Zaterdag 17/04/2021

'Ik wil enkel de speerpunt

film

jimi mistry over zijn rol in 'the guru'

zijn van mijn eigen carrière'

Gent

Van onze medewerker

Ludo WIjnen

In Engeland hebben etnische komedies, waarin Indiase afkomst tegen de eigentijdse Britse omgeving wordt afgezet, een vruchtbare voedingsbodem gevonden. Tot de succesvolste titels horen Bend It Like Beckham en East is East. In die laatste film speelde Jimi Mistry (soms ook vermeld als Jimmy) een belangrijke rol als de opstandige zoon van Bollywoodster Om Puri. Dat soort films zorgt ervoor dat Britse acteurs van Indiase afkomst meer kansen krijgen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit The Guru, een Amerikaanse uitstap van Mistry. De acteur ziet wel nog een groot verschil tussen de kwantiteit en de kwaliteit van het aanbod. Daarnaast hoedt hij er zich ook voor om de spreekbuis te worden van een emancipatiebeweging.

Jimi Mistry: "De films waarvan sprake hebben wel degelijk een grote impact gehad op de maatschappij en de filmindustrie. Er werd al een tien, vijftien jaar goed werk geleverd in dat genre. Zo timmert Gurinder Chada, nu bekend door Bend It Like Beckham, al jaren aan de weg. Pas de laatste jaren hebben ze ook een aanzienlijk commercieel succes. East is East werd zelfs een onversneden hit. Dat bracht mee dat geldschieters minder afkerig zijn geworden van Aziatische acteurs. Ondertussen werden op televisie de muren van het politiek correcte denken gesloopt door een serie als Goodness Gracious Me. Die toonde aan dat Britten van Indiase afkomst konden lachen met zichzelf terwijl ze toch hun culturele erfenis in ere hielden. Misschien gaf het de blanke kijkers ook een alibi om te lachen met Indiase stereotypen zonder beledigend te zijn.

"Er ontstond in ieder geval een vorm van openheid die meer materiaal en meer kansen opleverde. Ik kan alleen spreken over de scenario's die mij werden toegestuurd, maar die toename in kwantiteit is niet altijd gepaard gegaan met een betere kwaliteit. Misschien zijn er betere rollen in omloop, maar om een minimum aan zelfrespect te houden moet ik er meer afslaan dan ik kan aannemen. Tal van aanbiedingen vertrekken immers vanuit de opzet dat een blanke, aantrekkelijke man de hoofdrol speelt. Die standaardaanpak kan dan aangevuld worden met bijvoorbeeld een zwarte die een paar lijnen dialoog krijgt en een Indiër die de koffie of thee komt brengen. Dat vinden producenten dan het toppunt van multicultureel realisme en daar moet je je dan als acteur bij neerleggen. Ik zou liever de zwarte een hoofdrol zien vertolken en de blanke zijn koffie zien brengen, om maar iets te zeggen.

"Dat is de voornaamste reden waarom ik zo opgetogen was over mijn rol in The Guru. Hier kon ik eindelijk eens voluit gaan in een hoofdrol. Ik mocht zelfs dansen en zingen combineren met acteren. Ik kon fysieke humor afleveren en een soort van Hugh Grant neerzetten in een romantische komedie. Het was een grote opluchting om eindelijk eens uit de benauwenis van het stereotiepe te kunnen treden."

Maar het Ramu Gupta-personage is eigenlijk toch juist een bevestiging van die stereotypering. Het hoofdpersonage van de film slaagt erin om door te gaan voor een goeroe, juist omdat zijn gewillig (vrouwelijk en Amerikaans) publiek ervan uitgaat dat een Indiase man mysterieus moet zijn? "Dat is waar, maar het vormt ook een essentieel onderdeel van de grap. Het ligt aan de basis van de opzet die Shake (producent Shekar Kapur, LW) bedacht heeft. Hij liet zich voor de film inspireren op zijn eigen ervaringen die hij beleefde toen hij pas in Engeland aankwam. Het overkomt mij ook, zeker tijdens de opnamen in Amerika. Het overdreven ontzag en de politieke correctheid waarmee men ontvangen wordt. Het meegetroond worden naar een Indiaas restaurant als teken van begrip en respect. Meestal mompelt men daarbij de woorden: 'Ik heb altijd al naar India willen gaan.' Het is dan zeer verleidelijk om daarop te antwoorden: (zet een zwaar Indiaas accent aan) 'You should come, it's very spiritual'."

De waarheid is dat Jimi Mistry in Engeland is geboren en zich absoluut niet kan vinden in dit soort opdeling van klassen en rassen. "Ik vind het geweldig dat het er voor het ogenblik op lijkt dat er een grotere kruisbestuiving tussen de Indiase en de westerse cultuur gebeurt. Eerlijk gezegd beschouw ik mezelf wel niet als een voortrekker van de Indiase emancipatie. Ik ben een groot voorstander van de culturele uitwisseling en verrijking, begrijp me niet verkeerd. Maar als ik de speerpunt van iets wil zijn, is het enkel van mijn eigen carrière. (lacht) Ik heb nooit militant gemanifesteerd voor betere rollen voor Indiërs of Britten van Indiase afkomst. Ik wil gewoon respect als acteur en goede rollen die daarvan blijk geven."

'Een blanke in de hoofdrol en een zwarte of Indiër met een paar lijnen dialoog. Dat vinden producenten het toppunt van multicultureel realisme'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234