Zondag 04/12/2022

Jan De Wilde

"Ik word nog steeds beter"

Jan De Wilde: 'Eigenlijk identificeer ik me nog het meest met blueszangers. Die hoeven op latere leeftijd ook geen nieuwe liefdesliedjes meer te zingen.' Beeld Pascal Liagre
Jan De Wilde: 'Eigenlijk identificeer ik me nog het meest met blueszangers. Die hoeven op latere leeftijd ook geen nieuwe liefdesliedjes meer te zingen.'Beeld Pascal Liagre

Op papier lijkt het een absurde combinatie: Jan De Wilde en Jo Bogaert. De ene behoort al meer dan veertig jaar tot onze meest geliefde singer-songwriters. De andere werd wereldberoemd met Technotronic. En toch: vijftien jaar nadat ze samen Oude maan opnamen, heeft Bogaert nu ook een boek over De Wilde geschreven.

BART STEENHAUT

In Aaigem lijkt de klok net iets trager te tikken dan elders, en bij Jan De Wilde thuis voelt het haast of de tijd helemáál stilstaat. Zesendertig jaar geleden kwam de zanger hier wonen. Willem Vermandere hielp met de verbouwingen, en het dak werd mee gelegd door Jef Vermassen, de advocaat. "Hij heeft toen nog met een hamer op zijn vinger geslagen", grinnikt De Wilde. "Groén dat die zag! We hebben daar nog een mooie kleurenfoto van, maar die staat niet in het boek omdat de uitgeverij zo pinnig was dat alles in zwart-wit moest."

Vermassen is - naast onder meer Zjef Vanuytsel, Bart Peeters, Urbanus en Henny Vrienten - een van de vrienden die in het boek herinneringen ophalen aan hun gemeenschappelijke verleden. "Ik ben bijna verlegen als ik lees wat ze over me geschreven hebben. Het zijn net hagiografieën, halve heiligenbeschrijvingen."

Tussen alle lovende woorden merk je evenwel dat er zelfs met zijn beste vrienden weleens een haar in de boter zat. Tekenend in dat verband is een anekdote die Urbanus bovenhaalt. Op het folkfestival van Dranouter stond een duet gepland tussen Jan en Willem Vermandere. De organisatoren stelden aan Jan een uur voor waarop de zanger naar eigen zeggen nog niet eens wakker was. Ze verschoven het daarom naar later op de dag. Waarna Willem liet weten dat hij dan al lang in bed lag. Vandaag kan De Wilde erom lachen. "Willem en ik zijn zeer verschillend, en soms irriteren we elkaar. Hij blijft hyperactief, terwijl ik eerder van het rustige type ben. Een vleesgeworden betablokker, zeg maar."

Wereldmuzikant

Met Vrienten, de man die hem als producer van HèHè het grootste commerciële succes uit zijn carrière heeft bezorgd, is het contact inmiddels helemáál verwaterd. "Dat betreur ik nu wel", geeft de zanger toe. "Want Henny is een echte wereldmuzikant. Zeker: ik heb hem wel eens verweten dat hij te veel compromissen had gesloten om de plaat die we aan het maken waren zo radiofonisch mogelijk te doen klinken. Maar hij deed gewoon wat de platenfirma hem gevraagd had. Ik hield er niet van. Ook al is die cd - mee door het succes van 'Eerste sneeuw' - mijn meest gedraaide en best verkochte."

De Wilde geeft toe dat zijn oordeel over HèHè misschien wel gekleurd is door de herinneringen aan de opnamen. "We hebben opgenomen in de buurt van Amsterdam, en ik voelde me daar zeer ongelukkig. Na een week voelde ik me er totaal ontheemd. Nederland ligt me niet zo. Behalve als vakantieland. Dan ben ik er wél heel gelukkig. Maar ik treed er niet graag op. Tegelijk zijn er mensen die vanuit Groningen en Rotterdam naar hier komen om me live te zien. Dat is dan weer wél vleiend, uiteraard."

