Dinsdag 18/01/2022

'Ik was er niet bij'

Yves Leterme

Wie?

Yves Leterme, tot 19 december vorig jaar eerste minister.

Rol in Fortisdossier?

Groot in de totstandkoming van de initiële Fortisdeal; naar eigen zeggen minimaal in het juridische slagveld dat daarrond werd uitgevochten. Leterme zette bij de aanvang van zijn getuigenis de puntjes op de i: "Reynders, als voogdijminister van de Federale Participatiemaatschappij (FPM), had de bevoegdheid om te beslissen over de te voeren procedures namens de Belgische staat."

Waarom moest hij

komen getuigen?

Uit zijn eigen beruchte brief van 17 december blijkt dat er op 6 november contacten geweest zijn tussen zijn kabinet en magistraat Paul Dhaeyer. En dat kabinetschef D'Hondt telefoontjes pleegde met Jan De Groof, de echtgenoot van Christine Schurmans. Vraag was dus wat Leterme zelf daarvan wist. Ook wilden de commissieleden weten of hij de betrokkenen in het dossier persoonlijk kende, met name Jan De Groof en Christine Schurmans. Over die laatste: "Ik ken haar niet. Ik betreur dat er in het VRT-Journaal een foto werd getoond van mezelf en een blonde dame die verondersteld werd mevrouw Schurmans te zijn. Dat bleek een Limburgs provincieraadslid." Het pad van De Groof heeft hij naar eigen zeggen slechts vier keer en geheel indirect gekruist.

Toon van de verdediging?

Leterme bleef stoïcijns en vooral kort van stof. Lange vragen werden vaak beantwoord met: "Ik verwijs naar mijn vorig antwoord". Vaak klonk het: "Ik was er niet bij."

Verdedigingslijn?

Leterme putte zich wel uit om te bewijzen dat hij op alle moeilijke momenten tijdens de rechtsgang ver weg zat van het vuur. Vooral het relaas van zijn aanwezigheid op de Europese raad van 12 december, de dag waarop het negatieve arrest van het hof van beroep tot stand kwam, zette hij in de verf. Daar, "gezeten tussen Karel De Gucht en Zapatero", was er om kwart na één een telefonisch contact tussen Hans D'Hondt en hemzelf "van welgeteld 52 seconden". D'Hondt sprak Leterme over "allerlei onregelmatigheden" bij de totstandkoming van het arrest. Maar Leterme onderbrak zijn kabinetschef: "Hans, ik zit op de Europese raad. Laat justitie zijn werk doen."

Hetzelfde antwoord ("Ik heb er niets mee te zien. Het is aan justitie.") gaf de premier zijn kabinetschef ook toen die hem op 10 of 11 november de vraag van Dhaeyer voorlegde om zijn advies van 6 november op het kabinet te komen toelichten. Het zijn de enige twee momenten waarop Leterme louter passief "mededelingen kreeg met informatie over de rechtsgang".

Een derde keer stuurt hij D'Hondt wandelen als die op 12 december, terug op de 16, kond doet van de vraag van De Groof om voor zijn echtgenote een job te versieren in het comité Lamfalussy. "Ik heb in Hans' ogen gekeken en hij wist genoeg."

Zijn conclusie formuleerde hij vooraf als volgt: "Ik heb nooit contact gehad of gezocht met magistraten. Ik heb ook niemand opdracht gegeven om contact te zoeken. Anders dan Ghislain Londers stelt in zijn nota heb ik nooit de rechtsgang beïnvloed of belemmerd."

Uithaal?

Indirect en voor de goede verstaander waren er speldeprikjes voor Reynders, als enige bevoegd binnen de regering voor de goede gang van zaken in de juridische procedures rond Fortis. Over Vandeurzen echter geen kwaad woord.

Lacunes?

Het grootste vraagteken blijft waarom Leterme naar eigen zeggen pas op 17 december lucht kreeg van wat er in en rond de interkabinettengroep van 6 november was gebeurd. Pas dan verneemt hij alles over het telefoontje dat Olivier Henin kreeg over het nakende advies van Dhaeyer, en de ketting van paniekerige telefoontjes die daarmee in gang werd gezet. Ook merkwaardig is dat Vandeurzen zijn premier nooit heeft aangesproken op de problemen in de rechtsgang.

Oneliner?

"Ik wil veel delen met Inge Vervotte, maar het is niet aan mij als getuige om daar een oordeel over te vellen." Als antwoord op de vraag van Renaat Landuyt (sp.a) of hij Vervottes inschatting deelde dat niet alleen Leterme en Vandeurzen, maar ook Reynders in het vizier moest komen. (FR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234