Woensdag 01/04/2020

'Ik zal Club Brugge mooi laten voetballen'

Als een man met een plan is Juan Carlos Garrido (43) naar Brugge gekomen. Een club in crisis, een verdeelde kleedkamer en protesterende fans: hij heeft het in zijn carrière nog niet anders gekend. 'En ik heb al die ploegen er uiteindelijk opnieuw bovenop geholpen.'

U bent nu drie weken aan de slag als coach van Club Brugge. Dat de patiënt ziek is, weten we ondertussen. Maar wat is uw diagnose?

"We moeten de mentaliteit in deze kern veranderen. We moeten positiever zijn op het veld, rustiger ook. Kijk naar de match tegen KV Mechelen: daar worden we, ondanks de voorsprong, plots nerveus. Sterker: we worden bang. Bang om te verliezen."

Dat is een gebrek aan zelfvertrouwen. Hoe gaat u dat herstellen?

"Door meer te trainen. Want voor mij hangt zelfvertrouwen samen met fysiek en tactiek. Als je langer kan lopen, neemt je zelfvertrouwen toe. En als je weet waar je moet lopen, dan groeit het nog wat meer. Ik snak echt naar de winterstage, want daar kan ik de ploeg opnieuw klaarmaken voor de volgende ronde. Spelers als Zimling, Trickovski, Blondel en Vazquez - die allemaal uit blessure terugkomen - wil ik grondig klaarstomen. Dan zit iedereen binnen de kern eindelijk opnieuw op hetzelfde niveau."

Een kern die na de uitschakeling in de beker en Europa veel te groot is, toch?

"Ik vind het de normaalste zaak ter wereld dat er een grote kern is. Maar er zal gefilterd worden. Er zijn maximum 16 spelers die bij de basis zullen horen na Nieuwjaar. Zo gaat dat nu eenmaal. Iedereen zal keihard moeten werken om mij te overtuigen."

En wat met de rest? U dreigt veel gefrustreerde spelers over te houden. Doet u die in januari liever van de hand?

"Ik kan daar niet alleen over beslissen. Er zijn nog mensen binnen deze club die over zulke zaken hun zegje moeten doen. Ik heb er vertrouwen in dat zij de juiste beslissing zullen nemen."

Maar wat is uw mening?

"Ik wil alleen nog met spelers werken die zich volledig geven voor deze club. Ik wil enkel nog spelers die het niveau naar omhoog helpen. Anderen mogen gaan. We zijn nu in alle geledingen van de club bezig met de winterstop.

"De scoutingcel doet volop zijn werk, bijvoorbeeld. Binnen een aantal weken kunnen we bespreken: zijn er spelers die beter vertrekken? Oké, die kunnen gaan. Zijn er spelers die we kunnen halen en die een meerwaarde zouden vormen? Ook oké, dan halen we die. Komende winter staan zowel de voor- als de achterdeur open."

Uitgerekend in een periode waarin u als nieuwe trainer zult beslissen over wie blijft en wie gaat, komen Vadis en Donk een half uur te laat op training na de bekernederlaag tegen Cercle. Het kan ze kenbaar weinig schelen?

"Ach, we hebben één keer twee spelers gehad die te laat kwamen. Op drie weken tijd. Ik wil daar niet veel aandacht aan schenken."

Het is toch een signaal van die twee spelers?

"Misschien. Maar misschien is dat ook een probleem van het verleden, ik weet het niet. Ik kan alleen zeggen dat onder mijn bewind iedereen hard werkt op training. Ik wil geen spelers veroordelen op basis van twintig dagen. Daarom praat ik ook met mensen die die spelers al vier jaar kennen. Het is echter wel duidelijk dat we de professionaliteit in deze kern moeten verbeteren."

Wat bedoelt u?

"Het dagelijkse werk moet serieuzer genomen worden. Ik moet als coach de spelers normen en waarden geven. Regels die voor iedereen dezelfde zijn, dat is belangrijk. En de spelers moeten die regels volgen. Ze moeten hard werken op training, ze moeten rusten wanneer ze moeten rusten en ze moeten zich thuis goed verzorgen. Dat bedoel ik met professionaliteit. Tot nu toe hebben slechts twee spelers zich één keer niet professioneel gedragen. Ik begrijp dat jij dieper wilt ingaan op dat ene geval, omdat je die spelers wilt afschieten."

Ik wil niemand afschieten. Ik wil enkel een antwoord op de vraag: kunnen Vadis en Donk het zich veroorloven om een tweede keer te laat te komen?

"Nee. Ik duld die fouten van niemand, trouwens. We hebben nieuwe waarden en regels. In samenspraak met de teammanager, de voorzitter, de manager, de assistent en iedereen die van dicht of ver bij de ploeg is betrokken, heb ik een nieuwe lijn uitgezet. En ik heb tegen de spelers gezegd: 'Wie zich daar niet aan houdt, speelt niet'. Tegelijk wil ik ook zeggen dat ik niet alleen maar een politieman ben. Ik wil iedereen helpen en iedereen beter maken. Ik ben hier niet om spelers te veroordelen. Voorlopig werkt iedereen netjes mee. Op dat ene voorval na, ja."

Santiago Cazorla van Arsenal vertelde mij dat u inderdaad niet alleen 'een politieman' bent. Bij Villarreal had u een heel opmerkelijk ritueel om een zege te vieren.

