Dinsdag 18/05/2021

'Ik wou niets liever dan terugkeren naar Twin Peaks'

Dat hij ooit opnieuw in de huid van Special Agent Dale Cooper zou mogen kruipen, had Kyle MacLachlan (58) niet verwacht. De Amerikaanse cultreeks Twin Peaks ontspoorde danig in 1991. Toch drinken we 26 jaar later samen a damn fine cup of coffee op het derde seizoen. 'Mijn hoofd is altijd in Twin Peaks blijven hangen.'

Who killed Laura Palmer? Het was dé vraag die de wereld ruim een kwarteeuw geleden bezighield. In de VS alleen al maakten 34,6 miljoen kijkers op 8 april 1990 kennis met het schattige dorpje Twin Peaks, waar de koffie en de kersentaart altijd heerlijk smaakten, maar het kwade altijd op de loer lag. Zelfs Michaël Gorbatsjov, toenmalig president van Sovjetunie, was naar verluidt verslaafd aan de serie. Via zijn Amerikaanse collega George Bush Sr. zou hij geprobeerd hebben te weten te komen wie de dader was. Maar regisseur en bedenker David Lynch gaf niet toe aan de internationale druk: hij wimpelde beide wereldleiders af met een simpel "I can't tell you".

Maar toen ook de bazen van tv-zender ABC ongeduldig begonnen te worden - de kijkcijfers gingen al een tijdje in dalende lijn - moest Lynch dan toch met een antwoord komen. In de zevende aflevering van seizoen 2 onthulde hij de moordenaar, om vervolgens zijn handen volledig van Twin Peaks af te trekken. De reeks ontspoorde, met nonsensicale plotlijnen en een steeds verder afkalvend publiek. "Ik ben op een bepaald moment zélf gestopt met kijken," zou Lynch later toegeven in een interview, "zo slecht vond ik het". Lynch kwam nog even terug om de schokkende finale te regisseren, maar daarna trok ABC onherroepelijk de stekker uit Twin Peaks.

"I'll see you in 25 years", zei Laura Palmer nog op het eind van het tweede seizoen. Niemand die ook maar een seconde geloofde dat ze de waarheid sprak. Ook acteur Kyle MacLachlan zelf niet. "Ik was er toen 100 procent zeker van dat dat het definitieve einde van Twin Peaks was", vertelt hij ons met een kopje koffie in de hand. Zwart uiteraard, "zoals Cooper hem drinkt".

David Lynch vroeg u enkele jaren geleden om mee te spelen in een nieuw seizoen van Twin Peaks. Kwam het voor u als een grote verrassing?

Kyle MacLachlan: "Een totale, maar zeer aangename verrassing. (lacht) Ik ben zelf altijd met mijn hoofd in Twin Peaks blijven hangen, ik wou niets liever dan ooit nog eens Dale Cooper te kunnen spelen. Maar David leek daar nooit iets voor te voelen. Om de zoveel jaren vroeg ik hem wel eens: 'En, zou er echt geen nieuw seizoen inzitten?' Waarop hij altijd redelijk lauw reageerde. Maar drie jaar geleden kreeg ik toch plots telefoon van David. Hij deed heel geheimzinnig. Hij had iets belangrijks te vertellen, maar kon er niet aan de telefoon over spreken, zei hij. Wat mij natuurlijk extra benieuwd maakte. Ik ben hem dus als de bliksem gaan opzoeken in New York. En daar vertelde hij me het heuglijke nieuws: hij kwam samen met Mark Frost (medebedenker van de originele serie, LT) tot een idee voor een nieuw seizoen van Twin Peaks. Ik kon mijn geluk niet op."

Was u dan niet meer boos op Lynch? In 1991 had hij u wel mooi laten stikken.

"Ik ben wel even boos geweest, ja. Het was allesbehalve leuk dat hij na een paar afleveringen van het tweede seizoen gewoon verdween. Als je gegidst wordt door een visionair als David Lynch, dan wil je natuurlijk de hele rit samen uitzitten. Het is zo specifiek wat hij doet, niemand vertelt een verhaal zoals David. Maar we hebben de plooien vrij kort daarna gladgestreken. David en ik zijn goede vrienden. Voor dit nieuwe seizoen verzekerde hij me bovendien dat hij alle afleveringen zelf ging regisseren: het zou echt zijn kind worden, van begin tot eind. Hij beschouwt het namelijk niet echt als een tv-serie met verschillende afleveringen, maar eerder als een zeer lange film van 18 uur."

Het nieuwe seizoen is nog een stuk abstracter en gedurfder dan het oude

Twin Peaks

. Waren er deze keer garanties dat Lynch wel van begin tot eind zijn zin zou mogen doen?

