Dinsdag 03/08/2021

'Ik rust niet op mijn sexy lauweren'

Orlando

Bloom

zegt piraterij vaarwel met 'Pirates of the Caribbean: At World's End'

De Britse droomprins Orlando Bloom wist een belangrijke rol te bemachtigen in twee van de meest succesvolle Hollywoodtrilogies: 'The Lord of the Rings' en 'Pirates of the Caribbean'. Volgende week gaat de laatste Caribbeanfilm in première, maar Bloom zal daar geen traan om laten. Driemaal is scheepsrecht.

Door Bruno Lester / IFA

De dertig jaar oude Bloom verhuisde op zijn zestiende naar Londen om er les te gaan volgen aan de Guildhall School of Music and Drama. Tijdens één van de studentenvoorstellingen zat regisseur Peter Jackson in de zaal. Die nodigde Bloom uit voor The Lord of the Rings-audities. En zo maakte Bloom in 2001 zijn Hollywooddebuut als de sprookjesachtige Legolas in The Lord of the Rings: the Fellowship of the Ring. Na nog twee Tolkienfilms, stond hij in 2003 naast Johnny Depp in Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. De film werd een enorme kaskraker. Blooms andere Hollywoodprojecten waren allesbehalve successen: zowel Troy, Kingdom of Heaven als Elizabethtown waren dure mislukkingen. Gelukkig was er nog die knipperlichtrelatie met Superman Returns-ster Kate Bosworth die hem de nodige persaandacht bezorgde. Maar het is genoeg geweest voor Bloom. Sinds hij de impact van de tabloids op zijn liefdesleven kent, wil de acteur nog maar weinig kwijt over zijn privéleven. Hij heeft dan ook 'geen commentaar' bij de geruchten dat hij een relatie zou hebben met de Spaanse actrice Penelope Cruz. Gekleed in jeans, een bruine trui en met de haren strak naar achter, ontvangt Orlando Bloom ons in Los Angeles. Klaar voor een interview over de derde Caribbeanfilm, de onvoorspelbaarheid van Hollywood, amoureuze roddels en zijn plannen voor de toekomst. In de laatste Caribbeanfilm kruipt de acteur uit Canterbury opnieuw in de huid van Will Turner, de good guy die tevergeefs probeert te trouwen met Elisabeth Swann (Keira Knightley). De twee gaan samen op avontuur naar Shangai, waar ze kaarten proberen te bemachtigen uit handen van een Chinese piraat. Kaarten die leiden naar het einde van de wereld, waar schepen over het randje van de oceaan richting het hiernamaals duiken.

Is het waar dat je bijna de rol van Will Turner afwees?

"Toen ik het script voor de eerste keer in handen kreeg, was ik niet echt geïnteresseerd in een rol in een piratenfilm. Maar uiteindelijk besloot ik dat dit misschien nieuwe deuren voor me kon openen. En ik had gelijk."

Wat mogen we verwachten van 'Pirates of the Caribbean: At World's End'?

"Daar kan ik niet te veel over verklappen. Bovendien is het een heel ingewikkeld verhaal (grijnst). Maar als je na de vorige film zin had in meer, dan kan je met deze film het Caribbeanverhaal afsluiten. Alle puzzelstukken vallen op zijn plaats. Deze laatste film is grootser en beter dan de vorige en bovendien trekken we dit keer naar het Oosten."

Keek je ernaar uit om een tweede Caribbeansequel te maken?

"Natuurlijk. Het is geweldig om films te maken waar mensen van genieten. Niemand verwachtte een tweede en derde film toen de eerste uitkwam. Ook de makers hadden zoiets van: 'oké, 'Pirates of the Caribbean', klaar.' Snap je wat ik bedoel? Maar toen bleek hoeveel succes de film had, was de volgende reactie al snel: 'Laten we er nog een paar maken'."

Hoe evolueert Will Turner in deze laatste fase van het verhaal?

"Will heeft ook een donkere kant en die toont hij iets meer in deze laatste film. Hij begint zich meer en meer als een piraat te gedragen. Will krijgt duivelse motieven en dat vind ik echt cool. Hij is zo goed, maar wil toch een slechterik zijn."

Voor deze film deed je veel nachtopnames in het water.

"Ik hou van fysieke rollen maar 's nachts in dat ijskoude water vrozen mijn ballen eraf, zo koud had ik het. En ook de regenmachines pompten uit datzelfde water. Dan maakt het niet veel uit of je nu in de Caraïben bent of niet. Als midden in de nacht de wind gaat opzetten, is de fun er wel af."

