Dinsdag 15/06/2021

NieuwsLGBTQ+

‘Ik voel plaatsvervangende schaamte’: Bisschop Bonny excuseert zich voor Vaticaan-standpunt over homoseksualiteit

Bisschop Johan Bonny. Beeld Wouter Van Vooren
Bisschop Johan Bonny.Beeld Wouter Van Vooren

De Antwerpse bisschop Johan Bonny heeft in niet mis te verstane bewoording kritiek gegeven op de weigering van de Kerk om homoseksuele relaties te zegenen. Dat deed hij in een opiniestuk in de krant De Standaard. ‘Ik voel plaatsvervangende schaamte voor mijn Kerk’, klinkt het. In De ochtend op Radio 1 voegde hij daar zelfs nog aan toe dat de redenering van de Kerk ‘nog niet het intellectuele niveau van het derde middelbaar’ haalt.

Deze week antwoordde de Congregatie voor de Geloofsleer negatief op de vraag of priesters verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht mogen zegenen. Bonny voelt zich daar naar eigen zeggen “slecht” over. “Ik voel plaatsvervangende schaamte voor mijn Kerk. En ik voel vooral intellectueel en moreel onbegrip. Ik wil mij verontschuldigen tegenover allen voor wie dit standpunt pijnlijk en onbegrijpelijk is. Hun pijn om de Kerk is vandaag de mijne.”

Volgens Bonny mist in het responsum van de Kerk onder meer “wetenschappelijke onderbouw”, “theologische nuance” en “ethische zorgvuldigheid”. Zo is hij niet akkoord met de passage die zegt “dat er in Gods plan in de verste verte geen gelijkenis of zelfs maar een analogie mogelijk is tussen het hetero- en het homohuwelijk”.

Warm en stabiel gezin

“Zelf ken ik homoparen, burgerlijk gehuwd, met kinderen, die een warm en stabiel gezin vormen, en bovendien actief deelnemen aan het parochiale leven”, voert hij aan. “Enkelen van hen zijn voltijds actief als pastoraal of kerkelijk medewerker. Ik ben hen bijzonder erkentelijk. Wie heeft er belang bij om te ontkennen dat hier geen gelijkenis of analogie met het heterohuwelijk mogelijk is?”

Hij heeft ook een probleem met de gevolgde logica die zegt dat God geen zonde kan goedkeuren; homoparen samenleven in zonde en dat de Kerk daardoor hun relatie niet kan zegenen. “‘Zonde’ is een van de moeilijkste theologische en morele categorieën om te definiëren, en dus een van de laatste om te kleven op personen en op hun manier van samenleven”, klinkt het beslist.

Op de synode over het huwelijk en het gezin in oktober 2015 werd volgens Bonny herhaaldelijk gesproken over passende rituelen en gebaren om ook homoparen te integreren, zelfs in het liturgische domein. “Uiteraard met respect voor het theologische en pastorale onderscheid tussen een sacramenteel huwelijk en de zegening van een relatie. De meerderheid van de synodevaders koos niet voor een liturgische zwart-witbenadering of voor een-alles-of-nietsmodel. Integendeel, de synode gaf juist impulsen om wijselijk te zoeken naar tussenvormen, die recht doen zowel aan de eigenheid van deze personen als aan de eigenheid van hun relatie.”

Dieren

Hij vindt ook dat het “weinig respectvol” is om het zegenen van homoparen op dezelfde manier te benaderen als de zegening van dieren, auto’s en gebouwen. “Een respectvolle benadering van het homohuwelijk kan alleen plaatsvinden in de bredere context van de ‘Orde van dienst voor het huwelijk’, als een eventuele variante op het thema huwelijk en gezinsleven, met een eerlijke erkenning van zowel de feitelijke gelijkenissen als verschillen.”

Alle Belgische bisschoppen zitten volgens Bonny op dezelfde lijn. “We hebben allemaal grote vragen bij wat nu voorligt”, voegde hij nog toe op Radio 1. Daar beklemtoonde hij ook dat zijn boosheid zich richt op “de kern van het Vaticaan” en dus niet op de Kerk zelf. “Als ik niet zo van die Kerk zou houden, zou ik me niet zo boos maken. Rome kan je relativeren, maar de Kerk niet.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234