Zaterdag 31/10/2020

'Ik wil wel eens tussen Stromae en Jan Mulder in wakker worden'

Theater, film of tv? Kiezen is verliezen volgens Charlotte Vandermeersch. Momenteel tikt haar zomer razendsnel weg door de opnames van Bowling Balls, de nieuwe komedie van Marc Punt die eind dit jaar in de zalen te zien zal zijn. Tijd om op het strand te liggen, heeft ze niet, maar af en toe een boek openklappen, lukt nog net.

Welke boeken liggen klaar om deze zomer gelezen te worden?

"'t Aards Paradijs, de debuutroman van mijn schoonbroer Seppe van Groeningen, ligt geprint op mij te wachten. Voorts doorploeg ik verder waar ik reeds aan bezig was: Woody Allen on Woody Allen. Een bundeling van interviews met Woody Allen, doorheen heel zijn carrière, telkens aan de hand van een film van hem."

Waar zult u die boeken bij voorkeur lezen?

"In het vliegtuig. Er is geen strand meer dat op mij wacht. Of het moest dat van Oostende zijn, maar daar is het eerder theaterkijken geblazen."

Wat is de mooiste zin die u onlangs hebt gehoord, gelezen, geschreven?

"Een citaat van Nietzsche: 'Om wijs te worden moet je leren luisteren naar de wilde honden die in je kelder blaffen'."

Met welk romanpersonage zou u graag op reis gaan?

"Ik zou niet meteen met hem op reis willen. En eigenlijk is hij pas een romanpersonage geworden na zijn dood, toen zijn dagboeken inspiratie leverden voor de roman Oorlog en Terpentijn. Ik zou graag eens een hele tijd op een bankje naast de grootvader van Stefan Hertmans zitten."

Wetenschapsfilosoof Jean Paul Van Bendegem schreef: "Ik kan de beklijvende reiservaringen op de vingers van mijn twee handen tellen en, als ik een beetje streng ben, zelfs één. Neen, dan reis ik liever in mijn kop, want ik ben bovendien ook lui." Herkent u zich in zijn woorden?

"Neen. Het is waar dat die werkelijk beklijvende ervaringen waarschijnlijk op twee handen te tellen zijn, maar ik ben wel intens blij dat ik uit de zetel ben gekomen om ze mee te maken."

Hebt u de komende maanden culturele reizen gepland?

"Ik denk het. Is voor het eerst naar India gaan, om te zien en te voelen wat zich daar afspeelt, een culturele reis?"

In welke cultuurstad dwaalt u het liefste rond? En wat bezoekt u daar altijd?

"Moeilijke vraag. Maar momenteel zou ik me misschien het liefst Star Trek-gewijs naar Buenos Aires laten beamen, om me daar nog eens in zo'n ondergrondse, zweterige tangokrocht te verliezen."

Welke expo's hebt u aangekruist?

"Ik zag er net een zeer mooie over David Bowie in Berlijn. En volgende week ga ik naar Het Wonderkabinet in Gent. Die expo doet me ook denken aan Kunstkamera, een ongelooflijk museum in Sint-Petersburg met Peter de Grotes verzameling fenomenen der natuur - op sterk water. Een zeer grote aanrader, overigens."

Wie zou uw zomer mogen schilderen?

"Chagall, in zijn typerende diepblauw."

Naar welke concerten kijkt u het meeste uit?

"Kenji Minogue op de Gentse Feesten."

Françoise Hardy zong over 'Le temps de l'amour, des copains et de l'aventure'. Welk lied wekt bij u steevast het zomergevoel op?

"Tom Waits z'n 'Ol' 55'."

Wat is de ideale soundtrack voor de rit naar het zuiden?

"Lana Del Rey mag zingen van mij."

Hoe anders is uw culturele beleving in de zomer dan in de winter?

"Mijn keuzes zijn dezelfde, alleen sta je ineens op een weide of in de duinen naar iets te kijken - wat wel een zekere 'vrijere feeststemming' opwekt... En dat is niet onprettig."

Waar vindt u de stilte?

"In bad, in mijn kot, op een wijdse vlakte, voor de zee."

Belandt u weleens te midden van een grote massa, staand en plastic bekertje in de hand?

"Wel eens. Niet vaak. Niet lang. Wel erg leuk."

Met welke culturele verschijning zou graag eens de nacht doorbrengen?

"Ik wil wel eens tussen Stromae en Jan Mulder in wakker worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234