Dinsdag 04/08/2020

Ik stem zeker Groen!

De uithaal naar Groen! door sp.a-voorzitter Vande Lanotte (DM11/9) vind ik ronduit pathetisch, ondoordacht en zelfs gevaarlijk. Het kan toch niet de bedoeling zijn om (extreem) rechts meer kruit te geven om zo te kunnen vuren op de progressieve kandidaten en kiezers. Groen! wordt verweten profileringsdrang te hebben gehad tijdens de afgelopen gemeentelijke legislatuur. Ik vraag me af of die uithaal naar de groenen juist niet gesproten is uit een fobische drang van profilering naar de progressieve kiezers?

Wordt profileringsdrang hier niet wat verward met een net iets andere progressieve mening? Of claimt sp.a het alleenrecht op de progressieve stem in Vlaanderen? Dat doet me dan sterk denken aan de nostalgische geest van BSP'ers of SP'ers die nog steeds gefrustreerd rondlopen door het verlies van de verzuilde macht van weleer.

Als bewoner van de gemeente Duffel kan ik vertellen dat Groen! en Spirit geprobeerd hebben om samen met sp.a een progressief kartel te vormen voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. De Duffelse sp.a weigerde pertinent omdat die zich krampachtig poogt vast te houden aan de 'macht' van één schepenzetel (de enige sp.a-verkozene in de gemeenteraad) binnen een meerderheidscoalitie met CD&V.

Dus de progressieven gaan verdeeld naar de Duffelse verkiezingen, wat in de kaart speelt van conservatief (extreem) rechts.

Of hoe progressieve ideologie plots ondergeschikt wordt gemaakt aan de illusie van het hebben van misschien een beetje politieke macht in mijn gemeente na de verkiezingen. Met als mogelijk gevolg meer kans op coalitiegesprekken tussen CD&V en VB na 8 oktober? Wie is hier dan de objectieve bondgenoot van het VB?

Als sp.a het toch niet kan nalaten om kritiek te geven op Groen!, dat ze dan eerst aandachtig het standpunt leest van De Morgen-redacteur Walter Pauli in zijn 'Standpunt' van 11/9.

Jammer voor progressief Vlaanderen.

Ronnie Mathieu, Duffel

Pleinen en parken voor Patrick Janssens

Interessant idee van burgemeester Patrick Janssens in DM van 11/9: dat je in bestaande woonwijken "bouwblokken moet kunnen vervangen door pleinen en parken" om zo open ruimte te creëren in de stad. Vooral interessant omdat het idee van iemand komt die erin heeft toegestemd dat het Kievitplein volgeplempt werd met kantoorcomplexen. Die woonbuurt achter het Centraal Station heeft een grote nood aan groen en open ruimte, maar toch moest die geweldige ruimte achter de Zoo worden volgebouwd met beton tot 60 meter hoog.

De compensatie die we daarvoor zouden krijgen (het veel geciteerde Moretuspark) is intussen al klinisch dood verklaard omdat er langs de spoorwegbermen nog meer bouwblokken (in stilte) gepland worden.

Zou je één BV kunnen vinden, Patrick, die die 'verkantoorcomplexte' omgeving met sympathie wil verdedigen?

Jan Hertoghs, Antwerpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234