Woensdag 15/07/2020

‘Ik wist niet dat het hier zó erg was’

Met welke elf komt Cercle zaterdag aan de aftrap?

Glen De Boeck (zonder aarzelen): “Verbist, Cornelis, Viaene, Reis, D’Haene, Vidarsson, Neto, Van Eeno, Iachtchouk, Reynaldo en Owusu.”

Welke elf stel jij op?

“Dat weet ik nog niet (lacht).”

Wat vind jij van Reynaldo?

“Een jongen met een enorm potentieel. Hij mist enkel de gestalte om te voldoen aan alle eisen van het moderne voetbal: hij kan scoren en een assist geven, hij is snel, hij heeft een actie... Een beetje een speelse jongen, maar als Reynaldo zo blijft werken, kan hij het maken bij Anderlecht.”

Was Lucas Van Eeno niet jouw pupil?

“Daar heb ik veel tijd in gestoken, ook in gesprekken met zijn ouders. Ik heb zelden een vader en een moeder ondanks een veelbelovende carrière van hun zoon zó de voetjes op de grond zien houden. Van Eeno is op een bepaald moment zélf naar mij toegestapt met een schema waarbij hij had uitgedokterd hoe hij voetbal en studie maximaal kon combineren. Een prima voetballer en een schitterende jongen.”

Klopt het dat je hem bij je vertrek een boek gaf?

“Niet bij mijn vertrek, wel enkele weken voor de bekerfinale. Ik gaf hem een boek over assertiviteit en communicatie, en ik vroeg hem om het te lezen en daarna een samenvatting te maken. Zoals op school de gewoonte is, is hij nadien zijn boekbespreking komen verdedigen.”

Nog een naam: Bram Verbist.

“Met hem heb ik nog regelmatig contact. Ik las in een interview met Bob Peeters dat hij Bram mentaal weer aan de oppervlakte bracht, maar blijkbaar zijn de mensen vergeten dat Verbist vorig seizoen al een uitstekende tweede ronde speelde. Bram is me bij mijn vertrek komen bedanken voor de steun en de kansen die ik hem gaf. Als hij vijftien centimeter langer was; speelde hij allang bij een topclub.”

Wist je bij je vertrek dat de kern van Cercle aanzienlijk versterkt zou worden met enkele huurlingen van Sporting Lissabon?

“Natuurlijk, ik had de deal van Reis en Neto zelf helemaal afgehandeld, en ook de komst van Owusu in de voorbereiding was afgesproken. Zelfs Kristof D’Haene werd gehaald toen ik er nog werkte. Ik wil helemaal geen afbreuk doen aan het werk van Bob Peeters, maar op 18 mei, de dag van mijn vertrek, lag alles voor het komende seizoen al vast.”

Waarom ben je dan opgestapt?

“Een aantal zaken op menselijk vlak begonnen zwaar door te wegen. Ik ga niet beweren dat ik mijn twee kinderen in die drie jaar bij Cercle Brugge heb verwaarloosd, zeker niet, maar toch zag ik hen te weinig. Ze zijn nu 11 en 13 jaar... Als je op een bepaald moment signalen krijgt van je kinderen dat ze meer tijd met je willen doorbrengen, dan ga je nadenken... Mijn familie - ik woon nu ook veel dichter bij mijn ouders - speelde een doorslaggevende factor in mijn verhuis naar Antwerpen.”

Heb je al spijt gehad van je komst naar Germinal Beerschot?

“Spijt niet, maar ik besef wel dat mijn beslissing om te tekenen op het Kiel veel te impulsief was. Het was de eerste impulsieve beslissing in mijn leven, en ’t zal ook de laatste zijn geweest (lacht).”

Wat wist je over de club?

“Ik wist dat het geen makkelijke club was, met veel interne problemen, maar dat het zó erg zou zijn... Ik heb al veel meegemaakt in mijn carrière, maar dit?”

Doe eens je verhaal.

(laat zijn rode wijn ronddraaien in het glas en pauzeert even) “Van meet af aan was het een bizarre situatie. Je moet weten, die paar keer dat ik als trainer van Cercle naar een wedstrijd van Germinal Beerschot was komen kijken, liet Jos Verhaegen telkens blijken dat hij een geweldige fan was van de trainer Glen De Boeck. De dag voor mijn voorstelling vertelde hij mij hoe gelukkig hij wel was met mijn komst. En enkele dagen ná mijn voorstelling zijn we samen gaan eten in het favoriete restaurant van Verhaegen, Den Uil in Brasschaat, waar hij mij een aantal nieuwe spelers beloofde. Vreemd genoeg werd mij gezegd dat enkel voorzitter Herman Kesters in de vuurlinie mocht treden. Ik snapte dat niet, maar ik was amper één week trainer van Beerschot en op zo’n moment geloof je nog in het goede van de mensen. Enkele weken later zat ik met Verhaegen vier uur samen in mijn huis in Knokke, en daar zetten we een ploeg op papier waarvan Verhaegen mij beloofde: ‘Hier gaan we voor.’ In de dagen die daarop volgen, voerde ik op mijn terras uitgebreide gesprekken met onder meer Sonck en Ivens. Maar er kwam op bestuursniveau geen vooruitgang in die dossiers. Toen, ergens in week vier, ging ik mij voor het eerst vragen stellen.”

Excuseer, maar Kesters had jou toch allang gezegd dat er geen financiële ruimte was voor transfers? Je bent integendeel blind Verhaegen gevolgd.

