Zondag 29/01/2023

InterviewZuhal Demir (N-VA)

‘Ik wil in 2024 niet plots vaststellen dat mijn dochter 7 jaar is en ik haar amper heb gezien’

null Beeld Marco Mertens
Beeld Marco Mertens

De N-VA zit in de piepzak, dixit voorzitter Bart De Wever. Federaal belandt de partij allicht tot 2024 op de oppositiebanken, en in Vlaanderen sleept de regering-Jambon zich voort als een gewond dier na een reeks ‘communicatiefouten’ van de minister-president én het coronadebacle in de rusthuizen. Vlaams minister Zuhal Demir, die door Jambon naar de politiek werd gehaald, is vast van plan om daar verandering in te brengen.

Raf Liekens

De Vlaamse minister van Omgeving, Energie, Toerisme en Justitie verontschuldigt zich wanneer ze een uurtje te laat komt binnengewaaid in haar huis in Genk. 'We hadden een dringende partijraad,' hijgt ze. 'De Wever is echt kwaad over de manier waarop Open VLD ons heeft laten vallen.'

Is het dan geen goede zaak dat het land eindelijk een volwaardige regering krijgt?

“Denk je nu écht dat die bonte coalitie het geloof in de politiek zal herstellen? Dan onderschat je de woede en intelligentie van de Vlaming. De twee grootste Vlaamse partijen worden genegeerd, en de derde grootste wordt als vijfde wiel aan de wagen meegesleurd in een paars-groen project waar Vlaanderen niet voor gestemd heeft. CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt dat hij alleen maar meedoet om te verhínderen dat het paars-groen wordt. CD&V stapt dus opnieuw in een regering om te slepen, zoals Kris Peeters dat deed in de regering-Michel. Dat wordt een gezellige bende. Ik vrees dat we in 2024 zullen vaststellen dat de antipolitiek nog gegroeid is.”

De N-VA doet alsof Vlaanderen een overwegend Franstalige, linkse regering krijgt, terwijl PS-voorzitter Paul Magnette vreest dat hij in een Vivaldi-regering minder zal binnenhalen dan in een regering met Bart De Wever.

“Dat zeggen de socialisten om hun prijs op te drijven. Als ze dat echt menen, zouden ze de onderhandelingen toch opblazen en naar ons terugkeren? De PS is er de partij niet naar om met twee liberale partijen in de regering te stappen zonder dat ze daar grote cadeaus voor heeft gekregen.”

Jullie paars-gele project kwam één partij tekort voor een meerderheid. Open Vld vond dat er te weinig in zat voor haar.

“De strategie van Open Vld was pervers. De liberalen hebben een jaar lang geroepen dat wij een deal moesten sluiten met de PS, en toen dat akkoord er was, konden ze het niet snel genoeg torpederen. Ze hebben achter onze rug gesprekken met de groenen opgestart en noemden ons akkoord ‘communistisch’, terwijl er lastenverlagingen en arbeidsmarkthervormingen in zaten. Een minimumpensioen van 1.500 euro, ook voor zelfstandigen, daar kunnen ze toch niet tegen zijn? De waarheid is dat ze een regering willen zonder ons, zodat Alexander De Croo premier kan worden en zíj de hoofdrol kunnen spelen.”

De N-VA had zelfs ingestemd met een vermogenswinstbelasting.

“In ruil voor een lastenverlaging op arbeid. Het is tijd voor een vermogenswinstbelasting die de middenklasse niet raakt, want als je de rijksten ontziet, zal de middenklasse een hogere factuur betalen. Veel rijke ondernemers roepen zelf dat ze meer belast willen worden. Gaat Open Vld dat blijven tegenhouden?

“Ik voorspel u: Vivaldi wordt een peperdure koehandel. Open Vld zal het grootkapitaal beschermen, de PS zal zoveel mogelijk geld uit Vlaanderen willen halen, de groenen krijgen wat ecologische trofeeën die de Vlaming nog meer op kosten zullen jagen, en CD&V zal content moeten zijn met... ja, met wat eigenlijk? Het afblokken van de ethische dossiers, en een paar ministers? Het enige cement van die club is dat ze allemaal vrolijk, verbindend en positief zijn. Maar de dag erna moeten ze tegen de koning gaan zeggen dat er nog geen formateur kan aangesteld worden, omdat ze ruziemaken over wie de premier mag leveren.”

null Beeld Marco Mertens
Beeld Marco Mertens

Heeft De Wever, met zijn aanvallen op voorzitters Egbert Lachaert en Georges-Louis Bouchez, de liberalen niet in de armen van de groenen geduwd?

