Donderdag 21/01/2021

'Ik wist niet dat Cees Priem ook een wielermakelaar was'

Oud-ploegleider wil vijftal Farm Frites-renners meenemen naar nieuw wielerteam

Oudenhoorn / Wemeldinge

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

De Nederlandse wielerploeg Farm Frites reageert geprikkeld op berichten dat voormalig ploegleider Cees Priem renners wil meenemen naar een ander team. De Zeeuw is naar eigen zeggen in onderhandeling met Mapei en een Duitse sponsor, terwijl hij ook nog enkele andere pistes bewandelt. Met onder anderen de Farm Frites-renners Peter Van Petegem en Geert Van Bondt heeft Priem al een akkoord, maar ook Andreas Klier, Sergei Ivanov en Servais Knaven zouden hun Belgische ploegmaten volgen. "Ik wist niet dat Priem ook al makelaar was", is het commentaar van Ardie den Hoed, pr-man bij Farm Frites.

Met de namen waarop Priem zijn oog heeft laten vallen, verliest Farm Frites in het slechtste geval zijn beste renners. Bij Farm Frites reageert Den Hoed ongemakkelijk, al wil hij nog geen onrust zaaien. "Pas als we het bericht krijgen dat ze allemaal elders hebben getekend, dán hebben we een probleem."

Toch volgt de Nederlandse wielerploeg de handel en wandel van haar oud-ploegleider met argusogen. "Ik wist niet dat Priem ook makelaar was. Een aantal renners heeft nog een doorlopend contract. Dan moet Priem maar zien hoe hij dat oplost. Ik hoop dat Van Petegem goed weet hoe hij onder zijn verbintenis uitkomt. Daarin hebben we nooit een opstapclausule kunnen vinden en hij heeft zijn contract ook niet opgezegd bij ons. Dan kan Priem roepen wat hij wil, maar ik denk dat er voor dergelijke kwesties contracten in het leven zijn geroepen."

Voor Van Petegem staat echter vast dat hij vertrekt bij Farm Frites. Eerder dit seizoen uitte hij al zijn ongenoegen over de negatieve sfeer binnen de ploeg. Om te breken met het TVM-verleden kondigde de nieuwe ploegleider Teun van Vliet een drankverbod af. Het vertrouwen in de technische leiding kreeg vervolgens nog een flinke deuk toen Dave Bruylandts het team moest verlaten. Bij hem was een te hoge hematocrietwaarde vastgesteld. Dat Farm Frites met twee maten meet, is duidelijk: Deze week maakte de Nederlandse ploeg bekend dit seizoen nog door te gaan met Ivanov. Ook hij bleek boven de toegestane hematocrietwaarde (50) te zitten, waardoor de Rus niet mocht starten in de Tour de France.

"Ik kan nog niet zeggen waar ik naartoe ga, maar ik ga zeker mee met Priem", zegt Van Petegem. "Want we hebben een heel goed contact met de sponsor die Priem gaat kiezen. Er is daar kennis aanwezig en ik krijg een goede aanbieding. Ook Van Bondt en Wim Van Sevenant gaan mee en er zijn gesprekken gaande met onder anderen Knaven en Klier." Over zijn doorlopende contract met Farm Frites lijkt Van Petegem zich geen zorgen te maken. "Priem houdt zich bezig met het ontbinden van die overeenkomst. Een clausule heb ik niet en officieel heb ik het contract ook nog niet opgezegd. Ik kom niet tussen in de onderhandelingen."

Den Hoed houdt nog een slag om de arm. "Ik zeg niet dat ik geen problemen zie, maar om van een volksverhuizing te spreken, dat lijkt me nogal simpel gesteld. Priem heeft geen ploeg. Wij wel. Dan heeft hij er alle baat bij om renners aan te trekken."

Toch zal Farm Frites flink actie moeten ondernemen. Renners die vertrekken, vele wisselingen binnen de ploegleiding... het team moet op zijn tellen passen wil het ook volgend jaar een flink woordje kunnen meespreken in het peloton. Er is zelfs al gerept van een cosponsorschap bij Domo, de nieuwe Belgische wielerploeg van Mapei-manager Patrick Lefevere. "Ach, er wordt zoveel geroepen. Als ik alles serieus moet nemen, dan heb ik er een dagtaak bij", wuift Den Hoed de suggestie weg. "Nu ja, ik zeg niet dat er niks van waar is. Er is wel het een en ander besproken, maar zo zeker als het gepresenteerd is, is het niet."

Van Petegem had eerder al zijn woord gegeven aan Lefevere. Dat de renner nu voor Priem kiest, ligt voor de hand. De Nederlander kneedde Van Petegem tot de renner die hij nu is. Tussen 1995 en 1999 werkten beiden samen bij TVM, de voorloper van Farm Frites. Ook de keuze van Van Bondt voor Priem lijkt een logische. De renner is niet alleen een vriend maar ook de meesterknecht van Van Petegem.

Priem denkt over twee weken bekend te kunnen maken met welke sponsor of al bestaande wielerploeg hij in zee gaat. "Samen met de sponsors kijk ik wat het beste is. Daarover zijn we nu aan het overleggen. Vast staat al wel dat er meerdere renners van Farm Frites meegaan met mij."

Wielrennen

Ardie den Hoed van Farm Frites: 'Pas als ze allemaal elders getekend hebben, dán is er een probleem'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234