Donderdag 28/05/2020

Lezersbrieven

Ik wil opnieuw respect voor de komkommertijd

De opinie van Bart De Wever afgelopen weekend zorgt volgens een van de lezers voor 'opiniefundamentalisme'.Beeld Wouter Van Vooren

Wij publiceren online regelmatig een selectie lezersbrieven. Dit zijn de ingezonden brieven van maandag 1 augustus, over Dyab Abou Jahjah in Zomergasten en Bart De Wever.

'Zomergasten' (1)

Het was tenenkrommend hoe Thomas Erdbrink Dyab Abou Jahjah bijwijlen de mond snoerde. Een interviewer hoort te luisteren en de goede vragen te stellen, en eventueel te repliceren als de gast de logica verliest. Dit is de slechtste Zomergasten-gastheer in jaren. Abou Jahjah kwam zeer gedegen over, spijsde zijn standpunten met de juiste filmfragmenten en hield de racisten een spiegel voor. Het is zeer jammer dat een man van dergelijk kaliber jarenlang in het verdomhoekje werd gezet. Zijn wapens zijn altijd woorden geweest, en daarmee maak je geen doden. Hij kreeg een podium om de zaken vanuit een andere hoek te laten zien. Hij slaagde. Erdbrink was, naar mijn gevoel, vooraf de les gespeld. Hij mocht de Libanese Belg niet laten scoren. Hij faalde.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

'Zomergasten' (2)

Eindelijk nog eens naar de VPRO gekeken. Negentig leden zijn ze verloren, schrijvers vluchten weg bij De Bezige Bij! Omdat Dyab Abou Jahjah het kalm en beredeneerd opneemt voor de Palestijnen. Wat me opviel, was dat Abou Jahjah er zelfverzekerd bijzat en helemaal niet fanatiek zijn waarheid verdedigde. Thomas Erdbrink, zenuwachtig en op zijn hoede, soms een beetje nijdig, was geen partij voor hem. Choquerend? Arme Nederlanders die daar bang voor zijn!

Fred Truyen, Antwerpen

Opiniefundamentalisme

Nooit eerder snakte ik zo hard naar komkommertijd als vandaag. Je kunt de krant niet openslaan of iemand in het politieke spectrum vond het nodig een extreme uitspraak te doen. Die wordt daags nadien weerlegd door wie zich een klein beetje aangesproken voelt. Liefst via Twitter en zo mogelijk met een nog grotere, in een zo beperkt mogelijk aantal tekens gegoten, extreme uitlating. Yes! Score!

Niet dat onze kranten en journaals deze zomer enkel jolig vakantienieuws moeten brengen. We mogen het nieuws niet uit de weg gaan. Maar mijn zomer dient niet om bekogeld te worden door allerhande extreme opinies die door het jaar heen bij elkaar gesprokkeld werden op kabinetten en nu ineens afgevuurd worden omdat de wind goed staat. Of denken ze nu echt dat we geloven dat Bart De Wever op een zonnige vakantieochtend plots bij zichzelf dacht: 'Hey, laat ons het vandaag even over een 'Patriot Act' hebben en - weet je wat - we sleuren er de Griekse Xenophon ook bij'? Een advocaat pleit voor het invoeren van de doodstraf voor terroristen. Hoppa, voorpaginanieuws. "We zijn in oorlog!". Hoe lekker genuanceerd toch? Wouter Beke had zijn duim nog niet goed en wel opgestoken voor Angela Merkel of hij werd en plein public vakkundig afgehakt door zijn eigen coalitiepartner. Weg 'vrolijke vrienden'.

Ik heb het gehad met dat opiniefundamentalisme! Ik wil nuance, ik wil opnieuw respect voor de komkommertijd! Lieve politici, ga op reis, lees een goed boek of ga desnoods Pokémon vangen. Wie weet wordt u - ver weg van al het socialemediageweld - wel overvallen door een genuanceerde mening waaraan we als samenleving een boodschap hebben. Je weet maar nooit.

Dagmar Beernaert, Oudenaarde (gemeenteraadslid sp.a, hier uit eigen naam)

Volksverlakkerij? (1)

Jonathan Holslag schreef een realistisch stuk, dat iedereen zou moeten lezen (DM 1/8). Maar wat er binnen de bevolking leeft, is anders. Zoals kalifaten een beperkt deel van de jonge moslims kunnen inspireren, zo wordt hier een groter deel van de bevolking opgehitst door demagogen. Het is niet door de spanningen en meningsverschillen onder de bevolking aan te wakkeren dat je iets oplost. Je maakt het alleen maar erger

Roger Duyssens

Volksverlakkerij? (2)

In zijn opiniestuk strooit Jonathan Holslag met gemiddeldes. De gemiddelde cijfers geven de werkelijkheid niet weer. De open geesten van welke religie dan ook zijn niet de boosdoeners. Het zijn vooral de eenzamen van geest die een houvast zoeken en elke strohalm aangrijpen om ergens bij te horen. Holslags betoog geeft niet de werkelijkheid van de straat weer.

Jacky Hijstee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234