“Toen hij in Terzake zei dat Lachaert crimineel onverantwoordelijk was door het paars-gele project te blokkeren, was het kalf al verdronken. Open Vld was al weken achter onze rug bezig over een alternatieve coalitie. Nu probeert men de geschiedenis te herschrijven: alsof dat interview de doodsteek was voor paars-geel. Nee, het was een ultieme wanhoopspoging die was doorgesproken met de andere partijvoorzitters.”

Was het wel verstandig om Open Vld te dwingen om de MR te laten vallen?

“Vooral de PS wilde de MR er niet bij. Magnette vertrouwt Bouchez voor geen haar, en terecht. Het verhaaltje van de ‘één en ondeelbare liberale familie’ is lachwekkend. In de zomer van 2019 vroeg de MR ons om Open Vld niet mee te pakken in de Vlaamse regering, omdat de Franstalige liberalen hoopten dat dat de vorming van een federale regering, met hen erbij, zou vergemakkelijken. Ze wisten dat de PS geen regering wilde met ons én de twee liberale partijen. Eerder had Open Vld de MR al laten vallen bij de vorming van de Brusselse regering.

»Toen de gesprekken over de Arizona-coalitie liepen (met als preformateurs de voorzitters van MR, Open Vld en CD&V, die lonkten naar N-VA, sp.a en cdH, red.), zette Lachaert de sp.a wekenlang onder druk om de PS te dumpen. Maar wanneer hem twee weken later gevraagd wordt om hetzelfde te doen met de MR, staat hij te jammeren. Zo hypocriet. Lachaert is voorzitter geworden door een paars-geel project te beloven en zich af te zetten tegen Bart Tommelein, die vond dat de partij moest stoppen met de N-VA achterna te lopen. Drie maanden later bedriegt Lachaert zijn leden door de groenen op te vrijen: partijen waarvan hij eerder had gezegd dat ze hun partijprogramma ritueel moesten verbranden. Uit marktonderzoek van communicatiespecialist Jan Callebaut blijkt dat de Vlaming Open Vld de minst betrouwbare partij vindt. Wel, ze heeft dat nóg maar eens bewezen.”

Dat onderzoek zegt ook dat de Vlaming wil dat de N-VA een nieuwe CVP wordt: een brede volkspartij die bestuurt en compromissen sluit. Kan dat wel, nu jullie federaal in de oppositie belanden?

“Als we ons willen onderscheiden van Vlaams Belang, moeten we tonen dat we een echte gemeenschapspartij zijn.”

Betekent dat ook dat Theo Francken zijn scherpste kantjes moet wegvijlen?

“In een brede partij is er plaats voor meerdere visies en stijlen. Die mogen botsen, zolang iedereen zich maar achter de consensus schaart. En dat doet Theo altijd heel loyaal.”

Analisten vrezen dat het er slecht uitziet voor de Vlaamse regering.

“Het wordt niet evident voor ons om voort te gaan met een partij die zo'n mes in onze rug heeft gestoken. In het regeerakkoord staan heel wat zaken die we samen met de federale regering moeten realiseren. Dat wordt moeilijker nu wij daar niet bij zijn. We zullen zien hoe goed CD&V en Open Vld daarover waken.”

De Vlaamse regering sloeg een slecht figuur tijdens de coronacrisis. Minister-president Jambon kreeg het verwijt dat hij te afwezig was, en na de communicatieblunders in de zaak-Chovanec is zijn positie verzwakt.

“De Vlaamse regering moet zich herpakken, dat is duidelijk.”

U vindt ook dat ze steken heeft laten vallen?

“Sommige dingen hadden beter gekund. Mijn vingers hebben soms gejeukt, maar ik had geen coronabevoegdheden, en dan blijf je netjes op je terrein.”

Is het verstandig van Jan Jambon om, ondanks alle kritiek, aan te blijven als minister-president?

