Vrijdag 23/10/2020

InterviewInge Neven

‘Ik vrees dat er onvoldoende draagvlak is voor extra maatregelen’: hoofd Brusselse gezondheidsinspectie over stijgende cijfers in hoofdstad

Inge Neven.Beeld Thomas Sweertvaegher

Het zwaartepunt van deze epidemie lijkt niet langer in Antwerpen maar in Brussel te liggen. Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie sluit niet uit dat er extra maatregelen als een avondklok volgen. ‘Maar ik ben bang dat er onvoldoende draagvlak voor zal zijn.’

Terwijl de coronacijfers op landelijk niveau gunstig evolueren, baren die in Brussel steeds meer zorgen. In de hoofdstad zijn er volgens gezondheidsinstituut Sciensano sinds vorige week 853 nieuwe gevallen bijgekomen, een stijging van 48 procent. In de provincie Antwerpen gaan de cijfers net omlaag. “Als deze evoluties aanhouden, zou Brussel binnen een tweetal dagen een weektotaal hebben dat hoger ligt”, klonk het tijdens de persconferentie. 

Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, stelt dat het niet per se zo’n vaart zal lopen. “Maar het klopt natuurlijk dat de situatie ernstig is.” Neven verwijst naar de toenemende ziekenhuisopnames en overlijdens. “We zien ook dat niet alleen de jongere, maar ook weer vaker de oudere mensen in Brussel besmet raken. Het gaat nog niet om grote hoeveelheden, het gebeurt ook vooral buiten de woon-zorgcentra. Maar we maken ons daar wel zorgen over. De eerste golf heeft ons geleerd hoe snel de ernst kan toenemen. En we weten nog altijd onvoldoende over het virus.”

Als de bezorgdheid zo groeit, waarom blijven bijkomende maatregelen zoals in Antwerpen dan uit? Heel wat experts pleiten daarvoor.

Inge Neven: “Ik sluit niet uit dat er extra maatregelen volgen. Maar dat is een politieke beslissing, niet de mijne. Ik ben wel bang dat er onvoldoende draagvlak zal zijn. Bij een groep inwoners leeft het gevoel dat de huidige maatregelen al zwaar overroepen zijn. Ze redeneren: ‘Er is maar een klein aantal mensen op een totaal van honderdduizend dat nu ziek wordt. Waarom moeten die honderdduizenden anderen dan nog meer inspanningen doen?’ Het gaat om mensen die bezorgd zijn over de impact op de economie, maar evengoed jongeren die het beu zijn dat hun vrijheden worden beknot. We moeten ervoor waken dat hun afkeer niet groter wordt.”

Vanwaar komt die afkeer?

“Dat zou onderzocht moeten worden, maar daarvoor is er geen tijd of geld. Zelf hoor ik links en rechts veel wantrouwige ideeën. Dat achter het contacttracing ook de politie zit bijvoorbeeld, en dat die zo wil controleren wat je thuis doet. Ik zeg niet dat al die mensen geloven dat we in een politiestaat wonen, maar er is zeker een deel dat veel moeite heeft met de bestaande regels. Dat bewijst ook de betoging van afgelopen zondag (toen trokken enkele honderden mensen de straat op tegen de coronamaatregelen, FVG).

Wat moet er in Brussel gebeuren om erger te voorkomen?

“We moeten vooral de situatie weer onder controle krijgen en mensen leren samenleven met dit virus. Dat begint bij hen uit te leggen wat er precies aan de hand is en waarom het belangrijk is om op zijn minst de zes maatregelen die de overheid naar voren schuift, na te leven. Als we daarin slagen, dan zijn bijkomende stappen misschien onnodig.”

Ik dacht dat u voor meer controle zou pleiten. U gaf zelf aan veel samenscholingen en mensen zonder mondmasker te zien.

“Meer controles mogen wat mij betreft. Maar een te grote nadruk daarop is niet goed. Dat kan een averechts effect hebben, de perceptie creëren dat er alleen maar controle is. Zo riskeer je weer meer verzet en demonstraties. We hebben een evenwicht nodig tussen controle en preventie. Nu moeten we er vooral op inzetten mensen weer intrinsiek gemotiveerd te krijgen om de maatregelen te volgen, zoals in maart en april het geval was. Momenteel is er te veel coronamoeheid.” 

Is die coronamoeheid in Brussel zoveel groter dan elders?

“Ik hou niet van vergelijkingen. We moeten de situatie dag per dag bekijken en op basis daarvan kijken wat het beste is voor onze regio. Maar ik ga ervan uit dat die coronamoeheid overal begint te spelen. Ook in Antwerpen. Het is niet voor niets dat ze daar bijvoorbeeld de avondklok eerder dan gepland hebben teruggeschroefd. Vooral bij jongeren is er veel onbegrip. En ik snap dat. Ik heb zelf drie zonen tussen 19 en 21 jaar. Ik zie van dichtbij hoe moeilijk het leven voor hen nu is.”

De intrinsieke motivatie verhogen, hoe wil u dat concreet doen?

“We bekijken nu hoe we per bevolkingsgroep met lokale actoren een en ander kunnen verbeteren. Jong en oud, mensen van verschillende afkomsten, mannen en vrouwen die dakloos zijn: we moeten hen allemaal verschillend benaderen, vanuit organisaties die dicht bij hen staan. Zij kunnen het best uitleggen wat deze crisis omvat en hoe we die kunnen bestrijden. Maar dat vergt natuurlijk veel tijd en moeite. Ik heb het niet over weken of maanden, maar we zijn hier wel nog een aantal dagen mee bezig.”

Tot slot: hoe is het voor u om deze crisis te managen? U komt uit een heel andere sector en zit nog maar enkele maanden op deze positie.

“Ik heb inderdaad vooral veel aan consultancy gedaan in het verleden. Daarna was ik ook operationeel directeur bij het technologisch onderzoekscentrum Imec, maar ook in de retail en bij een ngo.  Op al die plekken heb ik wel geleerd om met grote veranderingsprojecten om te gaan, snel te schakelen en problemen op te lossen. Dat is ook wat ik nu doe, maar dan op een maatschappelijk erg relevant niveau, omringd door veel mensen met expertise. Ik ben vooral de spreekbuis. Deze crisis managen lag wel niet meteen in de lijn van mijn verwachtingen. Ik had eigenlijk een sabbatical van een halfjaar gepland toen ze me belden voor deze positie. Maar ik wilde dit graag doen, ja. Het houdt me wakker, meer dan ooit.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234