Woensdag 23/09/2020

'Ik zal deze kanker verslaan'

Diëten tegen kanker

"Ik zal een van de eersten zijn die een kanker zoals deze verslaat, of een van de laatsten die eraan sterft." Toen Steve Jobs in oktober 2003 kreeg te horen dat hij een zeldzame vorm van alvleesklierkanker had, besefte hij al snel dat zijn leven aan een zijden draadje hing. Toch leek het toen nog mee te vallen: hij had een kanker die traag groeit en met een operatie goed behandeld kan worden. Familie en vrienden wilden dat Jobs zich zo snel mogelijk zou laten opereren en chemo zou volgen, maar de koppige Jobs zelf dacht daar anders over. "Hij was er niet klaar voor om zijn lichaam open te laten maken", vertelde Laurene Powell, de vrouw van Jobs. En dus zocht Jobs zijn toevlucht in alternatieve therapieën: diëten, acupunctuur, kruidentherapieën... Pas negen maanden later koos Jobs voor de traditionele geneeskunde. Jobs uitte later zijn spijt over die verloren maanden.

Maar zodra Jobs voor die weg gekozen had, ging hij er ook voluit voor. "Hij werd een expert", zegt Isaacson. Jobs bestudeerde elke mogelijke behandeling en nam steeds de laatste beslissing over een behandeling. Hij liet zelfs de volgorde van de genen van zijn tumor en zijn normale DNA vastleggen. Een onderzoek dat 100.000 dollar kostte, maar waardoor het mogelijk was om de geneesmiddelen precies te laten inwerken op de defecte genen.

Van Dylan tot The Beatles

The Beatles op iTunes krijgen: het was de grote droom van Steve Jobs. Dat de songs van de Britse band jarenlang niet te koop waren in de online muziekwinkel, was muziekliefhebber Jobs een doorn in het oog. Zijn streven was om dat te realiseren voor hij zou sterven. Dat is hem gelukt: The Beatles zijn sinds eind vorig jaar te koop via iTunes, bijna een jaar voor Jobs' dood.

The Beatles waren niet de enige artiesten die het hart van Jobs gestolen hadden. Tijdens de vele uren interviews, laste de Apple-topman af en toe een pauze in om naar muziek te luisteren. Tijdens een interview haalde Jobs eens zijn iPad boven en gidste hij Isaacson door zijn iTunes-bibliotheek. Jobs bleek een erg brede smaak te hebben: albums van Bob Dylan, Bach, gregoriaanse muziek, de Schotse zanger Donovan, Joan Baez - met wie Jobs nog een relatie heeft gehad - de cellist Yo-Yo Ma... Die laatste, die ook op de herdenkingsplechtigheid speelde, was volgens Jobs het beste argument voor het bestaan van God. "Ik geloof niet dat een mens alleen zo kan spelen."

'Google is shit'

Haat. Beter kun je de relatie tussen Steve Jobs en Google niet omschrijven. Nochtans was het allemaal zo mooi begonnen. Apple en Google waren lange tijd dikke vriendjes in Silicon Valley. Eric Schmidt, de topman van Google, zat zelfs in de raad van bestuur van Apple. Maar de gemoedelijke sfeer verdween toen duidelijk werd dat Google plannen had om op het terrein van Apple te komen en met de iPhone te concurreren. Schmidt verdween in 2009 bij Apple, maar de bom ontplofte pas echt in 2010 toen de Taiwanese telefoonmaker HTC een smartphone op de markt bracht die werkte met Android, het besturingssysteem van Google.

"Pure diefstal", meende Steve Jobs, die er al te veel eigenschappen van zijn iPhone in herkende, en hij daagde Google meteen voor de rechtbank. Een principekwestie, vertelde de Apple-topman. "Ik zal er mijn laatste adem aan opofferen als dat moet. Ik zal elke penny gebruiken van de 40 miljard dollar die Apple op de bank heeft staan om deze onrechtvaardigheid recht te zetten. Ik ga Android vernietigen want dat is een gestolen product. Ik wil hier zelfs een thermonucleaire oorlog over voeren." Isaacson zegt dat hij Jobs nog nooit zo kwaad had gezien als toen hij over deze episode vertelde.

Jobs had later nog een ontmoeting met Schmidt om te kijken of de zaak niet in der minne kon geregeld worden. Jobs bewees dat een diplomatieke carrière niet aan hem besteed was. "Ik wil je geld niet", haalde hij uit." Zelfs als je me 5 miljard dollar zou geven, zou ik het niet aanvaarden. Ik wil dat je stopt met het gebruiken van onze ideeën in Android. Dat is het enige." Jobs had sowieso geen hoge dunk van Google. Hun zoekmachine was prima, maar al de rest was "shit".

Pijnlijke exit bij Apple

"Corrupte mensen zijn het." Nadat Jobs in 1985 bij Apple aan de kant werd geschoven na een dispuut met de raad van bestuur, volgde hij met lede ogen de evolutie van het bedrijf dat hij had opgericht. "Corrupte mensen met bedorven waarden", sprak hij misprijzend over hen. Volgens Jobs bestond hun enige bezorgdheid erin om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld te verdienen. Voor Jobs telde maar een iets: het product. Daarom was hij obsessioneel bezig met de ontwikkeling van nieuwe computers, iPhones of iPads. Net door die focus maakte hij van Apple een van de rijkste bedrijven ter wereld. Al was dat maar bijzaak, net als het feit dat hij ondertussen zelf multimiljardair geworden is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234