(zucht) Jan heeft toegegeven dat hij enkele communicatiefouten heeft gemaakt. Maar waar ligt het échte probleem in de zaak-Chovanec? Bij het optreden van die agenten, en bij het parket, dat de zaak kennelijk wou stilhouden. Daardoor werd Jan nooit correct geïnformeerd en kon hij die zaak moeilijk inschatten.”

Er is een dode gevallen in een politiecel, en hij vond het niet nodig om dat grondig te onderzoeken.

“De ernst van de feiten kon je niet opmaken uit het politierapport. Hij had ook andere dingen aan zijn hoofd: de terreuraanslag in Brussel had net plaatsgevonden.”

In juli zei Jambon dat GEES-voorzitter Erika Vlieghe in de Nationale Veiligheidsraad akkoord was om de bubbel van vijftien te behouden, terwijl ze daar tegen was. Peter Mertens zei onlangs in Humo: ‘Als je zo rücksichtslos de integriteit van een expert ondergraaft, ben je onbetrouwbaar.’

“Hij heeft zich onmiddellijk geëxcuseerd toen bleek dat Vlieghe een ander advies had gegeven. Misschien had hij dat tijdens die urenlange vergadering even gemist. Hij is er de man niet naar om daar bewust over te liegen.”

Het is al vaker gebleken: hij speelt liever spelletjes op zijn smartphone dan aandachtig debatten te volgen.

“Ik zou de ministers en parlementsleden die tijdens debatten zitten te tweeten, bellen of chatten niet de kost willen geven. Je kunt je daar vragen bij stellen, maar dat maakt een minister-president toch niet onbekwaam? Het belangrijkste is dat we de komende weken een sterk relanceplan opstellen en het regeerakkoord uitvoeren. We zijn amper een jaar ver met deze regering, en ik wil er absoluut een succes van maken.”

null Beeld Marco Mertens
Beeld Marco Mertens

ARROGANTE FRANS

U pakte deze zomer uit met een Blue Deal, een plan om het dreigende watertekort aan te pakken. Waarom kwam dat zo laat? Experts trekken al jaren aan de alarmbel.

“Het proces van de vorige minister (Joke Schauvliege, CD&V, red.) ga ik niet maken. Ik ben onmiddellijk met dat droogteprobleem aan de slag gegaan. Bij mijn aanstelling zei één van mijn experts dat het die zomer niet veel had gescheeld of er was in een deel van Limburg geen water meer uit de kraan gekomen. Niet ingrijpen was schuldig verzuim. Op de waterkaart van de OESO zijn wij de vierde slechtste regio inzake waterbevoorrading. De meeste mensen gelóven dat niet, ‘omdat het hier toch vaak regent’, maar de voorbije vijftig jaar is 75 procent van onze natte natuur verdwenen. Daardoor loopt al dat regenwater naar de riolen en zijn we het kwijt.

“We gaan water opnieuw de plaats geven die het verdient, door meer moerassen en venen aan te leggen, en rivieren opnieuw op hun natuurlijke manier te laten meanderen. Make Flanders wet again. (lacht) Zo kan het regenwater in de grond sijpelen. In ons relanceplan zullen grote infrastructuurwerken staan, waaronder de bouw van stuwdammen en spaarbekkens. We gaan de gemeenten verplichten om, als ze nog subsidies willen, de regen op hun grondgebied beter op te vangen.”

Zelfs in het droogste voorjaar sinds de metingen bleven Vlamingen hun auto’s wassen, zwembaden vullen en gazons besproeien. Veel experts vinden dat water duurder moet worden.

“Voor zij die water verspillen wel. Ik heb de KU Leuven gevraagd om een eerlijke en transparante waterfactuur te ontwerpen. Wie overmatig veel water gebruikt, zal meer moeten betalen, wie water bespaart, zullen we belonen.

“Ik lig daar echt wakker van. Mijn ergste nachtmerrie is dat we één van de komende zomers tegen de mensen moeten zeggen dat alleen de even huisnummers water zullen hebben, en de volgende dag de oneven nummers. Voor een rijke regio als Vlaanderen is zoiets onaanvaardbaar.”

