Vrijdag 27/05/2022

'Ik verzin geen verhalen om vluchtelingen aan verblijfsvergunning te helpen'

De dienst Vreemdelingenzaken heeft klacht ingediend bij de Brusselse orde van advocaten naar aanleiding van de Panorama-uitzending van afgelopen zondag. Daarin is te zien hoe een Russische undercoverjournaliste zich voordoet als politiek vluchteling en via een obscure organisatie van Moskou in Brussel terechtkomt. Daar brengt een tussenpersoon haar in contact met Louis Jadin, een advocaat die haar 750 euro lichter maakt en haar een verhaal dicteert waarmee ze de dienst Vreemdelingenzaken moet proberen in te pakken.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Met Moskou-Brussel, enkele reis wilden reportagemakers Wim Van den Eynde en An Berger de duistere migratie-industrie van Rusland naar België in beeld brengen. "Toen we vorig jaar voor Koppen een Russische man volgden die werd gerepatrieerd, vertelde hij dat in een tijdschrift een advertentie had gezien waarin reclame werd gemaakt voor ons land. Ter plekke hebben we vastgesteld dat er effectief tijdschriften zijn zoals De Buitenlander waarin buitenlandse bedrijfjes adverteren. Ze zoeken werkkrachten in alle mogelijke sectoren en bieden hulp bij de migratie. Het leek ons interessant om ook de omgekeerde weg te filmen."

In een van die advertenties wordt België omschreven als een "wonderbaarlijk land dat over een ontwikkeld sociaal systeem voor immigranten beschikt. Vanaf de tweede dag na aankomst voorziet de staat in het levensonderhoud. Mensen krijgen een gratis verblijf, drie keer per dag eten, volledige medische verzorging, intensieve taalcursussen en financiële steun." Logisch dat heel wat Russen, die veelal met een maandloon tussen de 50 en de 100 euro moeten rondkomen, ingaan op het aanbod. Panorama vond een Russische journaliste bereid de reis naar België te maken. Gewapend met een vermomming, een valse naam en een verborgen camera ging ze op pad. De organisatie waar de undercoverjournaliste aanklopt, troggelt haar meteen 2.500 euro af voor een Grieks toeristenvisum en een ticket om met de bus naar België te reizen. In Brussel wordt ze aan het Noordstation opgewacht door Victor, de contactpersoon van de organisatie. Hij brengt haar in contact met Louis Jadin, een advocaat uit Elsene. "Hij vraagt niet veel geld vooraf", zegt Victor. "En hij garandeert je een positieve afloop." Van alle vluchtelingen die Jadin heeft geholpen, zou volgens Victor 95 procent aan een verblijfsvergunning zijn geraakt. "Maar eerst moet je betalen. Vijfhonderd euro voor mij, 750 voor de advocaat."

Tijdens het gesprek op het kabinet van Jadin in Elsene wordt de advocaat onherkenbaar gemaakt. "Het ministerie in België is heel braaf, idioot zelfs", stelt hij de undercoverjournaliste gerust. "Zo zacht als boter." Daarop begint Jadin een meelijwekkend levensverhaal te verzinnen voor de Russische vluchtelinge, dat ze van buiten moet leren. Details moet ze zelf maar opzoeken op het internet. Datums, namen, straten, tot zelfs de kleur van postbussen toe. Victor helpt haar voor nog eens 800 euro aan valse documenten. "Pfff", zegt Jadin wanneer hij die te zien krijgt. "Niemand zal geloven dat die anderhalf jaar oud zijn. Ze zien er te nieuw uit."

Advocaat Jadin liet gisteren een heel ander geluid horen. "Ja, die dame is wel op mijn kabinet geweest", zegt hij, doelend op de undercoverjournaliste. "Maar ik heb nooit 750 euro van haar ontvangen. Die valse documenten? U weet toch ook dat u met valse documenten niet naar een ministerie moet stappen. Daar hou ik me niet mee bezig, dat zou gegarandeerd tot een mislukking hebben geleid. En dat verzonnen verhaal? Hoeveel kans denkt u nu dat ik daarmee zou maken? Toch geen enkele?" Jadin ontkent ten stelligste dat hij ook voor andere kandidaat-vluchtelingen zielige verhalen verzint om hen aan een verblijfsvergunning te helpen. Reportagemaker Wim Van den Eynde: "Wat een bullshit. De beelden spreken toch voor zich? Die man wist heel duidelijk waar hij mee bezig was."

Maar Jadin spreekt formeel tegen dat hij deel uitmaakt van een Russisch mensenhandelnetwerk. "Ik heb die Victor misschien vijf keer in mijn bureau gezien. Telkens had hij een cliënt voor mij, een kandidaat-vluchteling. Maar ik heb die mensen helemaal geen geld afgetroggeld. In principe vraag ik 500 euro om een asielprocedure in te leiden, maar ik hou rekening met het vermogen van mijn cliënten. Iemand die in een vluchtelingencentrum verblijft en tien euro per week krijgt, zal ik heus niks vragen. Ik werk soms gratis, ja." Hoeveel vluchtelingendossiers Jadin in zijn carrière heeft behandeld, wil hij niet zeggen. "Ik heb nog nooit de optelsom gemaakt."

"De televisie heeft een goed idee gehad om die hele mensenhandel vanuit Rusland in kaart te brengen", vervolgt Jadin. "Maar mij met een verborgen camera voorstellen als een oplichter, dat is niet eerlijk." Zijn verklaringen over de dienst Vreemdelingenzaken die zo zacht zou zijn als boter, vindt Jadin dan weer uit zijn context gerukt. "De makers hebben mijn uitspraken verknipt. Ik heb veel vrienden op Vreemdelingenzaken, die zeer begrijpend zijn voor humanitaire gevallen. Er heeft daar nog nooit iemand gefoefeld voor mij."

De asielaanvraag van de Russische undercoverjournaliste werd tot twee keer toe afgewezen. "U zei daarnet dat mensen geld verdienen aan de miserie van anderen", zegt een Rus die ze ontmoet op de gratis voedselbedeling in het station van Brussel-Centraal en die zijn hele hebben en houden kwijt is geraakt aan mensenhandelaars en advocatenprocedures. "Ik zeg u: het is gewone pure business. Zodra iemand zijn thuis opgeeft, staan er mensen klaar om zijn geld in te pikken."

'De televisie heeft een goed idee gehad om de mensenhandel vanuit Rusland in kaart te brengen. Maar mij met een verborgen camera voorstellen als een oplichter, dat is niet eerlijk'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234