Woensdag 23/06/2021

'Ik verdien nog niet de helft'

'Een heel normaal loon'. Dat vindt Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) van de 192.000 euro die de directrice van daklozenopvang Samu Social jaarlijks opstrijkt. In de sector denken ze daar anders over. 'Er moet toch enig engagement aan te pas komen.'

Pascale Peraita (51), de directrice van de Brusselse ngo Samu Sociale, kost per jaar - inclusief premies voor overwerken en extra prestaties - 192.705,34 euro. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Financiën. Yvan Mayeur, die ook voorzitter is van Samu Social, liet weten dat loon 'niet overdreven' te vinden (DM 26/10).

"Ik ben toch serieus geschrokken", reageert Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11. "Ik sta aan het hoofd van een grotere organisatie en verdien nog niet de helft van dat bedrag."

Vanden Berghe is niet alleen. Uit een studie van de ngo-federatie, waar Samu Social geen deel van uitmaakt, bleek een tijd geleden dat geen enkele directeur van een Belgische ngo nog maar in de buurt komt van Peraita. "Niemand haalt zelfs maar de 100.000 euro", zegt Johan Cottenie, directeur van de ngo-federatie, die jaarlijks de boekhoudingen van de leden openbaar maakt.

"Ik denk dat mijn eigen loon rond de 50.000 euro per jaar schommelt. En van premies voor overwerk is al helemaal geen sprake. In de meeste verenigingen worden overuren niet uitbetaald, maar sluit de werking bijvoorbeeld tussen Kerstmis en Nieuwjaar om mensen wat extra vakantie te gunnen", stelt Cottenie.

Vanden Berghe liet zijn takenpakket doorlichten door consultant Hudson. "Toen bleek dat ik eigenlijk meer zou moeten verdienen", zegt hij. "Op basis van het aantal personen dat ik aanstuur en de complexiteit van de organisatie zou ik eigenlijk 7.000 euro bruto per maand moeten krijgen. We hebben dat niet geïmplementeerd, omdat ik vind dat er toch nog enig engagement aan te pas moet komen als je voor een ngo werkt."

Met andere woorden: de ruim 192.000 euro van Peraita is niet kies. "We moeten niet onderbetaald worden", zegt Vanden Berghe, "maar dat vind ik toch wel erg veel. Alleen, als ik ooit vertrek, moet het loon misschien toch iets omhoog. Gewoon om een capabele kandidaat te vinden. We merken nu al dat het voor de topfuncties bij communicatie en ICT heel erg moeilijk is om te concurreren met het bedrijfsleven."

"Als je in de herverdelende sector zit, moet er voorzichtig omgesprongen worden met de lonen", bevestigt Cottenie. "Het ligt heel gevoelig. Ik vrees dat dit weer een impact zal hebben op hoe mensen naar goede doelen kijken."

Het loon van Peraita is gezien haar politieke kleur des te opvallender. Net als Mayeur is ze lid van de PS. Bij de laatste verkiezingen kreeg ze amper 478 voorkeurstemmen, maar toch duikt haar naam op als mogelijke opvolgster van de OCMW-voorzitter. Ze is een vertrouwelinge van Mayeur. Peraita begon haar carrière startte als sociaal assistente, maar wist zich op te werken via kabinetten. In 1999 stond ze mee aan de wieg van Samu Social.

Dat Peraita zo openlijk verbonden is met een politieke partij, verbaast andere ngo-bazen. "Onze ngo's houden zich aan een charter dat stelt dat kaderleden niet politiek actief mogen zijn", zegt Cottenie. "Ik weet dat ik het mij niet kan veroorloven om een partijkaart te hebben", zegt ook Vanden Berghe. "Ik moet met alle partijen overleggen, ik moet door alle deuren kunnen."

Verschil maken

Maar er is ook steun voor Peraita. "Misschien is haar loon hoog", zegt iemand die regelmatig samenwerkt met Samu Social, "en natuurlijk is er de PS-link met Mayeur. Maar eerlijk? Ze mag het hebben. Ze werkt ontzettend hard. Als je haar om drie uur 's nachts belt, staat ze er. Misschien verdienen andere directeurs van ngo's minder, maar ik weet wel dat wat zij doet op straat daadwerkelijk een verschil maakt."

Zelf was Peraita niet bereikbaar voor commentaar. Samu Social heeft een maand de tijd om officieel te reageren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234