Woensdag 18/05/2022

'Ik weet best waar deze mensen voor staan'

Ze kijkt een beetje verontrust op, de Vlaamse minister voor het Gelijkekansenbeleid. Echt blij met onze komst lijkt ze niet. 'Dit is niet gepland, hé', zegt ze en ze verdiept zich verder in het gesprek met de Turken aan haar tafel. Brigitte Grouwels (CVP) weet dat ze te gast is in het lokaal van Turks extreem-rechts in Schaarbeek. 'Als wij hen isoleren, kan dat catastrofaal zijn', meent ze.

Het is op zijn minst een beetje een vreemd gezicht. Brigitte Grouwels, die op affiches de handschoen opneemt tegen het extreem-rechtse Vlaams Blok, zit in het lokaal van de Turkse culturele vereniging die het extreem-rechtse gedachtegoed van de MHP, de Turkse Nationalistische Actiepartij, aanhangt.

Boven de minister hangt een foto van wijlen Alparslan Türkes, de stichter van de MHP. Aan de muur naast haar een rode vlag met drie witte sikkels, het embleem van de partij. De snor van de voorzitter van de vereniging rechts van haar spreekt boekdelen: langs de mondhoeken naar beneden lopend, zoals bij vele aanhangers van extreem-rechts in Turkije. Het lokaal van de Grijze Wolven - zo wordt de vereniging vaak genoemd, naar de stoottroepen van de MHP. "Men beschouwt ons als vechtersbazen", zegt een man. "Als een racistische groepering. Terwijl wij een culturele vereniging zijn. Maar we hebben inderdaad een bepaalde politieke overtuiging."

Grouwels, die tweede staat op de lijst van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad, deed de afgelopen week haar ronde in het Turkse milieu, samen met haar kabinetsmedewerkster Nebahat Acar, zesde op de lijst. De zesduizend stemgerechtigde Turken vormen, samen met andere genaturaliseerde allochtonen, een niet te verwaarlozen factor in de verkiezingen. Enkele dagen ervoor was de minister bij de Turkse islamitische vereniging. Zaterdag kreeg de nationalistisch gezinde Turk het woord.

Op de vragen over visa, racisme en godsdienstles op school, komen de antwoorden van de minister vrij vlot. Anders is het als het gaat over de ideologie van de vereniging.

Een man veert recht. "Mevrouw de minister, hoe kan het dat druggebruikers en andere boeven wel de Belgische nationaliteit krijgen, terwijl dat wordt geweigerd aan leden van deze vereniging?"

Brigitte Grouwels, ontwijkend: "Ik heb van dit probleem gehoord, ik ga het laten onderzoeken."

Een andere man zwaait met enkele brieven. In één daarvan schrijft Claude Eerdekens, voorzitter van de kamercommissie voor naturalisaties, dat zijn vrouw niet de Belgische nationaliteit kan krijgen. "Confidentiellement", zo schrijft Eerdekens, "kan ik u zeggen dat uit onderzoek van de staatsveiligheid is gebleken dat u lid bent van een extreem-rechtse vereniging die islamitisch en nationalistisch is. In dat opzicht is het redelijk dat de aanvraag werd geweigerd."

De eerste man geeft niet op: "Mijn vrouw had Belg willen worden. Het is niet gelukt omdat ik lid ben van deze vereniging. Kunt u helpen?"

"We zullen het onderzoeken", klinkt het weer.

Het publiek bestaat enkel uit mannen, een veertigtal in totaal. Vrouwen krijgen een andere dag de gelegenheid om hun grieven bekend te maken. In het Frans legt de minister uit waar de CVP voor staat. "Centraal staat voor ons de gelijkheid van ieder persoon. We geloven ook in de verantwoordelijkheid van iedereen. Daarom ben ik blij dat ik in uw vereniging ben. Uw vereniging neemt die verantwoordelijkheid op, vooral in verband met jongeren."

En dan volgt een waarschuwing tegen extreem-rechts. "Er zijn hier in deze stad partijen die extreem zijn. Hier in Schaarbeek, vooral het Vlaams Blok, met ex-commissaris Demol, en ook het Front National. Ik weet niet of iedereen weet waar ze voor staan. Ze profileren zich met meer veiligheid op straat, maar ze zijn ook racistisch."

Hier en daar wordt bevestigend geknikt. De mannen herinneren zich Johan Demol maar al te goed. Maar kent de minister wel de ideologie van deze vereniging en weet ze dat ze aanhangers van extreem-rechts aan het waarschuwen is voor extreem-rechts? Ze weet het, zegt ze na afloop van de vergadering. Dit is niet de eerste keer dat ze hier komt. "Ik ben niet blind voor een aantal problemen die zij veroorzaakten. Ik herinner mij nog heel goed de brandstichting in twee Koerdische huizen. Ik weet best waar deze mensen voor staan."

Maar dit soort problemen los je niet op door hen te isoleren, meent Grouwels. "Anders worden zij bevestigd in dit gedachtegoed. Als wij hen isoleren, kan dat catastrofaal zijn." Ayfer Erkul

'Ik mocht geen Belg worden omdat ik lid ben van deze vereniging. Kunt u helpen?'

'Men beschouwt ons als een racistische groepering. Maar wij zijn een culturele vereniging.'

(Foto Tim Dirven)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234