Zondag 24/01/2021

'Ik wou niet eens zangeres worden'

Ze rookt en vloekt als een ketter. Slaapt soms dagen niet. Alex Hepburn (26), die eerder dit jaar de top tien in dook met 'Under', is het grofkorrelige antwoord op de popartiesten waarmee ze de hitlijsten deelt.

De Schotse zangeres zou gerust het nichtje van Janis Joplin, P!nk en Adele kunnen zijn. Rauwe blues, gestileerde soul en afgelikte pop vinden alleszins op gelijke draf hun weg naar Together Alone, de plaat waarmee deze zelfverklaarde Miss Misery onlangs debuteerde.

Met dezelfde rauwe stem waarmee ze zingt, spreekt Alex Hepburn ons ook aan. "Ik vermoed dat ik een van die mensen ben die geboren worden met een oude ziel, en al vroeg opgezadeld worden met een stokoude stem", vertelt Hepburn. "Mijn kindertijd was dan ook best wel klote. Als ik om miserie lach, doet het niet zo'n pijn. Erover zingen helpt ook. Dat verklaart wellicht de woordspelletjes in mijn teksten: humor, hoe zwart ook, verzacht verdriet."

Aanvankelijk wil Hepburn liever niet uitleggen wat er aan haar vreet. In de meeste gesprekken en songs spreekt ze dan ook in bedekte termen over haar leven. Maar Hepburn schrikt wanneer we over Katrina beginnen. In het bedankwoord van haar plaat wordt die met our angel aangeschreven. Is ze gestorven?

Het hoge woord is gevallen. De dood heeft een grote schaduw geworpen over Hepburns jeugd. "Ik spreek er meestal niet over, omdat ik weet dat iedereen me dan blijft aanspreken op mijn verleden. Maar om kort te gaan: als kind verloor ik haast heel mijn naaste familie in korte tijd. Mijn leven veranderde radicaal tussen mijn achtste en mijn twaalfde. Sommige mensen vinden me vandaag opvallend volwassen voor mijn leeftijd. Maar wat wil je? Ik stond er grotendeels alleen voor. Ik moest alles zelf uitvlooien. Dan word je gedwongen vroeg rijp. Die ellende heeft me geboetseerd.

"Ik ben op mijn vijftiende ook gestopt met school. Mijn moeder neemt zichzelf dat nog steeds kwalijk. Ik was een balorige puber, die God noch verbod kende. Ik overdrijf niet als ik in 'Get Heavy' zing: mama said the army should've raised me. Ik leefde roekeloos, ging met foute vrienden om, haalde stomme streken uit. Mensen dachten dat ik niet goed wijs was. Tot op vandaag blijft mijn moeder daarom haar twijfels over me hebben. Om die reden neem ik ook altijd bewijzen mee: magazines waarin ik geïnterviewd word, bijvoorbeeld. Dan denkt ze weer even dat ik zo groot als Madonna ben (lacht)."

Madonna vs. Adele

Eenzelfde blonde ambition als La Ciccone heeft Hepburn evenwel niet. "Ik geloof Madonna niet. In muziek wil ik authenticiteit en oprechtheid. Daar merk ik niets van in haar teksten. Bovendien verwijt ik haar dat ze porno in de muziekbusiness heeft binnengesmokkeld. Ik ben zo blij dat Adele er opnieuw voor zorgde dat een zangeres zich niet hoeft te gedragen als een hoer om getekend te worden." Al huiverde Hepburn zelfs daarover. "Ik huilde toen ik mijn contract met Warner ondertekende. Ik had het gevoel dat ik mijn ziel verkocht had aan een major. (lacht) En ik was ook niet zeker of ik mijn leven eigenlijk wel wilde opofferen aan muziek. Ik zou zo snel mogelijk een gezin willen stichten, omdat ik dat zelf heb moeten missen.

"Weet je, ik wou niet eens zangeres worden: ik vond mijn stem altijd lelijk. Al ben ik vandaag wel blij dat ik me heb laten overhalen. Vandaag heb ik een uitlaatklep voor mijn donkerste gedachten, voor mijn slapeloosheid en mijn verdriet. En ik maak me sterk dat ergens een balorig, opgroeiend meisje in haar slaapkamer zich kan vereenzelvigen met wat ik zing. En door die songs misschien niet dezelfde idiote fouten maakt. Ik ben hier voor hen: de eenzame harten, de kneusjes, de pechvogels en de zwarte zielen."

Together Alone is verschenen bij Warner. Alex Hepburn speelt op 27/7 op Suikerrock, Tienen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234