Zaterdag 10/04/2021

InterviewFrans Verhagen

‘Ik vrees dat we een voorproefje hebben gekregen van nog eens vier jaar Trump’

Trump steekt het briefje weg met daaro zijn mooie voorsprong in de tussentijdse tellingen in de swing states.  Beeld Photo News
Trump steekt het briefje weg met daaro zijn mooie voorsprong in de tussentijdse tellingen in de swing states.Beeld Photo News

Dat Donald Trump naar het Hooggerechtshof stapt, getuigt volgens Amerika-publicist Frans Verhagen van een ‘ongekende idioterie’. Na de verkiezingsnacht toont hij zich erg pessimistisch over de toekomst van de Verenigde Staten. ‘Zelfs als Biden wint, kan hij zonder meerderheid in de Senaat weinig bereiken.’

Hoe schat u de kansen van Biden in?

“Het wordt een erg moeilijk verhaal voor de Democraten. Ik zie dat Trump in staten zoals Iowa, Ohio en Florida redelijk makkelijk gewonnen heeft, terwijl Biden daar vooraf in de peilingen een reële kans werd toegedicht. Als de foutenmarge daar zo hoog oploopt, houd ik mijn hart vast voor de drie sleutelstaten die nog komen. Ook in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania zijn de tussentijdse tellingen ruim in het voordeel van de Republikeinen. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel stemmen daar nog geteld moeten worden. Trump gaat alleszins een behoorlijk goede nacht in.”

Dat Trump nu al de fraudekaart trekt en naar het Hooggerechtshof stapt, getuigt anders ook niet van vertrouwen. Beschikken de Republikeinen over signalen dat het tij nog kan keren?

“Dat zou je denken, maar Trump volgt misschien gewoon zijn instinct. Hij wil hiermee alleszins voorkomen dat er de geringste dreiging is, maar daarmee verpest hij het ook voor zichzelf. Het getuigt van een ongekende idioterie om op verkiezingsavond al de overwinning te claimen terwijl de stemmen nog niet geteld zijn. Voor een democratisch land is dit schandelijk, maar Trump is en blijft een New Yorkse real estate bullshitter. Ik vrees dat we helaas een voorproefje hebben gekregen van nog maar eens vier jaar Trump.”

“Dat hij naar het Supreme Court stapt, is trouwens flauwekul. Wat hij vraagt, een stopzetting van de tellingen, moet op staatsniveau beslist worden. Ik vermoed dat hij de mosterd heeft gehaald in 2000, toen er in Florida een stopzetting was van de hertellingen (door het federale Hooggerechtshof in Washington DC, MIM). Dat zou nu ook wel kunnen lukken, denkt Trump misschien. Sowieso heeft het hof echter heel veel spijt gehad van die beslissing in 2000. Een herhaling lijkt me onwaarschijnlijk.”

Frans Verhagen. Beeld rv
Frans Verhagen.Beeld rv

Historisch is dit ongezien. Verwacht u dat er binnen de Republikeinse partij figuren opstaan en een lijn trekken?

“Eigenlijk niet. De voorbije jaren is er geen enkele Republikein die tegengas gaf, en ik verwacht dat ze ook nu het initiatief aan Trump zullen laten. Opnieuw een Republikein in het Witte Huis, dat zien ze graag gebeuren, en ook de meerderheid in de Senaat wordt behouden. Alleen wanneer Trump zou eisen om stemmen die al geteld zijn met terugwerkende kracht ongeldig te laten maken, zie ik een paar Republikeinen opstaan.”

Heeft Trump hiermee vooral olie op het vuur gegooid?

“Ik denk dat er een terechte vrees is voor radicale Trump-aanhangers met vuurwapens. Als Trump erin slaagt om de indruk te wekken dat de verkiezingen gestolen zijn, verwacht ik wel geweld aan die kant. Van de Democraten verwacht ik dat de meesten zich netjes zullen neerleggen bij een nederlaag.”

Wat zegt deze voorlopige uitslag over de peilingen? Die blijken niet meteen vooruitgang te hebben geboekt ten opzichte van 2016.

“Dat ze niet goed zijn. Ik denk dat ze zichzelf ook wat misleid hebben door de hoge opkomst. Doordat de nederlaag van Hillary Clinton in 2016 vooral is toegeschreven aan de lage opkomst in bepaalde gemeenschappen, had iedereen de neiging dat de extra stemmers vooral in het Democratische kamp te vinden zouden zijn. Nu zullen we volgens mij moeten vaststellen dat die toestroom eerder fifty-fifty was.”

“Uit de eerste analyses van de exit-polls blijkt dat Republikeinen vooral vanwege de economie hebben gestemd voor Trump. Wij zien vanuit Europa vooral een president die een groot probleem negeert, de coronacrisis, en daarmee in veel rode staten een hoog dodental in de hand heeft gewerkt. Veel Republikeinen kunnen blijkbaar leven met wat meer doden en het vooruitzicht van een goed draaiende economie. Dat is een morele inschatting die wij ons niet kunnen voorstellen, maar het geeft blijkbaar toch de doorslag. Al heb ik sterk mijn twijfels over de economische ambities van Trump, die zal nooit meer draaien zoals aan het begin van zijn presidentschap.”

U lijkt erg somber gestemd over deze verkiezingsnacht.

“Zelfs als Biden wint, kan hij zonder een meerderheid in de Senaat weinig bereiken. Dan zijn we weg voor vier jaar stilstand, want Biden heeft geen mandaat om urgente dossiers zoals de gezondheidszorg of het onderwijs aan te pakken. De bottom line is dus vooral dat ik in elk scenario heel pessimistisch gestemd ben over de toekomst van de Verenigde Staten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234