Is dat de reden waarom u onlangs een bocht nam in het dossier van de Groene Delle, een natuurgebied in Limburg dat gekapt zou worden voor bedrijfsterreinen?

“Dat was geen bocht. Dat dossier dateert al van de paars-groene regering-Somers. Die wilde meer industrie creëren aan het Albertkanaal, om containers van de weg naar het water te krijgen. In 2004 wilde zij 100 hectare natuur vernietigen. In 2015 werd dat teruggebracht tot 27 hectare. Ter compensatie zou er elders in Hasselt 60 hectare natuur bijkomen. Best verdedigbaar, maar de Groene Delle is een schoolvoorbeeld van de natte natuur die we nodig hebben. Daarom heb ik in juni een openbaar onderzoek besteld, om te weten te komen hoe de mensen erover dachten: we ontvingen meer dan vierduizend bezwaren. Ik vond het onverantwoord om dat gebied te kappen. Zelfs Unizo en de Boerenbond vonden dat ik de beslissing van mijn voorgangers moest herzien. Alleen bij Voka zijn ze niet gelukkig.”

Heeft De Wever niet ooit gezegd dat Voka jullie echte baas is?

“Mijn baas is de Vlaming, en dit dossier is mijn bevoegdheid.”

Groen-parlementslid Mieke Schauvliege zei dat er veel Groene Delles zijn: ‘Demir scoort graag met gemediatiseerde dossiers, terwijl andere natuurgebieden wél worden gekapt.’

“Niet waar. Het is raar dat de groenen zelfs verzuurd reageren als ze het met me eens zijn. Een halfjaar geleden moest ik beslissen over het Witbos-dossier in Herentals: 14 hectare bos die weg moesten voor een golfterrein dat constant besproeid zou worden. Ook dat heb ik tegengehouden, en daar was géén media-aandacht voor. Ik heb veel telefoons gekregen van mensen die dat golfterrein er absoluut wilden doorduwen, maar ik wil nog in de spiegel kunnen kijken. Wil dat zeggen dat ik nérgens nog voor het economisch belang zal kiezen? Nee. Rond Antwerpen zal zeker nog gekapt worden voor de aanleg van de Oosterweelverbinding. Dat zullen we elders dubbel en dik compenseren.”

In Vlaanderen verdwijnt nog elke dag ruim 7 hectare open ruimte. Uw droogteplan zou hand in hand moeten gaan met de betonstop, maar die zit muurvast omdat de Vlaamse regering eigenaars van slecht gelegen bouwgronden tegen marktprijs wil compenseren. Alle experts noemen dat onbetaalbaar, onrechtvaardig en juridisch onjuist.

“Ik hou niet van het woord ‘betonstop’. Als er nergens meer gebouwd mag worden, waar gaan we alle nieuwe Vlamingen dan steken? En hoe houden we wonen betaalbaar? Daar horen we Groen niet over. Wij spreken over een ‘bouwshift’: slimmer bouwen, op plaatsen met veel voorzieningen, terwijl je de open ruimte zoveel mogelijk vrijwaart en reserveert voor natuur en water.

“De kritiek van experts op de regeling van de vorige regering is terecht, maar ik heb een oplossing die de bouwshift wél betaalbaar maakt. Eind deze maand zal ik die voorleggen aan de regering.”

U denkt dat u de liberalen de arm kunt omwringen?

“Iemand die een lap grond heeft gekocht voor zijn kinderen, moet je correct vergoeden als hij die grond niet meer mag bebouwen. Maar als je rekening houdt met criteria als de ligging en de watergevoeligheid, zijn veel van die gronden niet zoveel meer waard.”

In 1997 beloofde de Vlaamse regering dat er 10.000 hectare bos zou bijkomen, maar sindsdien zijn er alleen maar bomen verdwenen. Waarom zou het u wél lukken om de komende vier jaar 4.000 hectare bos bij te maken, zoals u heeft aangekondigd?

“Omdat we er voor het eerst in geslaagd zijn om een bosalliantie te smeden met de natuurverenigingen, bosgroepen, privé-eigenaars en gemeenten. Tijdens de coronacrisis heeft iedereen de grote meerwaarde van natuur ingezien.”

Waarom zit de landbouwsector niet in uw bosalliantie? Verdraagt minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) niet dat u op haar erf komt?

