Zaterdag 04/12/2021

'Ik wil dat Strauss-Kahn de gevangenis ingaat'

Nafissatou 'Nafi' Diallo heeft het zwijgen doorbroken. Aan Newsweek vertelt de Guineese kamermeid uit New York hoe toenmalig IMF-voorzitter Dominique Strauss-Kahn haar tot een fellatio aanzette. Diallo blijft bij haar beschuldigingen en wil DSK berecht zien.

Sinds het barsten van de bom, op 14 mei, had Nafissatou Diallo zich in stilte gehuld. De Guineese leefde ondergedoken bij familie in het stadsdeel Bronx. Volgens verwanten elders in de VS en in Guinee was de vrouw zwaar depressief en had de zaak-DSK schande geworpen over haar en haar familie. "Door zijn toedoen ga ik nu voor een prostituee door", zegt Diallo in een zondagavond afgenomen interview met Newsweek. Gisteren herhaalde ze haar beschuldigingen in het ABC-programma Good Morning America.

Diallo, die als kamermeid in het Sofitel in Manhattan aan het werk was, eist dat Dominique Strauss-Kahn "naar de cel gaat. Ik wil dat hij weet dat er plaatsen zijn waar hij zijn macht niet kan afdwingen en waar hij zijn geld niet kan gebruiken."

Zo zeker is het wel: DSK is nog niet van de affaire-Diallo af en de begin juli vrijgegeven, officiële versie dat haar verhaal op los zand zou zijn gebouwd, krijgt weer een deuk. In Frankrijk zelf is intussen opschudding ontstaan over wat na een interview in 2003 gebeurde: toen zou Tristane Banon, auteur en dochter van PS-politica Anne Mansouret, door Strauss-Kahn zijn 'betast'. Banons advocaat reisde intussen naar New York af waar hij procureur Cyrus R. Vance en Diallo's raadsman Kenneth Thompson ontmoette.

Maar wat is er op die bewuste 14 mei precies gebeurd? Diallo legt de feiten omstandig uit: het is middag, ze heeft dienst op de 28ste etage van het hotel. Ze staat voor de deur van suite nummer 2820 als ze een collega-kamerbediende met een dienblad en de resten van een ontbijt uit suite 2806 ziet vertrekken. "Deze kamer is leeg", zegt hij. Diallo doet de deur open, ziet geen bagage staan en roept 'housekeeping', als teken dat ze aan de schoonmaak zal beginnen.

Diallo betreedt de suite via een kleine gang maar ziet dan, in het slaapgedeelte, een naakte man met witte haren. "O mijn god, excuseer mij", roept ze naar eigen zeggen uit, terwijl ze zich al omdraait om te vertrekken. Maar de hotelgast roept haar terug. "U hoeft zich helemaal niet te verontschuldigen", zegt hij. Waarna hij de Guineese bij de borst zou hebben gegrepen en de deur zou hebben dichtgegooid. "Hij leek wel gek", getuigt ze.

De jonge vrouw kreeg niet alleen te horen hoe mooi ze was, toen ze opwierp dat ze haar baan dreigde te verliezen verzekerde de IMF-baas haar dat ze zich geen zorgen hoefde te maken. In Newsweek vertelt Diallo vervolgens de details van wat zich heeft voorgedaan. Strauss-Kahn gooit haar op het bed en dwingt haar tot een fellatio. "Ik gaf hem een duw en wou hem bang maken. Ik zei: 'Kijk, mijn baas is net hiernaast.'" Maar DSK laat zich niet doen. "Er is helemaal niemand", zegt hij. "En niemand zal iets horen." De man probeert zijn penis in haar mond te duwen maar zij houdt de lippen op elkaar en schudt het hoofd ten teken dat de avances haar niet zinnen.

Toch had Diallo meer fysieke kracht kunnen gebruiken, maken de journalisten de bedenking. De vrouw meet immers 1,78 meter en is daarmee flink groter dan haar belager. Bovendien oogt ze best gespierd. "Ik wou hem niet verwonden", antwoordt ze. "Ik was bang voor mijn baan."

Van het bed naar de badkamer

Na de bedscène zou DSK zijn opgestaan en zou hij Diallo richting badkamer gedwongen hebben. Daar rukte hij haar het uniform van het lijf, trok hij haar ondergoed uit en betastte hij haar in de onderbuik. Volgens het relaas deed hij dat zo hardhandig dat haar schaamstreek er uren na het voorval, tijdens het medisch onderzoek, nog rood van zag. DSK dwingt Diallo vervolgens op de knieën, de rug tegen de muur, en grijpt haar hoofd met beide handen. "Hij had me heel erg vast."

Kort daarna voelde Diallo "iets nats en zuurs" in de mond, dat ze, aldus het ziekenhuisverslag, "op de badkamervloer uitspuwde". De jonge vrouw werkte zich los en zette het op een lopen. "Ik heb gehold, gehold, weg van die plek", zegt ze. "Ik heb me niet omgedraaid. Ik heb door de gang gehold, ik was vreselijk nerveus. Ik wou mijn werk niet kwijtspelen."

Even verderop gaat Diallo in een hoek zitten om even te bekomen. Als ze DSK ziet passeren, zijn bagage bij de hand, zegt hij haar niets. "Hij heeft me gewoon bekeken", zegt ze, haar hoofd buigend als om het gebaar van de IMF-directeur na te bootsen.

In plaats van meteen alarm te slaan wil de vrouw eerst nog suite 2806 schoonmaken, waar de feiten zich voordeden. Ze haalt haar wagentje uit suite 2820, loopt naar de andere kamer maar beseft daar dat ze niet in staat is om aan het karwei te beginnen. De versie die Nafissatou Diallo aan Newsweek doet, verschilt in niets van die in het ziekenhuisrapport.

Eerder was verwarring gerezen omdat Diallo haar verhaal had gewijzigd. Ook haar getuigenis over haar Guineese verleden en hoe ze helemaal in de Verenigde Staten gearriveerd was, hadden haar geloofwaardigheid op de helling gezet. De speculatie is reëel dat het gerecht in New York de hele zaak zal laten vallen, en vrede zal nemen met wat DSK en diens advocaten vertellen: dat er sprake is van seksuele handelingen, ja, maar dat de kamermeid daarmee ingestemd had.

Procureur Vance liet dan weer weten dat Diallo tijdens de verhoren meermaals gelogen had. Op de bankrekening van de ongehuwde moeder hadden zich 'vreemde' bewegingen voorgedaan en de vrouw bleek ook een vroeger vriendje te hebben opgebeld dat nu in de gevangenis zit. De journalisten van Newsweek viel het dan weer op dat Diallo huilde, maar dat haar tranen soms geforceerd leken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234