Maandag 27/09/2021

'Ik spreek onze jongeren dagelijks in mijn broodjesbar'

Nabila Ait Daoud (35) is de verrassing in het Antwerpse schepencollege. De nieuwe schepen van Jeugd, Leefmilieu en Dierenwelzijn verhuist van een broodjeszaak naar het Schoon Verdiep.

Amper een uurtje nadat de postenverdeling voor het schepencollege gisterenmiddag doorsijpelde, maakte Ait Daoud kennis met de nationale persmeute. Haar broodjesbar Tramezzini op het Zuid werd belegerd door tv-camera's en microfoons. "Toch even schrikken, zeker voor de klanten", blaast de 35-jarige politica. "Maar vertrouw me: ik ben klaar voor de taak."

Bent u verrast dat Bart De Wever voor u kiest?

Ait Daoud: "Ik ben sinds maandag op de hoogte. Op het laatste moment dus. Deze kans komt niet volledig uit de lucht vallen. Maar ik was natuurlijk tevreden toen 's avonds een delegatie van de partijtop het nieuws bracht."

Het is een grote sprong: van de broodjesbar naar het Schoon Verdiep.

"Ik ben inderdaad onervaren. Daar kun je moeilijk omheen. Maar ik bekijk dat zeker niet als een handicap. Mijn zaak is een onderneming zoals elke andere. Ik betaal belastingen zoals elke ondernemer. Wanneer ben je klaar voor de 'harde politiek'? Ik heb zeven jaar crisis overleefd als kleine zelfstandige. Dan zal deze job mij ook wel afgaan. Dat ga ik bewijzen aan de Antwerpenaar."

U voelt zich geen excuustruus als vrouw van Marokkaanse origine?

"Kijk: laat me daar heel duidelijk over zijn. Ik ben niet benaderd door N-VA, maar belandde via een vriend bij de partij. Die vragen over mijn origine storen mij. (fel) Ik ben geboren en getogen in 't Stad. Ik leef hier 35 jaar. Ik voel noch gedraag mij anders dan de gemiddelde sinjoor. En ik dank mijn carrière aan mezelf. Ik grijp de kansen die ik voorgeschoteld krijg. Wat N-VA ook benadrukt."

Uw tegenstanders zullen inspelen op uw vreemde herkomst.

"Dat merkte ik al tijdens de verkiezingscampagne. Vooral uit linkse hoek kwam veel antipropaganda. Zo bazuinde één professor rond dat de naam van mijn zaak 'Tramezzini' verwijst naar Benito Mussolini, de fascistische dictator van Italië. Dat is toch te gek? Een paar dezelfde klanken zijn genoeg? Tsja."

Toen een blogger van DeWereldMorgen u onlangs vroeg of u voor de splitsing van België bent, antwoordde u 'dat er nu eenmaal in elke partij puntjes zijn waarmee men niet akkoord gaat'. Wat zijn die?

"Geen. Ik sta volledig achter ons partijprogramma en achter de nieuwe beleidsplannen voor Antwerpen. Punt. Daar bestaat geen twijfel over."

U hebt geen probleem met de nadruk op het Nederlands? Het verbod op hoofddoeken in loketten?

"Ik deel de bezorgdheden van N-VA. Via de Nederlandse taal kun je stadsbewoners net helpen. Ze binnen de samenleving brengen."

In uw takenpakket valt vooral Jeugd op. Een moeilijke klus in een grootstad met hoge jongerenwerkloosheid en -armoede.

"Ik spreek dagelijks met onze jongeren. Er zijn verschillende hogescholen in de buurt van mijn zaak. De jeugdwerking is vandaag niet slecht. Maar ik wil nieuwe accenten leggen. Een concreet voorbeeld? Onze jongeren moeten meer zalen krijgen. Om samen te spelen, sporten, leven. Daar is nood aan. De plannen voor een nieuwe zaal aan het Centraal Station liggen klaar."

Wat gaat u de volgende dagen doen?

"Nog heel veel studeren, over mijn verschillende bevoegdheden."

Tot slot: wat vindt u van de catering van de stad?

"Ik zou het niet weten. Voorlopig kreeg ik alleen een paar glazen water. (lacht) Maar ik zal de catering niet overnemen hoor. Geen belangenvermenging op het Schoon Verdiep, dat weet deze debutant al."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234