“Mij was verteld dat in de voorbije jaren geen énkele beslissing was genomen zonder medeweten van Jos Verhaegen. Ik kende de situatie hier niet, dus geloofde ik de woorden van de man die zei dat hij gelukkig was met mijn komst, en later vier uur in mijn huis had gezeten. In diezelfde periode gaf hij trouwens een interview aan Voetbal Magazine waarin hij vertelde: ‘Eindelijk hebben we de trainer waarop Germinal Beerschot al zolang zit te wachten.’”

Diezelfde man verkondigde tegelijkertijd in de media dat jouw komst een solo-slim was van Kesters. Daar schrok je toch van?

(knikt) “Ik sprak daar wel degelijk over met Kesters, en die legde mij de machtsstrijd uit, maar hij vroeg mij om kalm te blijven en niets naar buiten te brengen. Om hem te beschermen, liet ik betijen. Kort voor het seizoen escaleerde één en ander, toen ik vier zogezegd gratis Marokkanen op mijn bord kreeg. Maar drie daarvan waren absoluut niet in conditie en bovendien bleek uit mijn contacten dat ze helemáál niet gratis waren - ga maar eens in Lokeren vragen hoeveel ze uiteindelijk voor El Mouataz betaalden, en die was zogezegd óók gratis. Met de technische staf gaven we de Marokkanen een negatief advies, maar dat is mij door Verhaegen bijzonder kwalijk genomen. Dan denk ik: jij bent niet bezig met het belang van Germinal Beerschot maar enkel met je eigen belang.”

Je kwam zelfs daags na het sluiten van de transfermarkt, op 1 september, niet naar de training...

(knikt) “Ik was zwaar ontgoocheld.”

Heb je veel contact met sportief directeur Gunther Hofmans?

“Neen.”

Had je hem gesproken voor de ondertekening van je contract?

“Neen.”

En dat vond je óók niet vreemd?

“Het ging toen allemaal zo gigantisch snel, pas later heb ik de figuur van Hofmans kunnen plaatsen in het verhaal.”

Heb je nadien nog vaak gesproken met hem? De wintertransfers moeten momenteel toch voorbereid worden?

“Neen. Luister. Dat Hofmans niet is betrokken in mijn aanstelling, en daarover ontgoocheld is, daar heb ik alle begrip voor, maar hij moet daarvoor in de eerste plaats zijn schoonvader Jos Verhaegen aanspreken. Als vervolgens op vrijdag om 18 uur de nieuwe trainer wordt voorgesteld, en je bent er niet als sportief directeur, sorry, dan laat je je eigen ego spreken. Ik ga zelfs meer vertellen: op de fandag, toen nota bene Kagelmacher zijn contract tekende, was Hofmans opnieuw afwezig. Ik belde hem om te vragen waar hij bleef en hij antwoordde: ‘Sorry, maar ik ben weggeroepen voor mijn werk.’ Twee weken later kwam ik erachter dat hij die dag in Manchester City was om er te onderhandelen over een uitleenbeurt van spelers ... Wie tegen mij twee keer in korte tijd liegt, moet begrijpen dat hij niet voor een makkelijke situatie zorgt. Nadien is gebleken dat alle vertrouwen weg was.”

Praten jullie nog met elkaar?

“Neen.”

Een trainer en een sportief directeur die niet met elkaar praten, dat is toch onmogelijk werken?

“Inderdaad.”

Gelukkig voor jou blijft Herman Kesters achter De Boeck staan...

“Ik weet dat de voorzitter twee weken geleden op het directiecomité heeft moeten vechten om mij aan boord te houden - Verhaegen heeft er toen alles aan gedaan om mij buiten te gooien.”

Moet een man met ballen niet gewoon opstappen uit zo’n kermis?

“Ik ben geen vluchter. Ik wil mijn groep niet in de steek laten. Ook de spelers worden in de dagelijkse werking geconfronteerd met zaken die zich boven hun hoofd afspelen.”

Voor het seizoen ben je op je eigen kosten gaan eten met een delegatie van de supporters. Was dat een strategische zet om de fans achter je te scharen?

“Neen! Ik nam dat initiatief nadat de supporters ons na de nederlaag in de oefenwedstrijd tegen Antwerp een uur lang hadden opgesloten in ons eigen stadion. Tijdens de Copa Sterchele werden de spelers door de fans al tijdens de opwarming uitgefloten. Ik heb die mensen nadien uitgenodigd voor een gesprek waarin ik hen vroeg om toch tenminste de ploeg te steunen - zonder de hulp van het publiek raken we helemaal nergens.”

Staat Germinal Beerschot op zijn waarde gerangschikt, net buiten de gevarenzone?

“In 80 procent van onze wedstrijden hadden we 50 procent of meer balbezit. Alleen hebben we dat overwicht zelden of nooit kunnen omzetten in goals. We speelden vier keer 0-0; tel er acht punten bij en geen haan kraait naar Germinal Beerschot. Deze ploeg mist jongens die een match kunnen beslissen. Zet Iachtchouk voorin en we hébben die acht punten. Hier is de voorbije jaren helemaal niet nagedacht over de samenstelling van de kern. Een kern stel je samen volgens bepaalde criteria. Heb je evenwicht in gestalte, in leeftijd? Is er voldoende snelheid? Welk voetbal wil je spelen? Maar wat stel ik vast met deze kern: te weinig gestalte, te weinig snelheid, en met het ene deel kan ik 4-4-2 spelen en met het andere deel 4-3-3.”

Is de ploeg ook niet te oud? Ben jij tevreden over het rendement van pakweg Goor?

“Neen, maar ik heb respect voor zijn terugkeer na een zware blessure. Al is niet alle krediet eindeloos...”

Nog één dingetje: Gunther Hofmans zou al rond zijn met Dennis Van Wijk als nieuwe trainer.

“Tja, in dat geval zullen ze twéé trainers moeten betalen, hé.”

Sterkte.(SK/HVM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234