“Ik zie regelmatig dossiers waarin een boer ermee stopt en akkoord gaat om zijn grond te laten bebossen, waarna lokale CD&V'ers of de Boerenbond verzet aantekenen. Dat is niet de schuld van Crevits. Zij beseft ook dat Vlaanderen groener en natter moet worden, ze werkt goed mee.”

De vorige Vlaamse Bouwmeester, Leo Van Broeck, zei in Humo dat de boeren een vijfde van hun gronden moeten afstaan. ‘De landbouw neemt bijna de helft van Vlaanderen in – 620.000 hectare – maar levert amper 0,4 procent van het bbp op.’

“Die evolutie is bezig. Veel boeren houden ermee op, omdat ze amper nog het zout op hun patatten verdienen met hun harde werk. Ik weiger ook systematisch dossiers voor megastallen met honderdduizenden kippen, of tienduizenden koeien en varkens. We moeten naar een korte keten met kleine, lokale boerderijen die ons van voeding voorzien, in plaats van varkensvlees voor dumpingprijzen uit te voeren naar Azië en Oost-Europa. Als we blijven doorgaan met dat grootschalige landbouwmodel, verstikt Vlaanderen onder de enorme concentraties mest, ammoniak en stikstof.”

Klopt het dat de Boerenbond niet welkom is op uw kabinet?

“Ik probeer alle partijen te horen, ook de Boerenbond. Maar de tijd dat de Boerenbond de wet kon dicteren, is voorbij.”

Mieke Schauvliege zegt dat u van goede wil bent, maar noemt u een minister zonder tanden. ‘CD&V ligt dwars als Demir op het terrein van de landbouw komt, de liberalen doen moeilijk over de bouwshift, en de N-VA wil geen ambitieus klimaatbeleid.’

“Elke partij heeft haar belangen, maar de bouwshift en de 4.000 hectare bos staan in het regeerakkoord, en ik zál dat uitvoeren. Wie nog altijd niet begrepen heeft dat Vlaanderen groener moet worden voor onze kinderen en kleinkinderen, leeft op een andere planeet.”

Frans Timmermans, Eurocommissaris voor Klimaat, nam u al meermaals op de korrel vanwege de zwakkere Vlaamse klimaatambities.

“Die man heeft makkelijk praten. Ik vind hem nogal arrogant.”

Hij begrijpt niet waarom zowat alle lidstaten akkoord gaan met een vermindering van de CO2-uitstoot met 55 procent tegen 2030, en Vlaanderen niet.

(boos) Omdat Vlaanderen een kleine, verstedelijkte en geïndustrialiseerde regio is waar veel mensen op een zakdoek wonen! Je kunt ons niet vergelijken met Wallonië, Duitsland of Nederland. Het enige wat ik vraag, is dat Europa daar rekening mee houdt.

“Ik verzet me tegen het beeld dat mijn partij niet geïnteresseerd zou zijn in het klimaat. Maar wat heb je aan krankzinnige beloftes als je ze niet kunt waarmaken? De voorbije vijftien jaar hebben we de CO2-uitstoot met 5 procent verlaagd, tegen 2030 willen we dat dat 35 procent wordt. Dat is toch zeer ambitieus?”

Anuna De Wever is niet onder de indruk: ‘Amerika ontkent het probleem, Vlaanderen minimaliseert het. Dat is veel gevaarlijker dan wat Trump doet.’

“Tja, zij is een activiste die nu voor Groen werkt. Ik moet een haalbaar beleid voeren zonder dat de mensen me straks buiten sleuren. Ik nodig haar uit om te bekijken wat we allemaal doen om die 35 procent te halen: grootschalige renovatiecampagnes, hernieuwbare energie stimuleren, de overstap naar elektrische wagens mogelijk maken, technologische innovatie... Al die budgetten zijn verhoogd.”

Anuna De Wever vond het ook schandalig dat u met het vliegtuig naar de klimaattop in Madrid ‘planepoolde’.

