel en de Grote Prijs van Fourmies die dit weekend geprogrammeerd staan, schreef Farm Frites niet in. Uit Polen bleef hij weg omdat hij zich bij de afreis niet lekker voelde, ook al beweren anderen dat zijn reispas zoek was.

"Ik had keelpijn", benadrukt hij. "De dokter oordeelde dat het beter was thuis te blijven. Ik volgde zijn raad op. Toegegeven, met het oog op Sydney was Parijs-Brussel een goede test geweest. Maar het zij zo. De conditie optimaliseer ik nu maar in kermiskoersen, gevolgd door trainingen achter de derny. Ook op die manier moet het kunnen."

Wielrennen

'Ik heb de indruk dat men mij buitenspel wil zetten, maar aan de andere kant wil men dat ik mee de overstap maak naar Domo-Farm Frites'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234