Maandag 08/03/2021
De frituur op de Brusselse Grote Markt lokt veel hongerige toeristen. Beeld BELGAONTHESPOT
De frituur op de Brusselse Grote Markt lokt veel hongerige toeristen.Beeld BELGAONTHESPOT

ColumnJoachim Pohlmann

Ik wil een antwoord op een vraag die mij pijnigt: wie heeft de sitostick uitgevonden?

Joachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever (N-VA). Zijn wisselcolumn met Tarik Fraihi verschijnt op vrijdag.

Hij zei het nonchalant: “De sitostick is in Mol uitgevonden.” Het was een terloopse opmerking in een gesprek over de mogelijke sluiting van de Mora-fabriek in mijn geboortestad. De viandel is al weg, de fishburger staat op het punt te vertrekken. Enkel de sitostick blijft over.

Die moet manueel gemaakt worden. Geen machine of lageloonland kan vooralsnog op tegen de Kempische behendigheid. Mocht u het niet weten: de sitostick is een snack uit het rijke Vlaamse frituurassortiment die producent Mora omschrijft als “kalkoen en ui op een stokje geprikt in een krokant korstje”.

En dat is dus in Mol uitgevonden. Ik werd meer dan twintig jaar teruggeworpen in de tijd, naar de speelplaats van het college. Ook toen werd het terloops gezegd, een stukje algemene kennis dat als rechtvaardiging werd meegegeven: “Maar hij heeft de sitostick uitgevonden.”

Mikpunt van spot

De hij in kwestie was een leraar, van wie ikzelf nooit les heb gehad. Een ietwat tragisch figuur, die gebukt ging onder een persoonlijke problematiek die voor elk van ons zichtbaar was, ook al beseften wij de reikwijdte ervan als puber niet.

Hij was het mikpunt van onze genadeloze spot die voortkwam uit een totaal gebrek aan levenservaring. Maar als we over de schreef gingen, trad er een merkwaardig zelfcorrigerend mechanisme in werking. Iemand zei: hij heeft de sitostick uitgevonden. En dan hield het op.

Ik heb dat nooit geloofd. Mij leek het een urban legend uit de Kempen. Maar de mythe was te aanlokkelijk om niet in stand te houden. Het voedde de illusie dat ieder mens een moment van grootsheid kan beleven vooraleer weg te zinken in de treurnis van het aardse bestaan.

Het verhaal werd doorgegeven van generatie op generatie collegestudent. En het kende zijn uitbreidingen. Zo zou zijn persoonlijke problematiek het gevolg zijn van de diefstal van zijn idee door een zakenman die het aan Mora verkocht en rijk werd.

Het maakte hem naast tragisch ook getormenteerd. Schichtig sukkelde hij door de schoolgangen, zich ervan bewust dat hij geen partij was voor de schimpscheuten van een bende broekventjes die hij niet de baas kon. En wij wasten ons schoon met dat verhaal.

Het was een manier om de verantwoordelijkheid van ons af te schuiven. Dat hij zichzelf zo geselde, was niet onze schuld – hij geselde zich omdat de sitostick hem was ontnomen. Ik schudde dan het hoofd en dacht: “Hey, whatever makes you guys sleep at night…

Overlijdensbericht

Hij is er niet meer. Zijn eigen kwelduivel werd hem te machtig en hij is eraan kapot gegaan. In zijn overlijdensbericht was er geen enkele vermelding van de frituursnack. En daarmee was de zaak voor mij afgehandeld. Tot dat gesprek met een Mora-arbeider een paar weken geleden het weer geloofwaardigheid schonk.

Het is een kwestie van tijd voor Mora Mol verlaat. Een honderdtal banen zullen samen met de sitostick verdwijnen. Maar vooraleer het zover is, wil ik het weten. Ik wil een antwoord op een vraag die mij pijnigt: wie heeft de sitostick uitgevonden? Ik ben het daarboven iemand verschuldigd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234