Woensdag 23/06/2021
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

VENI VIDI VINO

Ik wil mijn vrienden verrassen met een superorigineel avondje uit. Aanraders?

Andy De Brouwer leert de wereld beter drinken.

Om op deze vraag te antwoorden, nemen we eerst een gemarineerde duik in de geschiedenis, gevolgd door een werkbezoekje (werk tussen aanhalingstekens) naar Nederland.

'Dutch Courage', zo werd de goedkope gin genoemd die Britse frontsoldaten door hun strot joegen om hun angsten te overwinnen, tijdens de Dertigjarige Oorlog een eeuw of vier geleden. De Hollandse soldaten, tegen wie ze het toen opnamen, stonden gelabeld als belachelijk moedig. Moed die ze zichzelf voor het grootste deel indronken met jenever. De Britten maakten daar dan maar hun eigen versie van met wat meer jeneverbessen, gin dus. Dat moet dus een wazig oorlogje geweest zijn.

Het Nederlandse Schiedam, vlak bij Rotterdam, was eeuwenlang het mekka van de jenever: in de 19de eeuw telde het stadje meer dan 350 distillateurs. Maar jenever is allang niet meer die populaire drank, en veel jeneverstokerijen bleven er niet over. Degene die er nog zijn, stappen - net als bij ons - massaal over naar de productie van gin, dat nog altijd een hype is.

En het is in Schiedam dat ik onlangs de tijd van mijn leven had. Ik weet dat ik het eigenlijk niet zou mogen verklappen, maar de stad telt een goed verstopte speakeasy-bar, met een verzekeringskantoor als dekmantel. Je komt er alleen in als je doet wat ik u zo dadelijk ga vertellen.

Speakeasy's dateren uit de jaren 20, de tijd van de drooglegging in de VS. Alcohol produceren en verkopen was strikt verboden, en daarom doken er overal geheime bars op waar je alleen binnen kon wanneer je het wachtwoord kende. Superillegaal, en daarom mochten de tooghangers hun stem niet verheffen, hence the name.

Speakeasy's aan onze kant van de oceaan heb je onder andere in Rotterdam: cocktailbar 'Dr.' zit verstopt op een geheim adres achter een saaie deur. Telefoons zijn er strikt verboden, en als barsnack kun je er gekookte eieren eten. En in Londen zit er eentje bij een drogist. Je moet het geheime wachtwoord in het oor van een oud mannetje fluisteren, waarop er plots een muur opengaat en je de geheime bar in kunt stappen. Maar meer details moet u van mij niet verwachten, zet die detective in uzelf maar eens aan het werk als u geïnteresseerd bent.

In Schiedam wordt tegenwoordig een gloednieuwe gin geproduceerd, Loopuyt. Wat ze niet aan de grote klok hangen, is dat er in elke kurk een houten penning zit met een unieke code en een geheim emailadres. Die twee zaken heb je nodig om een uitnodiging vast te krijgen voor de bar. Voor je er binnen mag op het afgesproken uur, moet je je penning afgeven. Zonder kom je er niet in, maar let op, het is één penning per persoon, en een fles gin - die gelukkig wél fantastisch lekker is - kost 44 euro. Knap staaltje marketing, toch!

Op weg naar de bar wandel je langs de burelen in het historische pand, en daal je eerst af naar de originele ijskelder. Daar mag je zelf een blok ijs losmaken met een priem, zoals in Basic Instinct. IJs dat je vervolgens in de handen van David Trampe, een van Nederlands beste barmannen mag duwen, die voor je een zalige cocktail maakt, boven in de bar. Voor tijdens het wachten staat er ook een barbier paraat - maar pas op, terwijl hij mij een nieuw type snor aanmat, beklaagde hij zich over die Belgen met hun tedere huidje (ik ben nog altijd niet helemaal hersteld van dat avontuur). Ook kun je een kijkje nemen en luisteren naar wat uitleg in de stookhoek.

En gaat het er echt heet aan toe, dan kun je je rivaal uitdagen voor een partijtje boks! Jan, de eigenaar, is een bokser en installeerde een echte boksring in zijn bar. Verrassend genoeg?

Andy De Brouwer is uitbater van restaurant Les Eleveurs in Halle. In 2012 werd hij uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234