Heb je een goede band met Johnny Depp?

"Johnny is echt cool. Hij kan heel goed momenten creëren waar ik dan gewoon op inpik. Dat leidt vaak tot grappige situaties. En als kijker heb je nooit door of mijn personage Will de humor snapt of niet. Dat op zich is al grappig."

Meestal kunnen sequels niet aan het origineel tippen. Hoe komt het dat de Caribbeansequels wel werken?

"De schrijvers, de regisseur en de producent hebben er gewoon alles voor gedaan om waardige opvolgers te maken. Ze kozen voor een verhaal dat kan evolueren en dat heel natuurlijk aanvoelt voor de kijkers. Ook de personages veranderen in de drie films. Het is in feite één grote reis."

Komen er dan nog sequels?

"Het zou redelijk hard zijn van ons om te gaan verkondigen dat Jack Sparrow nooit meer terugkomt. Ik heb enorm genoten van de Pirates maar nu kijk ik uit naar nieuwe projecten. Ik heb het grootste deel van mijn volwassen leven aan deze rol gewijd, dus is het wel leuk om eens iets anders te doen. Want de keerzijde van meespelen in succesvolle films, is dat het publiek denkt dat dat het enige is dat je al die jaren hebt gedaan."

Wat vind je ervan dat je als 'droomprins' bestempeld wordt?

"Noem eender wie van mijn helden, het waren allemaal 'hotties': Marlon Brando, James Dean en Paul Newman. Maar ik rust niet op mijn sexy lauweren. Ik heb de ambitie om veel meer van mezelf te laten zien. Want iedereen wil toch dat zijn werk serieus wordt genomen."

Je verdiende 12 miljoen dollar met de twee Piratessequels. Niet slecht.

"Ik weet nog dat ik tegen Johnny zei: 'Is het niet gek hoeveel je kan verdienen met iets dat je heel graag doet?' en hij antwoordde zoiets als: 'Luister jongen, privacy wordt heel duur. Het kost veel geld om een leven uit het oog van de paparazzi te leiden.' Nu begin ik stilaan te snappen wat hij bedoelt."

Hoe ga je om met die interesse in je privéleven?

"De ene dag is al moeilijker dan de andere. Sommige dagen kan ik buiten rondwandelen zonder dat iemand het merkt, maar de volgende dag staan er tien auto's vol camera's aan de voordeur. Dan denk ik altijd: 'Waar komen die nu ineens vandaan?'"

Is het moeilijk om een relatie stand te houden in de roddelpers?

"Ja, natuurlijk. Het is sowieso al moeilijk om constant in de gaten gehouden te worden. Als iemand een roddel over je verspreidt, is het ook elke keer weer ploeteren om dat recht te zetten. En zo'n dingen wegen natuurlijk zwaar op een relatie. Maar ook voor mijn familie is het niet gemakkelijk. Mijn moeder gelooft al die onzin. Ik snap maar al te goed waarom mensen als Johnny zich afzonderen. Eigenlijk is het toch zielig dat mensen bijna gedwongen worden om ver weg te gaan. Maar ik begrijp het wel."

Waarom ben je ooit acteur geworden?

"Als kind had ik een ongelofelijke verbeelding. Ik was dan ook enorm gefascineerd door de 'larger-than-lifepersonages' die ik in theater, op tv of in de bioscoop zag. Toen ik negen jaar oud was, besefte ik dat Christopher Reeve een acteur was en dat Superman dus niet echt kon zijn. Dat was het eerste moment dat ik dacht: 'Als ik acteur word, kan ik ook al die dingen doen.' Dus begon ik aan de National Youth Theatre om daarna vier jaar te studeren aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Toen ik afstudeerde, kon ik gewoon binnenwandelen bij The Lord of the Rings."

Besefte je op dat moment wat voor een unieke kans die rol was?

"Nee, eigenlijk niet. Ik was 22 jaar oud en moest nog twee dagen naar school. Ik vond het op dat moment alleen een geruststelling dat ik de daaropvolgende 18 maanden werk had. Uiteindelijk heeft een vriend me moeten overtuigen dat dit een ongelofelijke kans was."

Maar zo snel als de carrière de hoogte ingaat, kan het in Hollywood voorbij zijn.

"Ja, daar heb je gelijk in. Ik hou er rekening mee dat het elke minuut gedaan kan zijn. Maar ik probeer een betrouwbaar parcours te volgen, zodat ik zo lang mogelijk kan blijven meedraaien."

