Maandag 29/11/2021

‘Ik toon de mensheid op zijn best’

AMSTERDAM

‘Ik zie mijn werk als een sociale reportage’, zegt Swolfs. ‘Maar oorlog en verval zijn al zo vaak gedocumenteerd. Daarom toon ik een portret van de mensheid op zijn best.’

Wat speelt er vandaag in de maatschappij? Kunnen de samenlevingen van pakweg Libanon en Zuid-Korea met elkaar vergeleken worden? En wat zijn de universele problemen en vooruitzichten van een verdeelde wereld? Het zijn vragen die Swolfs enkele jaren geleden inspireerden tot zijn ambitieuze onderneming. Nu hij na drie jaar zoeken eindelijk een financier heeft gevonden, ligt min of meer vast dat hij tegen 2014 een uitgebreid antwoord zal kunnen voorleggen in de vorm van een boek of een tentoonstelling.Swolfs is niet aan zijn proefstuk toe. Zo maakte hij in 2005 al een fotoreportage over de Romazigeuners in de Balkan, die in 2007 werd gepubliceerd in de Volkskrant. Ook het reizen zit hem in het bloed. In de periode 1995-1996 trok hij voor het eerst de wereld rond. Om den brode maakte hij sinds 2006 ook foto’s op galabals in België en Nederland, maar die job ging hem hoe langer hoe meer vervelen.

Beste plekken

Ondertussen is Swolfs al een tijdje bezig aan zijn project, dat Streets of the World gedoopt werd. “Ik vertrek vanuit een journalistiek invalshoek en zie mijn werk als een sociale reportage”, vertelt de Nederlandse fotograaf aan De Morgen. “Ik wil een portret maken van de mensheid op zijn best. Daarvoor ga ik in het centrum van een hoofdstad op zoek naar ‘de beste plekken’, als ik ze zo mag noemen. Oorlog en moreel verval zijn al zo vaak gedocumenteerd. Dat betekent echter niet dat ik sporen van oorlog en rampspoed in het straatbeeld negeer. Ik wil op een foto kunnen vatten wat er precies speelt in een bepaald land. Wanneer ik in een stad aankom, ga ik de straat op en op het moment dat alle aspecten samenkomen, druk ik af. Zo maakte ik in Beirut (in Libanon, nvdr) een foto van mensen die zich ontspannen op een wandelboulevard. Wie goed kijkt, ziet echter ook de kogelgaten in de muren. Op de foto die ik in augustus nam in Maleisië is dan weer te zien hoe de economische ontwikkelingen met grote kracht vorm geven aan een modern Kuala Lumpur, terwijl de Maleisiërs zoveel mogelijk hun eigen cultuur proberen te behouden.”

‘Laag gaan is mooi’

Hoe zijn foto van Brussel eruit zal zien, daar heeft Swolfs nog geen idee van. “Ik heb een zekere notie van wat er omgaat in België, maar het wordt een lastige opdracht. Op de een of andere manier moet ik zowel Vlaanderen als Wallonië in die foto integreren. Maar dat zijn zorgen voor binnen vier jaar. Eerst komen de Aziatische, Amerikaanse en Afrikaanse hoofdsteden aan bod.”Jeroen Swolfs bezocht al enkele Afrikaanse landen en is nu, na een verblijf van zes weken in Azië, heel even terug in Nederland. “Bangkok is de uitvalsbasis van waaruit ik de komende zestien maanden Azië en Oceanië door zal reizen”, vertelt de Nederlandse fotograaf. “Het is een dure en risicovolle onderneming. Zoiets moet je logistiek een beetje slim aanpakken. Ik kan nu eenmaal niet zomaar kris kras de wereld rond zwerven. Daarom kies ik in elk continent een basecamp”. Swolfs zal achtereenvolgens werken vanuit Bangkok, Rio de Janeiro, Kaapstad en Rome. Aan de reis ging een moeizame zoektocht naar investeerders vooraf. Swolfs is met zijn plannen gaan aankloppen bij zowat elke grote onderneming of multinational. Nergens was er veel interesse. “Gelukkig kreeg ik uiteindelijk financiële steun van Alex Mulder (oprichter van beursgenoteerd USG People en gekend kunst- en cultuurmecenas, nvdr). Hij stelde vertrouwen in de artistieke opbrengst van mijn project. Ook voor hem is zo’n investering echter een risico. Ik reis naar plaatsen waar oorlog en politieke onrust heerst en de kans dat mijn fotoapparatuur dieven aantrekt, is ook niet gering.”Als ‘filosofisch ruggesteuntje’ huldigt Swolfs de spreuk ‘Laag gaan is mooi’. “Je moet nu eenmaal ook de minder aangename aspecten van zo’n reis leren waarderen. Het is een fantastisch avontuur, maar wat als ik ergens zwaar ziek word? Daar moet ik mentaal op voorbereid zijn. Al vraag ik me af of de filosofie nog standhoudt, als ik in Afghanistan ontvoerd zou worden.” (lacht)Vanaf deze week zet Jeroen Swolfs zijn reis door Azië verder. Zijn reisroute is te volgen op de website van Streets of the World, waar ook zijn foto’s te bewonderen zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234