Woensdag 01/04/2020

'Ik wil weer speler tussen de spelers zijn'

Wim Opbrouck (44) stopt in 2015 als artistiek directeur van NTGent. Hij wil opnieuw op volle kracht kunnen spelen, en wordt hoogst-waarschijnlijk door Johan Simons (67) afgelost. Zijn voorganger, jawel.

De ampersand, een van de mooiste tekens die er zijn, staat er nog steeds. Op de website van theaterhuis NTGent, onder het vakje 'Wie is wie?': 'Wim Opbrouck, acteur & artistiek leider'. Hij knipoogt nog steeds zwierig naar de lezer, de ampersand, want deed pas in 2010 zijn intrede. Toen, immers, nam Wim Opbrouck de rol van artistiek leider op zich. Ter vervanging van Johan Simons, tussen 2005 en 2010 aan het roer van het Gentse stadstheater, die richting Duitsland trok. Richting Münchner Kammerspiele, een van de grootste Duitse theatergezelschappen.

Zei Opbrouck in 2010 in De Standaard: "De twijfel was sterk, maar de vrijbuiter in mij wil zich nu meer dan ooit engageren. (...) Mijn ambitie is echt niet om over tien jaar intendant van de Salzburger Festspiele te zijn. Ik ben de ploegkapitein, die speler met dat bandje om. En dan zien we wel wat de geschiedenisboeken ooit zullen schrijven over de periode-Opbrouck."

Zegt Opbrouck nu, enkele uren nadat bekend werd dat hij zijn mandaat als intendant niet verlengt: "Die positie van artistiek leider is ook maar door een samenloop van omstandigheden op mijn pad gekomen. Tot nu toe is het erg goed gelukt, we zijn in volle koers naar 2015, maar ik voel dat de combinatie tussen acteren en beleid voeren steeds moeilijker wordt. Stoppen met spelen is gewoon geen optie, dus op termijn wil ik gewoon weer speler tussen de spelers kunnen zijn. Ik ga niet naar Salzburg, er zit geen groot filmproject aan te komen, we hebben geen ruzie, er is geen verborgen agenda. Ik moet gewoon zien dat ik mezelf niet voorbijhol. "

Vergevorderd stadium

Het opschrift 'artistiek leider', dus, verdwijnt vanaf 2015 bij Opbroucks naam. Hij past voor een tweede ambtstermijn, en kiest opnieuw voor het volle spelen. Voor een toekomst als acteur, zonder ampersand.

En wordt, hoogstwaarschijnlijk, met Johan Simons herenigd. NTG-voorzitter Luc Van den Bossche en algemeen directeur Kurt Melens zijn in nauw gesprek met de Nederlandse theaterregisseur. Luidt het officieel: "Dit gesprek is in vergevorderd stadium, met als ambitie om voor eind mei tot een plan van aanpak te komen. Dit nieuwe plan, inclusief een insteek voor de nieuwe beleidsperiode vanaf 2016, zal aan de raad van bestuur worden voorgelegd, om zo tot een beslissing te komen."

Het contract van Simons bij de Münchner Kammerspiele loopt in 2015 af. Het onthaal van zijn regies in Duitsland varieerde de voorbije jaren van 'gemengd' tot 'enthousiast'. König Lear was zijn meest recente productie, straks volgt Urban Prayers. Zei Simons bij zijn overstap van Gent naar München: "Het was een kwestie van nu of nooit. Ik heb, heel egoïstisch, gekozen voor mijzelf als kunstenaar, die nog één keer die kans krijgt."

Met zijn terugkeer zou NTGent inzetten op een sterker internationaal profiel. Tijdens zijn vorige passage lokte Simons onder meer Christoph Marthaler, gevierd Zwitsers regisseur, naar Gent. Ook verzamelde hij een fraai ensemble rond zich, met naast Wim Opbrouck ook Els Dottermans, Steven Van Watermeulen en Elsie de Brauw. 'Midden in de wereld' was 's mans huisslogan. 'Midden in het volk' maakte Opbrouck daarvan.

Rake woorden, gezien de klim inzake bezoekerscijfers. 155.160 toeschouwers lokte het NTG in 2012, in eigen huis zowel als met reisvoorstellingen. In 2008 waren er dat nog 104.556, vijf jaar eerder 71.720.

Opbrouck: "We hebben getoond dat het model van een door een primus inter pares geleid collectief werkt."

2015, bovendien, moet voor NTG een feestjaar worden. Het Gentse stadstheater bestaat dan vijftig jaar, en plant de nodige festiviteiten.

Wim Opbrouck: 'Die positie van artistiek leider is ook maar door een samenloop van omstandig-heden op mijn pad gekomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234