Zaterdag 11/07/2020

'Ik tolereer geen racisme'

Met een geprint A4'tje in de hand stapte Ilombe Mboyo (25) de perszaal van AA Gent binnen. In het gezelschap van zijn vader Jean Martin. Van het bestuur van AA Gent geen spoor. De aanvaller besloot op eigen initiatief zich te verontschuldigen. Zijn opgestelde tekst legde hij al na amper één zin naast zich neer. Met het hart op de tong zei 'Petit Pelé' dat hij spijt had, hoopt dat de fans zijn excuses aanvaarden én dat racisme ontoelaatbaar is.

"Eerst en vooral wil ik me tegenover de supporters van AA Gent verontschuldigen voor mijn reactie. Het was er één uit frustratie en ontgoocheling. Ik had nooit zo mogen reageren, maar na het horen van enkele racistische kreten aan mijn adres en aan dat van sommige ploegmaten, tolereerde ik dat niet. Ik besef dat het niet het voltallige stadion was dat zich racistisch gedroeg. Wel een minderheid. Ik wil ook graag verduidelijken dat ik het onbegrip van de fans begrijp. De situatie waarin AA Gent verkeert, is catastrofaal. De supporters willen uit deze crisis. Wij, profs van Gent, ook. Het probleem is evenwel dat we niet samen vechten. In moeilijke situaties moet je elkaar steunen. Alleen zo overwin je een crisis. Nu zijn er veel spelers die tijdens de wedstrijd bang zijn om initiatief te nemen. Om vrijuit te voetballen ook, omdat het publiek zich tegen ons keert."

"Met mijn reactie wilde ik een boodschap geven dat de supporters kalm moesten blijven. Geduld hebben. Maar ik heb me slecht uitgedrukt. Zeker gezien de periode waarin we zitten. Daarom zeg ik sorry. Hopelijk aanvaarden jullie mijn excuses. Tegelijk vraag ik aan die paar supporters die racistische dingen riepen, om daarmee te stoppen. Ik geef me als speler steeds 100 procent voor AA Gent. Wat niet betekent dat ik altijd goed speel, hé. In mijn eerste seizoen kende ik een moeilijke periode. Er was veel concurrentie, maar ik scoorde een paar keer. Het seizoen daarna werd ik topschutter. En dit jaar ben ik tot nu toe de beste afwerker. Ik ben ook betrokken bij deze club. Dat Gent besloot om mij die aanvoerdersband te geven, was niet toevallig.

"Ik weet dat ik niet de chouchou ben van de supporters. Ik ben gereserveerd en ik hou afstand. Zo zul je me niet in alle richtingen zien lopen als ik net een doelpunt heb gemaakt. Dat is nu eenmaal mijn karakter. Verwijt me ook geen gebrek aan respect, want ik ben zaterdag na de match in moeilijke omstandigheden naar jullie, supporters, gekomen om in dialoog te gaan. Ik bewees dus dat ik respect heb voor jullie. Ik weet trouwens wat supporteren inhoudt. Er zijn fans die veel geld over hebben voor hun club. Soms zelfs meer dan dat ze in hun gewone leven uitgeven. Ik ben me daarvan bewust. Net zoals ik weet wat strijden en afzien is. Ik begrijp jullie ontevredenheid. Jullie mogen me zelfs uitfluiten of de naam van mijn concurrent scanderen. Daar heb ik allemaal geen problemen mee. Het enige wat me raakt, zijn racistische uitlatingen. Van onze eigen fans dan nog. Ik speelde voorheen bij Charleroi en KV Kortrijk en daar maakte ik nooit zoiets mee. Ik blijf in de eerste plaats een mens met gevoelens. Meer dan een voetballer, aanvoerder of Rode Duivel. Racisme is ontoelaatbaar. Of dat nu tien, dertig of honderd mensen zijn die zulke dingen roepen.

"Ik was kwaad. Gedurende tien seconden ontplofte er een zekering in mijn hoofd. Zoals bij iemand die een kopstoot uitdeelt. Misschien had ik nooit gereageerd als ik geen kapitein was geweest. Maar om aan te tonen dat ik dat niet had mogen doen, ga ik niet langer de aanvoerdersband dragen. Met dit gebaar hoop ik dat jullie begrijpen dat het een misverstand was. Een foute reactie. Hopelijk kunnen we opnieuw vanaf nul beginnen. Het draait hier niet om mij, maar om het belang van de club.

"Ik wil alle fans en mensen bedanken die mij de voorbije dagen steunden via onder meer sms'en. Het waren er meer dan diegene die racistische dingen riepen. Als ik me verontschuldig voor wat ik deed, moeten de mensen die zich racistisch uitlieten dat eveneens doen.

"Het is gemakkelijk om nu alle problemen af te schuiven op mijn gemiste strafschop of dat incident. Ik maakte geen obscene gebaren, hé. Alleen dat ze moesten zwijgen. Ik herhaal nog eens: ik was gefrustreerd. Na de match wachtte een deel van de fans mij op. Sommigen hadden de intentie om te vechten, anderen wilden hun ongenoegen uiten. Ik ben niet gevlucht. Ook al wilden sommige mensen van de club liever dat ik de fans ontweek. Ze lieten mij bovendien aan mijn lot over. Ik stond helemaal alleen met die fans te praten. Niemand van het bestuur was er om mij te steunen. De club nam haar verantwoordelijkheid niet. Ik aanvaard dat, maar vond het triestig. Weet je, ik heb de indruk dat de club zich verschuilt achter dit probleem om mij de verantwoordelijkheid toe te wijzen voor de slechte situatie waarin Gent zich al maanden bevindt.

"Als er supporters zijn die niet tevreden zijn met mijn niveau, zal ik samen met de club een oplossing zoeken. Indien ik vertrek, is het langs de grote poort. Kijk maar naar mijn statistieken. Ik was drie maanden geblesseerd en ben op dit moment de topschutter van AA Gent. Ik schopte het ook tot Rode Duivel, door blessures van anderen. Het enige wat ik vraag is respect. Ik heb dat ook voor jullie, fans. Bedankt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234