“De andere ministers zijn met de trein naar ginder gereisd, maar keerden met het vliegtuig terug. Stop toch met die hypocrisie. Als ik naar Parijs of Londen moet, neem ik met plezier de trein. Maar voor 1.300 kilometer is het toch geen schande om te vliegen? Anuna zal dat intussen wel begrijpen: zij is ook van Zuid-Amerika teruggekomen met een vervuilend containerschip. En Timmermans vloog meermaals tussen Madrid en Brussel.”

null Beeld Marco Mertens
Beeld Marco Mertens

MIJNWERKER

Waar heeft de Vlaamse minister van Toerisme haar vakantie doorgebracht?

“Ik heb een paar fijne uitstapjes gemaakt in het Heuvelland, Brugge en Haspengouw. Veel gewandeld, lekker gegeten. Bij vakanties in het buitenland heb ik bij het uitchecken vaak een wrang gevoel, omdat ze zo duur zijn. Ik ben opgegroeid in een gezin van zeven dat leefde van één mijnwerkersloon. Deze keer gaf ik mijn geld met plezier uit, om ons binnenlands toerisme te versterken.”

Is uw levensstijl niet veranderd sinds u een ministerloon heeft?

“Nee. Net zoals veel Vlamingen geef ik vooral geld uit aan de renovatie van mijn huis. En ik koop vaak schoenen, maar de meeste kosten maar 30 of 40 euro door de koopjes. Dure handtassen, merkkledij of een chique auto interesseren me niet. Dan trakteer ik mijn familie liever op een etentje.

“In het voorjaar heb ik vier maanden rondgereden in een ongewassen dienstwagen. De chauffeurs van de ministers spraken daar onderling schande van, maar tijdens die extreme droogte vond ik het ongepast om met een perfect gewassen auto te rijden.”

Heeft de coronaperiode u nieuwe inzichten gebracht?

“Door het thuiswerk had ik meer tijd om mijn dochter te zien opgroeien. Voordien zat ik hele dagen in Brussel en was ik 's avonds soms te laat thuis. Nu vergader ik na zessen alleen nog digitaal. Dan kan ik Rozanne bij de naschoolse opvang oppikken en in bed stoppen. Ook een woensdagnamiddag houd ik weleens vrij. Vroeger durfde ik dat niet, omdat ik die digitale mogelijkheden minder gebruikte. Maar ik wil in 2024 niet plots vaststellen dat mijn dochter 7 jaar is en ik haar amper heb gezien.”

Weet u nog welke raad De Wever u gaf toen hij u in 2017 staatssecretaris maakte in de regering-Michel?

“Dat ik mijn temperament in bedwang moest houden. (lacht) Ik doe mijn best, maar ik kan nog héél kwaad worden. Als het om principiële zaken gaat, sla ik op tafel. Dan denken mijn collega's: allee, ze is weer in alle staten. Maar dan weten ze ook dat ik niet los.”

U reageerde ook ‘temperamentvol’ toen De Wever u de bevoegdheden Omgeving en Energie toeschoof. Hebt u hem dat al vergeven?

“O ja! Een maand later stuurde ik hem al een bericht om hem te bedanken. Maar op het congres was ik totaal verrast. Voordien had ik nog het regeerakkoord gelezen, en vooral de hoofdstukken waarvoor ik de onderhandelingen had gevoerd: welzijn, inburgering, justitie, werk... En enkele uren later kreeg ik te horen dat ik bevoegd was voor alle hoofdstukken die ik had overgeslagen. Maar nadien, tijdens het studeren, kreeg ik de smaak snel te pakken. Mijn vriend zegt dat hij me drie maanden niet gehoord heeft. Elke avond zat ik te blokken.”

U sprak zich fors uit over de verdachten in de zaak-Reuzegom. U noemde hen ‘rotverwende rijkeluiskindjes die voor al hun stommiteiten konden terugvallen op papa’s en mama’s netwerk en portefeuille’. Strafpleiter Joris Van Cauter, die één van de verdachten verdedigt, zei: ‘Een minister van Justitie die zelfs niet beseft welke grens ze daarmee overschrijdt, zou beter ontslag nemen.’

“Ik heb die reactie op Facebook gepost, omdat ik zo geraakt was door het interview met Sanda Dia’s vader. Maar ik heb niet gezegd wat de rechter moet beslissen, hè.”

Moet een minister van Justitie zich niet onthouden van commentaar op een lopende zaak?

“De scheiding der machten betekent toch niet dat je als minister moet zwijgen als er iemand is gestorven?”

