Donderdag 27/01/2022

'Ik wilde mijn hele leven een 22-jarige lover blijven. En dat is me gelukt'

vervolg van pagina 25

Hollywood lijkt vandaag amper nog op dat uit uw gloriejaren.

"In de jaren vijftig, toen ik er begon te werken, leek Hollywood wel een eiland. In de jaren zestig en zeventig werd filmmaken big business en begonnen de studio's elkaar op te kopen. In de jaren tachtig deed ik niet meer mee. Ik wilde geen dokters, rechters of advocaten spelen. Dat is ook helemaal niet geestig. Ik wilde mijn hele leven een 22-jarige lover blijven. En dat is me gelukt."

Trouwt u daarom voortdurend met zeer jonge vrouwen?

"Het zou voor mij onmogelijk zijn om een vrouw te huwen die oud genoeg is om mijn vrouw te zijn. (Curtis' huidige, vijfde vrouw is de 32-jarige blondine Jill Ann VandenBerg, ArP) Een Engelse journalist vroeg me onlangs of seks met een veel jongere vrouw niet gevaarlijk is. Ik antwoordde: 'Als zij sterft...' (lacht luidruchtig en kletst zich daarbij opnieuw op de dijen)"

Tegenwoordig woont u in Las Vegas, een gevaarlijke stad.

"Uiterst gevaarlijk. Er lopen heel veel mooie vrouwen rond. Maar ik heb van niemand schrik."

Hoe gaat het met uw dochter, Jamie Lee Curtis (de tweede dochter van Curtis en Janet Leigh en momenteel te bewonderen in 'Freaky Friday')?

"Goed. Ik zie haar niet zo vaak. Af en toe telefoneren we met elkaar. We hebben weinig met elkaar gemeen. Zij is actrice en ik ben acteur en allebei leiden we een tumultueus leven. Maar ik wil haar niet achter de veren zitten. Mijn moeder deed dat wel met mij: 'Geef eens wat geld, 'Waar ben je?', 'Waarom bel je nooit?'... Ik hou mijn kinderen liever op afstand. Mijn ene broer is gestorven nadat hij door een truck was aangereden, een andere broer, die schizofreen was, heb ik ook verloren. Ik heb het allemaal al wel gehad. Ik weet maar al te best welke problemen je in een familie kunt hebben."

U schildert ook. Uw werk hangt in musea en bij Arnold Schwarzenegger.

"Ik heb nog veel energie en ik schilder elke dag. Het is mijn leven tegenwoordig. Een van mijn doeken, een zelfportret, draagt de titel The Gypsy Prince. Zo zag ik me ook als Hongaar in New York. Marilyn heb ik ook geportretteerd, maar dat deed ik omdat zij een persoonlijke kennis was. Ik wil me niet specialiseren in beroemdheden schilderen. Ik wil Andy Warhol niet imiteren."

Hebt u geen plannen om een vervolg op uw autobiografie uit 1993 te schrijven?

"Jawel. En nu ga ik alles vertellen...."

Over uw verslavingen?

"Daar ga ik zeker veel aandacht aan besteden. Ik heb lessen geleerd waarmee ik jonge mensen die verslaafd zijn, kan helpen. Zelf ben ik, in mijn eentje, van mijn alcohol- en drugsverslaving afgeraakt."

Hollywood stimuleerde het gebruik van cocaïne.

"De studio's moedigden cocaïnegebruik aan, zeker weten. Wie het spul snoof, kon probleemloos tien tot twaalf uur doorwerken. Maar wat er na de opnames met je gebeurde, interesseerde hen geen zak. Als de films maar gemaakt werden, nietwaar? Films werden zonder de minste finesse gemaakt, hoor. Het ging er eerder plebejisch aan toe."

Worden er nog geestige films gemaakt? Anders gezegd: wie is de nieuwe Tony Curtis?

"Robert Downey jr. vind ik wel goed. Maar ach, ik zie te weinig films. Vroeger maakte ik ze gewoon zelf. Destijds maakten we daar veel minder drukte om. We deden het gewoon. Nu is het allemaal zo zwaarwichtig geworden, wij improviseerden meer. In Hollywood moet alles nu ook digitaal zijn. Nu hangen ze acteurs op aan touwen om ze de ruimte in te schieten. Achteraf worden die touwen weggewist en lijken de acteurs echt te vliegen. (steekt wanhopig de handen in de lucht) Allemaal oké wat mij betreft. Erger is hoe ze niet kunnen wachten om ook uit te leggen hoe ze alles precies getrukeerd hebben. Geloof me vrij: de magie van het filmmaken is verdwenen."

'Ach, al dat digitale gedoe. En dan staan ze achteraf ook nog eens te trappelen om uit te leggen hoe de truc precies werkte'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234