Na zijn uitverkochte Rewind-concert in de AB vorig jaar ontstond het idee om het oeuvre van De Wilde te compileren en zijn leven te boek te stellen. Dat eerste kwam niks te vroeg, want het merendeel van zijn oude elpees werd - ondanks hun sleutelrol in de ontwikkeling van de Nederlandstalige popmuziek - nooit op cd uitgebracht. Ja, er was de occasionele verzamelaar waarop zijn populairste liedjes schijnbaar lukraak bij elkaar werden gegooid. Maar een lijvig carrièreoverzicht was er tot nog toe eigenlijk niet. Dag meneer De Wilde telt 62 nummers van de vroege jaren 70 tot nu, want de zanger heeft zich geforceerd en voor het eerst sinds heel lang nog eens drie nieuwe nummers opgenomen.

In tegenstelling tot de cd-box ontging het nut van een boek hem in eerste instantie. "Ik vond niet dat er over mij veel te vertellen viel. Iemand als Kris De Bruyne, ja, dié heeft veel avonturen beleefd. Die is op een gegeven moment zelfs in Amerika gaan werken, en hij was ook heel populair bij de meisjes. Dus ik ben al bij al verbaasd dat het boek nog zo'n omvang heeft aangenomen. Natuurlijk: alle liedjesteksten staan er ook in. Dat scheelt al gauw een paar pagina's."

Te intiem

Zijn persoonlijke band met Jo Bogaert noemt Jan De Wilde heel bijzonder. "Ik mag hem enorm graag, en ondanks de oppervlakkige verschillen hebben we meer raakpunten dan je zou denken. Zijn vader had vroeger de eerste elektronicawinkel in Aalst, en daar ging ik mijn gerief halen om radiootjes in elkaar te knutselen. En ondanks het leeftijdsverschil - twaalf jaar - kregen we op school grotendeels dezelfde leraren voor de klas. Omdat ik wist dat Jo na Technotronic ook twee zeer lezenswaardige boekjes over Aalst had geschreven, leek het me een goed idee om hem te vragen."

Tegelijk zegt De Wilde dat hij altijd gemengde gevoelens heeft bij eerbetonen en huldigingen. "Het is die dualiteit om er blij mee te zijn, en er me tegelijk toch een beetje voor te generen. Ik ben altijd verlegen geweest en ik heb daar leren mee omgaan. Optreden gaat min of meer vanzelf, maar vraag me niet om in een huiskamer op te treden, want dat doe ik niet. Te zenuwslopend. Te dichtbij. Te intiem. Ik voel me niet op mijn gemak als ik de mensen te goed zie zitten.

"Pas op: tegelijk ben ik er me van bewust dat ik een paar goede dingen gemaakt heb. En een paar slechte ook. Dat besef ik nog meer sinds ik tijdens het maken van dat boek gedwongen werd om in mijn verleden te graven. Het is niet altijd aangenaam om terug in de tijd te gaan. Als ik nu sommige oude opnamen opnieuw hoor, zak ik door de grond van schaamte. Ik had veel te weinig metier, toen.

"Vandaag ben ik een veel betere zanger: als het niet te snel gaat, kan mijn stem veel aan. Ik kan nu juister zingen, glad én met korrel. Ik beheers mijn stem nu eindelijk als instrument. En de woorden ook: ik weet wat ik schrijf, en wat ik beter niet geschreven had.

"Eigenlijk identificeer ik me nog het meest met blueszangers. Die worden beter naarmate ze ouder worden, en op latere leeftijd hoeven ze ook geen nieuwe liefdesliedjes meer te zingen. Ik maak nog steeds vooruitgang in de vertolking van mijn liedjes. En zolang ik dat gevoel heb, zie ik geen reden om ermee op te houden."

De cd-box Dag meneer De Wilde is verschenen bij Warner, het gelijknamige boek is uit bij Lannoo. Jan De Wilde is net gestart met een tournee in grote bezetting. De meeste data zijn al uitverkocht. Meer info op www.jandewilde.net.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234