Zaterdag 17/04/2021

Opinie

Ik! Vind! Geen! Broek! Meer! In! Mijn! Maat!

Joël De Ceulaer. Beeld Eric de Mildt
Joël De Ceulaer.Beeld Eric de Mildt

Joël De Ceulaer is senior writer.

Dit, waarde lezer, is de noodkreet van een man in totale vertwijfeling. Leen mij even uw oor, dan leg ik u uit wat er precies aan de hand is.

Ik ben niet depressief, lijd niet aan hoogsensitiviteit, steven niet op een burn-out af, ben tevreden met wat het lot mij tot nu toe aan geluk en bevrediging heeft toegeworpen, en kan leven met de obstakels en teleurstellingen die ik op mijn pad heb aangetroffen.

Dank u, universum.

Er is maar één kwestie die mij zo nu en dan zwaar kan terneerdrukken en mistroostig te moede maken. En die kwestie bevindt zich op het kruispunt van de vrije markt en mijn fysieke hoedanigheid. Het betreft hier meer bepaald mijn onvermogen om een broek te vinden die mij past.

Ofschoon dat probleem geen nadere uitleg behoeft, schets ik er toch even de contouren van. Ik ben een prille, mannelijke vijftiger. Vroeger, toen ik atletisch gebouwd was maar drie pakjes sigaretten per dag rookte, woog ik zo’n 85 kilo schoon aan de haak. Vandaag, na veertien rookvrije maar iets calorierijkere jaren, weeg ik 110 kilo. Mijn lengte bleef al die tijd ongeveer hetzelfde, dus qua BMI was dat een veeleer ongunstige evolutie.

Niet dat ik stuitend obees ben. Ik pas nog in alle stoelen, kan mijn veters binden zonder in ademnood te komen en word niet uitgelachen of nagekeken op straat. Mede dankzij de proportionele verdeling van het gewicht, zie ik er weliswaar robuust uit, maar zeker niet zwaarlijvig zoals de mensen die men altijd toont als het Journaal onze aandacht wil vestigen op cijfers die aantonen dat we met z’n allen almaar dikker worden. Ik wil niets minimaliseren, maar ik ben gewoon een beetje aan de zware kant.

En toch vind ik al geruime tijd nergens nog een pantalon in mijn maat. Niet bij Zara, niet in de WE, niet bij Massimo Dutti, niet bij H&M, niet in de Uni Qlo en hoe al die ellendige boetieks ook heten. Nergens. Ik! Vind! Geen! Broek! Meer! In! Mijn! Maat!

U lacht nu en dat mag, maar sta me toe deze situatie toch merkwaardig te vinden, gelet op het feit dat wij in een vrijemarkteconomie leven. Dat het centraal planbureau in de tijd van Stalin zich al eens misrekende in de hoeveelheid benodigde kledingstukken van maat tot maat – tot daar aan toe. Maar in een vrije markt zou je denken dat de vraag naar broeken in mijn maat wordt beantwoord met een aanbod dat daarbij past.

Slim en skinny fit

Niet, dus. In een gewone winkel ligt al jaren geen énkele broek meer die mij past. Overal is het van ‘Slim Fit’ en ‘Skinny Fit’ en de grootste maat die men voorradig heeft, krijg ik niet eens voorbij mijn knieën. Gék word ik ervan. En moedeloos. Verdrietig. Wanhopig. Treurig. Slecht gekleed ook, want al mijn broeken zijn ondertussen versleten.

Onlangs trokken mijn verloofde en ik naar het Noord-Franse Lille, waar in een Immens en Kolossaal Shopping Center vele dui-zen-den pantalons voor mannen zomaar open en bloot te koop worden aangeboden. Ik had al mijn moed verzameld en stortte mij voor de zoveelste keer in de stapels broeken die wij op ons pad vonden.

Helaas kwamen wij weer van een kale kermis thuis. Geweldig weekend gehad, daar niet van – maar tot de verhoopte aanschaf van een Nieuwe Broek is het niet gekomen.

Nu is dit mijn vraag: ben ik de enige met dit probleem? Of zijn er nog mannen die zich uitgesloten voelen door Het Kapitalistisch-Vestimentair Complex, door deze terreur van de mageren, deze onverklaarbare mismatch tussen vraag en aanbod?

Schrijf dáár maar eens een stukje over, zei mij verloofde, in plaats van altijd over Bart De Wever. Wat mij eraan doet denken: waar zou die vroeger zijn broeken gekocht hebben?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234