Donderdag 26/05/2022

'Ik schrijf geen boeken voor hopeloze idealisten'

Leo Bormans oogstte wereldwijd bekendheid met zijn boek 'The World Book of Happiness'. Daarin geven honderd experts uit vijftig verschillende landen hun visie over geluk. Ondertussen is het werk in twaalf talen vertaald, en zijn er wereldwijd al meer dan 170.000 exemplaren verkocht.

Bormans is een van de gaststprekers op het internationaal congres World Appreciative Inquiry dat van 25 april tot 28 april plaatsvindt in Gent. Zeshonderd mensen uit veertig verschillende landen zakken daarvoor naar de Arteveldestad af. Het is de eerste keer dat het congres in Europa wordt georganiseerd. Appreciative Inquiry betekent letterlijk 'waarderend onderzoek'. Het is een discipline die ijvert voor positieve verandering in het bedrijfsleven en andere organisaties. De filosofie is dat mensen meer resultaat behalen als ze verder bouwen op hun sterktes, in plaats van enkel te focussen op hun zwaktes. Tijdens de lezingen en workshops ontdekken de deelnemers aan het congres hoe ze die inzichten kunnen gebruiken in hun team of organisatie.

Waarom heeft het congres u precies gevraagd?

"Ze zagen me als een goed voorbeeld, aangezien mijn boek The World Book of Happiness als megafoon diende. Ik heb mijn positieve boodschap naar de rest van de wereld kunnen overdragen. Het is mijn missie om de definitie van geluk te herdefiniëren. We moeten weg van het idee dat geluk naïef is, en het te maken heeft met zonnebloemen of de ondergaande zon. Geluk draait vooral om onze levenskwaliteit, de economische prioriteiten van de samenleving en de mentale gezondheid."

Europees president Herman van Rompuy heeft uw boek als Nieuwjaarscadeau geschonken aan wereldleiders. Is dat niet wat idealistisch?

"Ik vind de belangstelling van politici in het thema geluk net schitterend. In Bhutan staat Nationaal Geluk als eerste artikel van de grondwet ingeschreven. Daar kunnen we in België nog veel van leren. We willen niemand verplichten om gelukkig te zijn, maar we moeten mensen de mogelijkheid bieden om geluk na te jagen."

Is de zoektocht naar geluk ondertussen geen hype? Er komen constant hulpboeken uit die pretenderen de ultieme sleutel te bevatten.

"Het is niet dat we het gat in de markt ontdekt hebben en daarop inspelen. Het feit dat mensen nu massaal op zoek gaan naar geluk is net hoopvol. De mensen die naar lezingen over het thema gaan, zijn op een eerlijke manier op zoek naar geluk. Het zijn geen hopeloze idealisten."

Werkt al dat streven naar geluk niet omgekeerd? Wie ongelukkig is, heeft gefaald.

"Dat klopt helemaal niet. Uit onderzoek is gebleken dat het juist positief is dat mensen zich bepaalde doelen stellen."

Maar is geluk geen abstract begrip dat voor iedereen anders is?

"Geluk is wel degelijk meetbaar. De resultaten die in mijn boek zijn verzameld zijn afkomstig van psychologen en wetenschappers. Dat zijn geen onnozele kiekens."

Geluk, The World Book of Happiness, uitgegeven bij Lannoo, 24,99 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234