Dinsdag 19/01/2021

'Ik vroeg hem in mijn ogen te kijken'

Geschiedenisleraar stopte 'als een held' de dolle schutter

Brussel / Erfurt

Eigen berichtgeving

Of hij zich een held voelt? Bijlange niet. Rainer Heise vindt gewoon dat hij gedaan heeft wat hij moest doen. "Ik heb instinctief gehandeld en zou het zo opnieuw doen." De zestigjarige leraar geschiedenis en plastische opvoeding wist door zijn koelbloedigheid schutter Robert Steinhäuser te overmeesteren. Heise praatte op Steinhäuser in en sloot hem op in zijn leslokaal. Daar jaagde de scholier zich een kogel door het hoofd.

Vrijdagvoormiddag, iets over elf uur. In het Gutenberg-gymnasium is Heise bezig met zijn les plastische opvoeding. De zesdeklassers, allemaal elf- tot twaalfjarigen, schilderen zelfportretten in aquarel. Heise schrijft in het klassenboek, tot hij plots een luide slag hoort. "Het klonk alsof er stoelen omver gegooid werden. Dat was vreemd, want de laatstejaars waren net bezig met hun eindexamens. Het moest heel stil zijn in de school. Zelfs de bel om de pauzes aan te kondigen, stond uit om de rust te kunnen garanderen."

Als Heise op de gang gaat kijken, komt hij scholieren tegen die hysterisch naar buiten rennen. "Ze schreeuwden allemaal door elkaar, riepen dat het stonk. Ik dacht dat een chemieproef mislukt was, tot ik een leerling tegenkwam die zei: 'Boven ligt er een.' Ik hoorde mezelf nog zeggen: 'Naar buiten! Allemaal naar buiten!', toen er plots een gemaskerde gedaante in een ninja-uitrusting naast me stond. Hij murmelde iets van: 'Die krijg ik ook nog wel', schoot in de lucht en herlaadde zijn pistool. Toen ben ik gaan lopen."

Heise wil weten wat er aan de hand is en rent naar het secretariaat. Dat is op slot. Hij morrelt aan de deur en klopt tot de directrice komt opendoen. "Hier liggen doden", snikt ze. Heise ziet achter haar rug de onderdirectrice aan haar bureau zitten. Dood. Hij denkt geen seconde na en loopt naar het venster, waar hij de politie toeschreeuwt. Dat er ambulances nodig zijn en dat de schutter nog in het gebouw zit! Heise weet op dat moment nog niet dat er al politieagenten in het schoolgebouw zijn binnengedrongen, maar ook zijn neergeschoten. Hij rent weer naar beneden, naar de eerste verdieping, waar hij zich opsluit in zijn tekenlokaal.

Een halfuur later hoort Heise opnieuw een knal. Hij doet de deur van het tekenlokaal open en staat plots oog in oog met de gedaante in ninja-uitrusting. Heise krijgt een pistool tegen de borst. "Je kunt me neerschieten", zegt de leraar kalm, "maar dan moet je me wel in de ogen kijken." Daarop neemt de gedaante zijn masker af en herkent de verbaasde Heise zijn ex-leerling Robert Steinhäuser. "Heb jij geschoten?", vraagt Heise. Steinhäuser knikt. "Maar voor vandaag is het genoeg geweest, meneer Heise."

Gewillig laat Steinhäuser zich naar het tekenlokaal voeren. "Laten we praten", zegt Heise. Dat wil Steinhäuser wel, maar als hij zich omdraait, loopt Heise weg, het lokaal uit en draait de sleutel om in het slot. Heise loopt naar buiten en verwittigt de politie dat de dader zich nog in het tekenlokaal bevindt. Wanneer agenten van het Sondereinsatzkommando de klas binnenstormen, is het te laat. Steinhäuser joeg zich al een kogel door het hoofd. (SS)

Bronnen: DPA, Frankfurter Allgemeine, Bild am Sonntag, Sonntag Express.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234