Uw federale collega Koen Geens (CD&V) zou zoiets niet doen.

“Als dat het criterium is, dan is er veel dat ik niet mag doen. (lacht)

DE REUS VAN FORTIS

Misschien werd u uit uw kot gelokt door advocaat Sven Mary. Hij zei enkele dagen voordien dat de N-VA wel stoere praat verkoopt over de allochtone relschoppers in Blankenberge, maar niet over de bourgeoiszoontjes van Reuzegom.

“Ik wist zelfs niet dat Mary dat had gezegd. Ik heb gereageerd op dat interview met Ousmane Dia. Hij deed me denken aan mijn vader, en aan veel andere ouders van allochtone kinderen die naar hier kwamen zonder de taal of de cultuur te kennen. Dat is een maatschappelijke handicap die ze hun kinderen willen besparen. Daarom pushen ze hen om te studeren, Nederlands te leren en de Vlaamse gewoontes te omarmen. Zo geraken hun kinderen over de muren waar ze zelf op botsten. Dat is moeilijk voor die ouders, want ze worden verplicht om hun kinderen nog sneller los te laten. Ze worden toeschouwers vanop afstand.

“In mijn eerste kandidatuur rechten was ik gebuisd voor acht van de negen vakken. Ik heb dat thuis niet gezegd, om mijn ouders te beschermen. Op vrijdag was ik altijd stikkapot van het feesten. Ik zat ook bij een studentenclub, het Vlaams Rechtsgenootschap, maar daar zei ik niets van, want ze kenden dat toch niet. Als ik ’s zaterdags tot ’s middags sliep, dachten mijn ouders dat ik doodmoe was van het blokken.”

Deelt u de vrees van Sven Mary dat er in de zaak-Reuzegom een risico is op klassenjustitie?

“Als je ziet wat er met de zaak-Fortis is gebeurd, begrijp ik dat mensen daar schrik voor hebben. Blijkbaar is Maurice Lippens zo'n machtige reus dat hij zijn eigen rechtszaak kan uitgommen. Die man heeft de mensen op tv opgeroepen om Fortis-aandelen te kopen, terwijl hij wist in welke desastreuze situatie zijn bank verkeerde. Hij heeft duizenden kleine beleggers opgelicht, en toch slaagt het gerecht erin die zaak rustig te laten verjaren. Wat een aanfluiting van de rechtsstaat!”

Hoe kijkt u naar Black Lives Matter?

“Die betogers hollen hun terechte strijd tegen racisme uit met geweld, rellen en vandalisme. Sommige activisten bezondigen zich ook aan wat ze aanklagen. Zoals Sabrine Ingabire, die zei dat alle witte mensen racisten zijn en dat ze nooit met witte mannen op date gaat. Zoiets helpt hun zaak niet vooruit en zet alleen kwaad bloed.”

Misschien had de regering de woede kunnen bekoelen door praktijktests in te voeren?

“Die praktijktests zijn pure symboolpolitiek. Gent voert ze uit zoals de activisten ze willen. Wat blijkt? Na drie, vier belrondes is er geen enkel immokantoor meer dat systematisch mensen met een vreemde achternaam weigert. Maar daarmee weet je nog niet of Mohammed en Salima ook effectief kans maken om een appartementje te huren. Een huisbaas die niet aan hen wil verhuren, zal dat niet doen. Je lost dat probleem enkel op door mensen te informeren en te sensibiliseren.”

Minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) kondigde aan dat de lokale besturen tóch werk zouden maken van die praktijktests, maar werd openlijk teruggefloten door de regering. Deed dat u plezier?

“Als je zo buiten de lijntjes van het regeerakkoord kleurt, weet je dat dat kan gebeuren. Maar waarom zou ik daar plezier in hebben?”

Omdat hij u begin dit jaar te kijk zette, door een klimaatplan voor de lokale besturen te presenteren dat ambitieuzer was dan uw plannen.

“Ach, Somers heeft zich daarmee geprofileerd, maar elke boom die hij realiseert, komt mijn beleid ten goede. Waarom zou ik dan kwaad zijn?”

Met uw temperament...

“Soms luister ik braaf naar de raad van mijn voorzitter, hoor. (schatert)

© Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234