Maar voel je na teleurstellende films als 'Troy', 'Kingdom of Heaven' en 'Elizabethtown' geen druk om opnieuw een kaskraker te maken?

"Ja, zeker. Maar het is toch bizar dat Kingdom of Heaven als een mislukking wordt beschouwd. De film opende op nummer 1 en maakte 200 miljoen dollar winst (waarvan slechts 47 miljoen in de VS, BL)."

Je hebt ook al een film geproducet, de onafhankelijke prent 'Haven'.

"Dat was de eerste keer dat ik als producer aan een film meewerkte en het was echt spannend. Als producer begin je onderaan de ladder en naarmate de film vordert, word je deel van de familie. Het zorgde er vooral voor dat ik me emotioneel ging binden aan die film. Mocht de kans zich nog eens voordoen om te producen, ik zou die met beide handen aannemen."

Zowel voor het acteren als voor het producen ben je vaak lange tijd weg uit Londen. Eist dat zijn tol?

"Mijn grootste bezorgdheid is dat ik het contact met mijn vrienden zou verliezen. Er zijn al tijden geweest dat ik zo in mijn werk opging dat al de rest zomaar wat bleef aanmodderen. Ik ga nochtans niet naar alle feestjes. Ik dans wel graag maar zwaar uitgaan is niet mijn ding."

Wat is dan wel jouw ding?

"Ik spendeer een groot deel van mijn vrije tijd aan het bekijken van films. Maar ik ben ook een adrenalinejunkie. Ik hou dus van gekke sporten: bungeejumping, rugby, skiën, snowboarden en surfen. Helaas trek ik ongelukken aan. Ik heb mijn rug al gebroken (door van een afvoerpijp te vallen), mijn ribben (door van een paard te vallen tijdens opnames van The Lord of the Rings), mijn neus (tijdens een spelletjes rugby), allebei mijn benen (skiongevallen), mijn arm, mijn pols, een vinger en een teen. En ik heb ook mijn schedel al gekneusd. Als kind belandde ik zo vaak in het ziekenhuis dat het personeel zich afvroeg of ik misschien mishandeld werd."

Je rug breken is niet niks. De meeste mensen belanden in een rolstoel na zo'n ongeval.

"Voor ik geopereerd werd, moesten vier verpleegsters me helpen bewegen. Tien dagen later wandelde ik het ziekenhuis uit, vol pinnen en platen. Ik kende een bijna miraculeus herstel. De dokters hebben me als het ware terug aan mekaar gehangen. Dat geeft toch wel meer perspectief, sindsdien heb ik een groter respect voor het leven."

Voel je jezelf een ander mens nu je beroemd bent?

"Nee, het success is me nog niet naar het hoofd gestegen. Mijn vrienden en familie zouden dat nooit laten gebeuren. Al die aandacht doet toch wel iets met een mens, maar je leert zo normaal mogelijk te leven. En niet in de roddelbladen te kijken. Want die magazines kunnen echt een deel van je leven worden."

Gebruik je die bekendheid ook voor het goede doel?

"Ik promoot het gebruik van energiezuinige auto's, huizen en levenstijlen. Op mijn huis in Londen staan zonnepanelen en ik gebruik allemaal energiezuinige huishoudtoestellen. Met mijn celebritystatus wil ik andere mensen inspireren om hetzelfde te doen. Op mijn verjaardag kreeg ik een heel lief bericht van een groep meisjes die zeiden dat ze hun gsm-lader nooit langer dan nodig in het stopcontact steken en energiezuinige lampen gebruiken omdat ik het milieu zo belangrijk vind. Ik heb hen direct een mail teruggestuurd: 'Jullie weten dat ik dit normaal gezien nooit doe, maar ik wou jullie toch even bedanken.'"

Wat voor carrière ambieer je eigenlijk?

"Geef mij maar die van Johnny. Hij heeft altijd interessante keuzes gemaakt en was nooit bang om af te gaan. Hij is heel dapper in het neerzetten van personages en dat bewonder ik."

Geeft hij je ook wel eens advies wat Hollywood betreft?

"Hij raadt me aan om vooral mezelf te blijven en nooit te vergeten waarom ik in de eerste plaats acteur wilde worden. Ah ja, en om me nooit te laten inpakken door geld." n

Ik ben een adrenalinejunkie, helaas trek ik ongelukken aan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234