"Dat denk ik wel. Volgens mij heeft David vanaf het prilste begin tegen de bazen van Showtime gezegd dat als hij hieraan begon, hij helemaal zijn ding zou moeten kunnen doen. Dat is in het hedendaagse televisielandschap ook meer aanvaard dan in de jaren 90. ABC kon zich destijds niet inhouden om de plot van

Twin Peaks

te beïnvloeden. Zij wilden het mysterie snel opgehelderd zien. Vandaag begrijpen zenders wél dat je genieën als David Lynch volledige creatieve vrijheid moet geven. Ook als het voor de bazen niet meteen duidelijk is wat elke scène precies wil zeggen. Dat is net het hele punt van met iemand zoals hij in zee te gaan."

Het scenario van dit derde seizoen werd extreem geheim gehouden. Hoeveel had u op voorhand mogen lezen?

"Ik had het volledige script gelezen, een joekel van vijfhonderd bladzijden. Een voorrecht, want ik was, geloof ik, de enige acteur die dat mocht. Mijn collega's kregen alleen de bladzijden te zien waarin hun personage voorkwam. We moesten ook allemaal een geheimhoudingsverklaring tekenen. En dat scenario kreeg ik natuurlijk niet mee naar huis: ik moest het in de kantoren van Showtime komen lezen. Vijf, zes uur heb ik daar gezeten. Met een pot koffie. En daarna ging het terug de kluis in. Maar ik heb de afgewerkte afleveringen ook niet op voorhand te zien gekregen. Dus ik ben even benieuwd als jij naar wat er gaat volgen."

Wij hebben intussen vijf afleveringen gezien, en de verhaallijn blijft vooralsnog cryptisch. Dale Cooper heeft een moorddadige dubbelganger, en dwaalt zelf gedesoriënteerd door de wereld na een kosmische ervaring. Waar gaat dit seizoen volgens u over?

"Over een man die weer tot zichzelf moet komen. Over hoe je de dingen terug op hun plaats zet. En, algemener, over een wereld die uit balans is, en een nieuw evenwicht moet vinden."

Hoeveel vragen stelt u over het verhaal, wanneer u met Lynch op de set staat?

"Toen ik begin jaren 80 voor het eerst met hem samenwerkte aan Dune (Lynch' sciencefictionfilm van 1984, LT), vuurde ik de ene vraag na de andere af. Want ik wilde alles begrijpen. David deed zijn best om ze allemaal te beantwoorden, maar na een tijdje zag ik hem echt stilvallen. (lacht) Hij praat gewoon niet graag over de betekenis van zijn werk. Hij wil de kijker vooral meeslepen in zijn trip. En die trip maakt hij liefst zo uitdagend mogelijk. Tijdens de opnames van Blue Velvet(Lynch' neo-noirfilm van 1986, LT) stelde ik al wat minder vragen, en uiteindelijk heb ik gewoon besloten dat ik niet alles hoefde te begrijpen. Ik vraag hem nu alleen nog het strikt noodzakelijke, en op basis daarvan vul ik de rest gewoon zelf in."

Dus het zou best kunnen dat u Twin Peaks anders interpreteert dan Lynch zelf?

"Absoluut! Alles wat ik vandaag tegen jou zeg, kan totaal verkeerd zijn." (lacht)

Hoe verklaart u zelf het enorme succes van Twin Peaks eigenlijk?

"Twin Peaks deed in zijn tijd iets dat geen enkele andere tv-serie deed: je weghalen uit de wereld zoals je hem kent. In programma's van de jaren 80 was het altijd heel duidelijk waar en wanneer het verhaal zich afspeelde. Soms nam een serie je wel eens mee naar de harde flikkenwereld van New York, maar die was nog steeds herkenbaar als 'onze' wereld. Twin Peaks was iets helemaal anders. Iets surreëls. Het deed je andere, denkbeeldige plekken ontdekken. Dat sprak mensen aan, denk ik."

Dale Cooper is met de jaren uitgegroeid tot een cultfiguur. Er zijn mensen die een tattoo van uw gezicht hebben. Went dat ooit?

"Krankzinnig, toch? ... Nee, dat went niet. Ik kom dan ook uit een generatie zonder tatoeages. (lacht) Ik zie het niet als een hommage aan mij persoonlijk, maar aan het unieke karakter van Dale Cooper. Hij is iemand die het ongewone omarmt, en openstaat voor excentriekelingen en buitenbeentjes. Hij kan zich heel gemakkelijk in andere mensen verplaatsen, en heeft door zijn open geest veel meer inzicht dan wij. Dat wekt bewondering."

Kan u ooit nog ergens een kopje koffie bestellen zonder dat er iemand een grapje maakt?

(lacht) "Dat valt best mee. De meeste mensen houden het subtiel. Ik krijg bijvoorbeeld vaak een kop koffie getrakteerd. Leuk, toch?"

En nu, op naar het vierde seizoen?

"Geen idee ... Maar als het ooit zover komt: ik sta paraat!"

Twin Peaks: The Return is te bekijken op Play More van Telenet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234