Dinsdag 26/10/2021

Vier vragenPatrick Loobuyck

‘Ik vermoed dat niet enkel moslimvrouwen gebruik zullen maken van dat vrouwenuurtje’

Brussel heeft voor het eerst weer een openluchtzwembad. Beeld Photo News
Brussel heeft voor het eerst weer een openluchtzwembad.Beeld Photo News

Uit politieke hoek klinkt veel kritiek op de organisatie achter Flow, het nieuwe openluchtzwembad in Brussel. Georges-Louis Bouchez (MR) en Theo Francken (N-VA) begrijpen niet waarom boerkini’s er welkom zijn en vrouwen een apart zwemuurtje krijgen. Vier vragen aan moraalfilosoof Patrick Loobuyck over de kwestie.

Een apart zwemuurtje voor vrouwen zodat zij zich veiliger zouden voelen. Vindt u dat een goede zaak?

Loobuyck: “Het openen van een zwembad dat enkel toegankelijk is voor vrouwen zou problematisch zijn denk ik. Maar hier gaat het om enkele uren per week. Volgens mij kan je door zo’n apart zwemuurtje een zekere ‘winst’ maken als samenleving. Want een bepaalde doelgroep wint aan kansen om comfortabel te kunnen zwemmen, zonder dat de andere doelgroep hierdoor substantieel wordt benadeeld. Bovendien vermoed ik dat niet enkel moslimvrouwen gebruik zullen maken van dat vrouwenuurtje. De maatregelen lijken me dus niet compleet van de pot gerukt.”

Volgens Georges-Louis Bouchez (MR) is het aparte zwemuurtje discriminerend. Heeft hij een punt denkt u?

“De wet is redelijk vaag. In principe mag je niet discrimineren, maar de wet laat wel uitzonderingen toe wanneer de discriminatie een legitiem doel nastreeft. Zo mag een bakker niet op zondagvoormiddag enkel aan vrouwen brood verkopen, want wat is het legitiem doel daarbij? Daarentegen worden vrouwensauna’s wel toegelaten omdat je er geen kleren draagt. Een zwembad zit een beetje tussen een bakker en een sauna denk ik. Het lijkt me in ieder geval wel een legitiem doel om vrouwen de kans te geven om te zwemmen op een manier dat zij zich daar comfortabel bij voelen.”

Er komt ook veel kritiek op het toelaten van de boerkini, terwijl dit in veel buitenlandse steden zoals Berlijn en Amsterdam al langer mag. Waarom ligt dat zo moeilijk?

“Het probleem is dat wanneer het om de islam gaat, sommige groepen meteen in een culturele kramp schieten. Het recht om te zwemmen in boerkini wordt geframed als een eis dat binnenkort alle vrouwen gescheiden in een boerkini moeten gaan zwemmen. Als mijn vrouw plots verplicht wordt om ook een boerkini te dragen, dan zou ik de een van de eerste zijn die op de barricade gaat staan want dan zijn we inderdaad aan het islamiseren. Maar daar gaat er hier helemaal niet over. Er is een groot verschil tussen het recht opeisen voor sommigen om in boerkini te zwemmen versus iedereen verplichten om een boerkini te dragen. Het eerste is een legitieme eis en het tweede natuurlijk niet. Deze twee zaken worden onvoldoende uit elkaar gehouden.”

Had het zwembad dit anders moeten aanpakken?

“Je merkt dat bij het invoeren van deze maatregelen nog veel meer tekst en uitleg nodig is. Veel mensen in onze samenleving begrijpen niet waarom zo’n apart zwemuur nodig zou kunnen zijn. Misschien kunnen we dit moment gebruiken als een soort denkoefening. Hoe ver kunnen we gaan in het tegemoetkomen aan de vragen van minderheden? Als een minderheidsgroep vraagt om een uitzondering op de wet om gedwongen huwelijken mogelijk te maken, is het me duidelijk dat we daar niet in moeten meegaan omdat er dan rechten en vrijheden worden geschonden. Bij het aparte zwemuurtje is dat alvast niet het geval.”

Patrick Loobuyck: 'Het lijkt me in ieder geval wel een legitiem doel om vrouwen de kans te geven om te zwemmen op een manier dat zij zich daar comfortabel bij voelen.' Beeld © Stefaan Temmerman
Patrick Loobuyck: 'Het lijkt me in ieder geval wel een legitiem doel om vrouwen de kans te geven om te zwemmen op een manier dat zij zich daar comfortabel bij voelen.'Beeld © Stefaan Temmerman
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234