"Klopt. Ik liet na iedere overwinning een speler in de kleedkamer dansen voor de hele groep. Bij Club heb ik dat nog niet gedaan, want ik weet nog niet wie de beste dansers zijn. (lacht) Weet je, er wordt altijd gekeken naar mijn strenge kant, maar ik ben minstens even begaan met een goede sfeer in de groep. Ik wil dat de spelers de ploeg na een tijdje als een familie gaan zien. Als een thuis waar ze graag naartoe komen."

Door voortdurend te hameren op 'harder werken' wekt u de indruk dat het voordien bij Club niet gebeurde. Was de fysieke toestand zo dramatisch?

"Als ik op uw vraag antwoord, dan vermoord ik de mensen uit het verleden. Dat wil ik niet doen. Ik wil niet respectloos zijn."

Dat antwoord zegt op zich al alles.

"Nee. Ik zeg gewoon dat ik niet respectloos wil zijn. Tegelijk zeg ik dat we hard moeten werken om fysiek opnieuw sterker te worden. Klaar."

Wie is uw eerste doelman als Jorgacevic en Kujovic fit zijn?

"Ze staan voor mij allebei op hetzelfde niveau. Dat Bojan voor mijn komst nummer één was? Kan zijn, maar bij mij begint iedereen op nul. Ik heb dat tegen hen gezegd: je moet werken op training en dan zal ik mijn beslissing nemen. Ik vergeet ook derde doelman Sven Dhoest niet. Die jongen verdient meer aandacht."

Uw keepertrainer Philippe Vande Walle heeft al gekozen: Kujovic. Want die kan beter uitvoetballen, liet hij zich vorige week ontvallen.

"Dat is een probleem dat we moeten oplossen. Het is niet goed om daar in de pers over te praten en dat heb ik Philippe Vande Walle duidelijk gemaakt."

Ondertussen zit u met een probleem op training.

"Niet waar. Ik heb nog geen spanningen gezien tussen Bojan en Philippe. Kijk, in ieder team zijn er mensen tussen wie het wat beter klikt en mensen die zo'n klik niet hebben. Dat wil echter niet zeggen dat je niet kan samenwerken. Iedereen moet rustig en professioneel blijven."

Ook diep in de spits moet u straks een knoop doorhakken: is Bacca uw nummer één als hij fit is?

"We willen 4-3-3 spelen. Dat geeft het voordeel dat ik mijn diepe spitsen Vleminckx, Bacca en Tchite eventueel ook op de flank kan uitspelen. Carlos en Mémé kunnen bijvoorbeeld naar rechts uitwijken. Ik hou er in mijn beslissing voor de '9' zeker ook rekening mee dat Bacca topschutter is, maar op dit moment is het moeilijk om te oordelen. Ik wil iedereen nog wat vaker aan het werk zien."

Toen u aankwam, zei de voorzitter dat hij van iedere speler tweehonderd procent inzet wou zien. Drie weken later heeft hij de spelers nog eens moeten toespreken, deze keer individueel. Het blijft blijkbaar niet hangen?

"Dat is het niet. De voorzitter wil de ploeg gewoon vooruithelpen en hij doet dat op de manier die hij daarvoor het best geschikt acht. Hij legt hoge eisen, maar doet dat op een heel beleefde manier. Met die individuele gesprekken wilde hij ook tonen dat hij iedereen steunt."

Mijn vraag was: hoe vaak moet je dat blijven herhalen?

"Tot ze het begrepen hebben, zeker?"

U zei ooit in een interview dat elke ploeg mooi voetbal kan spelen. Kan u hier pakweg hetzelfde voetbal brengen als toen u met Villarreal in de Europa League furore maakte?

"Absoluut. Ik heb in Spanje in bijna alle mogelijke divisies gecoacht. En telkens kom je mensen tegen die zeggen: 'Nee, in deze competitie kun je niet mooi voetballen, hier moet je de bal gewoon naar voren gooien'. In tweede klasse zeggen ze dat, in provinciale. Zelfs in de Spaanse eerste klasse zei men: 'Je kan alleen mooi voetbal spelen met Real of Barcelona'.

Ik zeg dat je het overal kunt doen. Ik wil niet opscheppen, maar ik heb het in iedere afdeling tot nog toe wel bewezen. Uiteraard zal Club Brugge nog matchen verliezen onder mij, maar ik ben er zeker van dat ik hier mooi voetbal kan brengen."

Club zal dus tiki-taka spe...

(onderbreekt en gooit armen in de lucht) "Noem dat alsjeblieft geen tiki-taka! Ik haat die uitdrukking. Buitenlanders denken dat tiki-taka een compliment is, maar dat is het echt niet, hoor. In Spanje gebruikten we tiki-taka tot voor een paar jaar enkel in een negatieve zin. Zoals: 'Zie die ploeg, ze tikken de bal maar wat rond, te veel tiki-taka'. Snap je? Het betekent: voortdurend breien. Laat mij duidelijk zijn: ik speel geen tiki-taka. Ik speel combinatievoetbal."

Lukt dat ook op dit veld?

"Als ik ja zeg, dan lieg ik. Ik zeg je voor het eerst: we moeten dat veld dringend aanpakken. Zelfs bij de provinciale club waar ik mijn carrière ben begonnen, hadden ze een beter veld. Maar ik wil dat niet als excuus gebruiken voor het mindere voetbal. We moeten gewoon omgaan met deze situatie. Al hoop ik dat ze niet te lang blijft aanslepen."

Club telt al elf punten achterstand op Anderlecht. Kan de titel nog?

"Natuurlijk. In België is Club een ploeg die altijd voor de titel moet spelen. We hebben nog tijd om alles opnieuw op te bouwen en ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Deze ploeg zal tot de laatste snik meestrijden voor de titel."

Gracias y buena suerte. Bedankt en veel succes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234