Woensdag 19/05/2021

Podcast

"Ik wilde mijn rare vrienden delen met de wereld"

Xander De Rycke. Beeld PHOTO_NEWS
Xander De Rycke.Beeld PHOTO_NEWS

Komiek Xander De Rycke houdt de Vlaamse podcast in leven. Met zijn podcast 'Mosselen0130' scoort hij al aardig op het web, maar vanaf maandag mag hij eventjes Studio Brussel overnemen.

Met Gunter D was het soms al bedenkelijk op Studio Brussel, maar Xander De Rycke mag volgende week "het niveau nog verlagen". Van maandag tot en met donderdag zal hij na tien uur 's avonds twee uur lang doen wat hij al enkele jaren op het internet graag en goed doet: met enkele vrienden praten en lachen over van alles en nog wat, maar nu wel met muziek ertussen. Een uitnodiging die hij te danken heeft aan een vakantie van Gunter D, maar vooral aan zijn podcast 'Mosselen0130' (spreek uit als 'Mosselen om half twee').

142 afleveringen maakte de comedian al van zijn podcast, met steeds stijgend succes. Ongeveer iedere week zet hij een nieuwe aflevering online, met vaak ook gesprekken met BV's. Telkens als hij een nieuwe aflevering online zet, wordt die de eerste week zo'n 3.000 keer gedownload, om weken later uiteindelijk af te klokken op 15.000 à 20.000 downloads. Erg lage cijfers als je vergelijkt met het aantal mensen dat een radioprogramma bereikt, maar wel veel voor een podcast.

"Ik las onlangs dat een podcastaflevering gemiddeld zestig keer gedownload wordt", zegt Xander De Rycke. "Met onze cijfers zitten we wereldwijd bij de bovenste 11 procent, en dat voor een kleine afzetmarkt. Op Twitter leeft de hashtag #mosselen0130 constant, er komen mensen naar de liveshows, er is zelfs een kerel die een tattoo heeft laten zetten van 'Mosselen0130'... We zijn cult tegen beter weten in."

Toen De Rycke drie jaar geleden met 'Mosselen0130' begon, was het niet de grote ambitie om zo te groeien. "Ik ben ermee begonnen omdat ik een paar unieke vrienden heb die ik met de wereld wou delen. Daarnaast voerde ik backstage ook vaak gesprekken met andere comedians, gesprekken waarvan ik dacht dat die wel grappig zouden zijn voor een groter publiek."

Drukke chatbox

Mosselen0130 moet nu zowat de populairste Vlaamse podcast zijn. De concurrentie is ook niet groot: veel podcasts vind je hier niet, laat staan podcasts met duizenden luisteraars. Collega Nigel Williams is al langer bezig met podcasting en haalt naar eigen zeggen ongeveer 600 luisteraars per aflevering. De VRT biedt programma's als 'Interne keuken' of 'De afrekening' ook via podcast aan, maar die hebben slechts een duizendtal abonnees.

Ook Tech45, een podcast over technologie en gadgets, haalt per aflevering iets meer dan duizend luisteraars. "En dat is toch niet slecht voor een podcast in het Nederlands over zo'n specifiek onderwerp", meent Floris Daelemans, een van de makers van de podcast, die bij de VRT mee nadenkt over de toekomst van de radio. "Bovendien zijn die luisteraars heel erg geïnteresseerd: we livestreamen onze opname en via de chatbox krijg je veel interactie."

Geen renaissance

Het aantal luisteraars voor podcasts in Vlaanderen mag dan al redelijk marginaal zijn, in de VS is het andere koek. Verschillende podcasts slagen er zelfs in meer dan een miljoen downloads te halen. Mede door het immense succes van 'Serial', een twaalfdelige reeks waarin een oude moordzaak op intrigerende wijze doorgelicht wordt. Voor Amerikaanse media was het de voorbije maanden reden genoeg om te spreken over de 'renaissance' van de podcast.

Een foute denkwijze, vindt Daelemans. "Dat zou immers betekenen dat podcasting zo goed als dood zou zijn geweest en nu terug onder de levenden gekomen is. Dat klopt niet: er is altijd een vrij grote vraag geweest naar podcasts of audiocontent. Wat wel veranderd is, is dat de kwaliteit van de podcast geweldig gestegen is. Zowel op het vlak van klank als inhoudelijk."

'Serial' is van dat laatste het voorbeeld bij uitstek, maar ook de BBC heeft een ruim aanbod, en The Economist brengt zijn analyses via podcasts aan de man. Over elk onderwerp vind je een goede podcast.

Door het relatieve succes van die podcast is er in de VS ook stilaan geld te verdienen met podcasts. Verschillende bedrijfjes gooiden zich al op die markt en slagen er steeds vaker in om adverteerders te overtuigen reclame te maken op hun podcasts. "Alex Blumberg heeft met StartUp een goede podcast waarin hij vertelt hoe hij zijn podcastbedrijf heeft opgericht", weet Daelemans. "Daar hoor je dat adverteerders tot 7.000 dollar (zo'n 6.200 euro) voor een spotje betalen. Dat zijn toch al serieuze bedragen."

In Vlaanderen loopt het nog zo'n vaart niet: daarvoor is het aantal luisteraars voor de reclamemarkt nog te klein. Al twijfelt Daelemans of dat echt zo is. "We hebben met Tech45 duizend luisteraars, maar als adverteerder kun je heel gericht reclame maken omdat je perfect weet wat hun interesses zijn. Nu hebben we al twee sponsors voor de streaming en het hosten van de podcast, maar ik denk dat we stilaan naar adverteerders kunnen kijken."

Net rondkomen

Ook Xander De Rycke heeft er al over nagedacht. "We hebben al getwijfeld of we niet eens sponsors moeten zoeken, maar we zijn er nog niet echt voor. Als we het doen, zou het sowieso iets moeten zijn dat past bij onze doelgroep. Netflix bijvoorbeeld, dat ook op jongeren mikt en op het internet leeft. Nu halen we ons geld uit de enkele liveshows die we elk jaar doen. Dat is ongeveer voldoende om de podcast en de website te maken, zodat we er geen verlies aan lijden."

Of het ooit anders zal worden en de podcast mainstream zal worden in Vlaanderen, blijft koffiedik kijken. "Podcasts zijn voor veel mensen nu nog te ingewikkeld om te beluisteren", meent Daelemans. "Maar de vraag stijgt. En als het aanbod goed is, trek je mensen aan."

Mosselen om 22 uur, van maandag tot donderdag om 22 uur op Stubru, www.mosselen0130.be, www.tech45.eu

De favoriete podcasts van Xander De Rycke

In 'Mosselen0130' praten Xander De Rycke en zijn gasten vaak over technologie, gadgets en tv-series die vooral bij nerds geliefd zijn. Geen toeval dus dat 'The Nerdist' een van zijn favoriete podcast is. Daarin praat de Amerikaanse comedian Chris Hardwick met twee nerdy vrienden en extra gasten. "Daar speel ik met mijn podcastgesprekken op in", zegt De Rycke, die een soortgelijk concept hanteert. "Maar ook de podcasts van schrijver en comedian Kevin Smith beluister ik veel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234