Donderdag 06/05/2021

'Ik wilde Homans eens op haar plaats zetten. Dat is gelukt'

'N-VA'ers zijn niet welkom op onze school.' Een even vlammende als stomme mail aan Liesbeth Homans was het. Dat weet Eddy Desmet nu ook. 'Het is mijn eigen fout, maar zo'n zware straf verdien ik niet.' De gewezen directeur gaat deze week nog in beroep tegen zijn degradatie tot leerkracht.

Het is de foto van de betreurde Aylan Kurdi op dat Griekse strand die de emoties van Eddy Desmet begin september doen tollen aan een ongezien toerental. Ze doen hem denken aan de vluchtelingen die hij op zijn eigen school opvangt. Enkele dagen later volgt er een regelrechte emotionele kortsluiting, wanneer minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat Syriërs die thuis een huis bezitten, hier geen aanspraak kunnen maken op een sociale woning. Desmet kruipt in colère achter zijn computer en enkele minuten later heeft hij niet alleen zijn hart gelucht, maar ook zijn lot bezegeld.

"Ik heb die mail in een opwelling gestuurd. Ik dacht alleen maar: nu moet ik haar echt eens op haar plaats zetten. Wel, dat heb ik ook gedaan. (lachje) Alleen was het niet de bedoeling dat de mail ook naar buiten zou komen."

Staat u ondanks de hele hetze nog steeds achter uw woorden?

"Ik ben serieus geschrokken als ik ze achteraf opnieuw las. Daarom heb ik ook mijn excuses aan Homans aangeboden. Ik was zo verschrikkelijk kwaad, omdat ik haar zo harteloos vond. Misschien ben ik daardoor harder geweest dan dat ik normaal zou zijn. Nu, het was niet slim en ik zou het in ieder geval niet opnieuw doen. Ik zou wachten tot ik haar persoonlijk tegenkom." (lacht)

Wat heeft de N-VA u misdaan?

"Niet dat dat mijn drijfveer was toen ik de mail schreef, maar in mijn familie zijn er heel wat weerzinwekkende zaken gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Langs moederszijde zijn er twee jongens opgepakt omdat ze weigerden naar de pijpen te dansen van de collaborateurs. Aan vaderszijde heeft één broer gezien hoe een andere levend in een oven werd gestoken. De N-VA van vandaag zijn de rechtstreekse erfgenamen van de collaborateurs van toen."

Alle N-VA'ers zijn volgens u dus voor goed belast met de erfzonde?

"Niet allemaal. Maar de vader van Bart De Wever was wel een bekend collaborateur. En mijn grootvader is evenzeer urenlang onder schot gehouden door de vader van een N-VA'er, omdat hij zogezegd een hooimijt in brand gestoken had."

Daarom dat ze niet welkom zijn op uw school?

"Homans heeft dat verdraaid in de pers. Ik heb nooit gezegd dat de kinderen van N-VA'ers niet welkom waren bij ons, dat heeft zij ervan gemaakt. In de mail heb ik het over N-VA'ers zelf. Eigenlijk had ik nog duidelijker moeten zijn: ik bedoelde politici van die partij. Ik duld niet dat er op onze school aan politiek gedaan wordt."

Hoort u de tegenspraak? U wil niet dat er aan politiek gedaan wordt, maar u weert wel zelf N-VA'ers. Heel neutraal is dat toch niet van u?

"Hetzelfde geldt voor sp.a'ers, CD&V'ers en liberalen, hoor. Maar zij hielden zich al afzijdig, de N-VA niet. Die mengt zich voortdurend. Wij merken duidelijk dat de plaatselijke N-VA de Franstalige afdeling van onze school in Ronse niet gunstig gezind is. Zo bleek de OCMW-voorzitter van N-VA enkele jaren geleden plots te verbieden dat in de kinderopvang, die de stad op onze school organiseert, Frans wordt gesproken. Ik ben daartegen ingegaan en vanaf dat moment zijn ze me beginnen zoeken."

U gelooft dat uw schorsing een represaille is vanuit N-VA-hoek?

"Dat weet ik niet, dat kan ik niet bewijzen."

Volgens de scholengroep die u uit uw ambt zette, zijn daarvoor meer redenen dan alleen de bewuste mail. Weet u welke?

"Er zijn er geen andere. Ik word door dik en dun gesteund door mijn school, de leerlingen en hun ouders en zelfs een groot deel van de raad van bestuur van de scholengroep. Ik denk dat ze gewoon een voorbeeld hebben willen stellen, om te bewijzen dat uitsluiting niet aanvaard wordt. Alleen: ik heb geen enkel kind uitgesloten. Ik heb een onberispelijke carrière achter de rug. Ik word nu gestraft voor één uitschuiver.

"Wij moeten kinderen leren vergevingsgezind te zijn, maar daar heb ik zelf niks van gemerkt. Integendeel. 'Hij zal boeten', dat is het enige wat ik voel. Het Gemeenschapsonderwijs spreekt zo graag over zijn 'waardenboekje'. Wel, pas het dan ook eens toe.

"De algemeen directeur van de scholengroep heeft het paswoord op mijn computer laten veranderen, zodat ik niet meer aan mijn mails kan maar hij wel. Dat mag niet van de privacycommissie, hij had mijn mailbox moeten afsluiten."

Neemt u mevrouw Homans iets kwalijk? Als zij niks gezegd had in Dag allemaal, had u wellicht uw job nog gehad.

"Ik ben niet kwaad op mevrouw Homans. Ik denk wel dat ze een paar dingen anders had kunnen aanpakken. Ik heb haar om een gesprek gevraagd om een einde te maken aan het welles-nietesspelletje, maar daar heeft ze nooit op gereageerd. Dat ze geprobeerd heeft om politiek profijt te halen uit mijn mail, dat neem ik haar wel kwalijk. Dat vind ik verwerpelijk."

U vertelt het allemaal bijzonder kalm, terwijl uw leven wel volledig op zijn kop gezet is.

"Ik onderga dit stoïcijns. Alles wat er gebeurd is, is mijn eigen fout, daar moet ik niemand anders voor doen boeten. Het is zoals mijn grootmoeder vroeger zei: leg uw hand op uw hoofd en kijk wie eronder staat. Ik moet dit ondergaan. Maar eerlijk is eerlijk: zo'n zware sanctie, dat heb ik niet verdiend. Ik hoop nog steeds terug te kunnen naar mijn school, die kinderen zijn mijn leven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234