Donderdag 04/03/2021

'Ik voel me halvelings een rockster'

Dimitri Verhulst wordt de auteur van het Boekenweekgeschenk 2015. Een eervolle opdracht, waarmee hij in het voetspoor treedt van Tommy Wieringa, Hugo Claus en Tom Lanoye. 'Het is als een proefflesje in een parfumerie'.

Verhulst (41) is pas de vijfde Vlaamse auteur die het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening zal nemen. Eerder gingen Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978), Hugo Claus (1989) en Tom Lanoye (2012) hem voor. Maar sinds de Nederlandse boekenweek ook is geëxporteerd naar Vlaanderen, zullen Vlaamse auteurs het op een miljoen exemplaren gratis verspreide Boekenweekgeschenk vaker mogen neerpennen.

Het is het traditionele cadeautje van de boekhandels tijdens de Boekenweek in maart, dit jaar afgeleverd door Tommy Wieringa. "Ik besef nog niet goed wat ik mezelf heb aangedaan door toe te zeggen", lacht Verhulst.

"Ik voel me halvelings een rockster door alle plotse aandacht. Ik kende de reputatie van het instituut Boekenweekgeschenk wél enigszins. Maar dat het zo intens leefde in Nederland? En zeggen dat ik nog nooit naar het Boekenbal ben geweest. In die zin blijft het Boekenweekgeschenk en de Boekenweek ook een prachtig antwoord op het heersende pessimisme in het boekenvak."

Verhulst is pas twee weken geleden gecontacteerd door de organiserende Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en Boek.be. Een slimme zet, omdat Verhulst zowel in Nederland en Vlaanderen een stevig lezerspubliek heeft. De tegenwoordig in Zweden wonende auteur kon de opdracht slechts aanvaarden, omdat hij de komende tijd de schrijfhanden vrij heeft. "Mijn nieuwe roman Kaddisj voor een kut verschijnt in augustus en die is al afgewerkt.

"Vergeet niet dat je toch een novelle van zowat 92 pagina's moet rondkrijgen in vrij korte tijd. Er zit wel druk op, ja, en de lat ligt hoog, maar het is een ongelooflijk visitekaartje. Ik herinner me dat op de Antwerpse Boekenbeurs vroeger ook zo'n boekengeschenkje werd aangeboden. Prachtig, zo vond ik dat als jonge snaak, ik ontdekte zo ooit Clem Schouwenaars. Het is zoiets als een proefflesje in een parfumerie, een staaltje van je werk."

Net daarom is het goed dat de Boekenweek sinds twee jaar ook de oversteek maakt naar Vlaanderen, denkt Verhulst. Al was er dit jaar nog niet zoveel van te merken in de Vlaamse boekhandel. "Tom Lanoye verrichte twee jaar geleden baanbrekend werk door onvermoeibaar te toeren met zijn boekenweekgeschenk Heldere hemel."

Of Verhulst niet vreest dat het Boekenweekgeschenk de aandacht voor zijn nieuwe boek in de weg zal zitten? "In ieder geval zet ik de promotie voor mijn nieuwe roman op een lager pitje. Schrijven, dát zal ik moeten doen. Veel interviews zal je me dus niet horen geven over Kaddisj voor een kut. Al zou ik het beter wél doen, want de boeken waar ik het meest over praat, draaien het best in de verkoop. En dat zijn niet noodzakelijk mijn beste."

De Boekenweekgeschenkauteur spaart dus zijn krachten voor het promotioneel circus zonder weerga: de Boekenweek tussen 7 en 15 maart 2015. Die heeft als thema waanzin, onder het motto: 'Te gek voor woorden'. CPNB koos voor het thema 'waanzin' omdat dit "in al zijn vormen welig tiert in de letteren".

Een kolfje naar de hand van Verhulst, die al wel vaker de marginaliteit en de gekte in zijn romans binnensmokkelde? "Ik heb al een embryonaal ideetje", zegt Verhulst, "maar bij het Boekenweekgeschenk krijg je als auteur thematisch wél de volledige vrijheid. Je mag werkelijk over alles schrijven."

Steigeren maar!

Verhulst toont zich de laatste jaren bijzonder productief. Vorig jaar verscheen zijn goed onthaalde, wrang-satirische roman De laatkomer (over een bejaarde die dementie fingeert om bij zijn jeugdliefde te kunnen zijn), goed voor 75.000 verkochte exemplaren. In augustus komt dus Kaddisj voor een kut, een titel die nu al bepaalde christelijke boekhandelaren doet steigeren.

De 41-jarige Verhulst debuteerde in 1999 met De kamer hiernaast en beleefde zijn grote doorbraak in 2006 met het tot klassieker bevorderde De helaasheid der dingen. Het boek kreeg in 2009 een verfilming door Felix van Groeningen. Met zijn alternatieve wereldgeschiedenis in romanvorm Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) streek Verhulst de Libris Literatuurprijs op, maar de laatste tijd zag hij nominaties en literaire prijzen aan zijn neus voorbij glippen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234