Zaterdag 25/09/2021

NieuwsSexting bij lgb-jongeren

‘Ik stuurde een naaktfoto om te zeggen: hier moet je het mee doen’

‘Toen ik nog single was, was ik er niet vies van om een naaktfoto te sturen’, zegt Jorik (23, schuilnaam).  Beeld Wouter Maeckelberghe
‘Toen ik nog single was, was ik er niet vies van om een naaktfoto te sturen’, zegt Jorik (23, schuilnaam).Beeld Wouter Maeckelberghe

Een studie van twee Vlaamse universiteiten is een van de eerste om sexting bij lgb-jongeren te onderzoeken. Zij sturen vaker expliciete foto’s dan hetero’s. Maar ook komen ze vaker onder druk te staan om zulke beelden te delen.

“Toen ik nog single was, was ik redelijk actief op de chat-app Grindr”, zegt Jorik* (23). “Ik was er niet vies van om een naaktfoto te sturen. Het doel van de app is toch om seks te hebben. Voor mij was een foto sturen zoiets als zeggen: ‘Kijk, hier moet je het mee doen.’”

Voor Jorik was een naaktfoto vaak het opstapje naar een afspraak met iemand die hij via de app leerde kennen. Meestal was er eerst een kort gesprek, maakten beide partijen hun intenties duidelijk en dan volgde een foto. “Maar ik heb het ook al in de context van een relatie gedaan”, zegt Jorik. “Als ik me wat opgewonden voelde, heb ik al foto’s verstuurd naar mijn toenmalige liefjes.”

Enquête

Over sexting is de laatste jaren wel al onderzoek gebeurd. Maar vaak waren in wetenschappelijke studies het aantal lgbtqi-jongeren dat deelnam te gering om conclusies te trekken over hoe zij ermee omgaan. Een nieuwe studie van de UGent en UAntwerpen, die deze maand verschijnt in het wetenschappelijk tijdschrift Computers in Human Behavior, brengt daar nu verandering in. (Het onderzoek spreekt enkel over lgb - dus niet over transgender, queer of intersekse.)

Het onderzoek gebeurde op basis van een enquête over sexting die door 1.306 jongeren uit Nederlandstalige middelbare scholen is ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 15. Uit hun antwoorden merkten de onderzoekers dat jonge lgb’ers veel vaker expliciete foto’s van zichzelf versturen dan hetero’s.

In de twee maanden voor de bevraging had een kwart van de jeugdige lgb’ers een sext verstuurd, tegenover 8,7 procent van de heterodeelnemers. Een verklaring daarvoor is dat lgb-jongeren volgens de onderzoekers ook actiever zijn op datingapps.

“De jongeren zitten in een leefwereld die nog steeds vrij heteronormatief is”, zegt psycholoog en mediaprofessor Koen Ponnet (UGent), die meewerkte aan het onderzoek. “Lgb-adolescenten gaan via het internet op zoek naar meer informatie over hun geaardheid. Maar ze gaan ook vaker via het internet op zoek naar een partner, omdat het in het echte leven soms moeilijk is om andere lgb-jongeren te ontmoeten.”

Het gevolg is volgens de onderzoekers ook dat ze sneller een naaktfoto van zichzelf sturen naar iemand die ze in het echte leven niet kennen. Maar vergeleken met hetero’s blijken lgb’ers zich wel meer tegen de gevaren in te dekken. Een derde van de jongeren die naaktbeelden verstuurden, zei dat ze herkenbaar op de foto’s stonden. Maar de meeste lgb-respondenten deden dat niet.

“Misschien voelen ze zich toch nog kwetsbaarder en zullen ze er toch voorzichtig mee omgaan”, zegt Jorik. “Als ze nog in de kast zitten, zullen lgb-jongeren zeker niet willen dat hun identiteit bekend wordt. Maar doorgaans kennen jongeren de risico’s wel. Zeker nu sexting ook ruim aan bod is geweest in het nieuws door de affaire met enkele BV’s.”

Druk

Meisjes worden in vergelijking met jongens vaker onder druk gezet om seksueel getinte foto’s van zichzelf te delen, zo stelden de onderzoekers nog vast. Jeugdige lgb’ers bleken ook vaker druk te voelen om een sext te sturen dan hetero’s.

“Als iemand op Grindr een naaktfoto stuurt, verwacht die er wel een terug”, zegt Jorik. “Dat is een beetje de cultuur. Maar op die manier voelen sommigen zich inderdaad misschien gedwongen om er ook een te sturen.”

Voor de wetenschappers is meer onderzoek nodig om na te gaan waar die druk precies voorkomt. In het kader van seksuele opvoeding is het volgens Ponnet erg belangrijk om de jeugd er weerbaar tegen te maken. Sensoa, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid, zet daar ondertussen al op in.

“In onze lessen benadrukken we dat jongeren bij sexting goed moeten nadenken over wat ze zelf willen”, zegt beleidsmedewerker Wannes Magits. “Wat willen ze delen en met wie? Daarover nadenken helpt hen om duidelijke grenzen te stellen.”

* Jorik is een schuilnaam

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234