Dinsdag 18/02/2020

'Ik reserveer Parijs voor mijn laatste levensdagen'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn voorkeuren en bizarre trekjes. Piet De Praitere, ook wel bekend als OCMW-voorzitter Claude uit Bevergem, gaat zaterdag in première met zijn nieuwe voorstelling. Vandaag: zijn culturele voorkeuren.

Was u of bent u lid van een culturele vereniging? De welke?

"Ik was in mijn jonge jaren ooit lid van de Kristelijke Arbeidersjongeren. Jozef Cardijn, een van de betere redenaars van zijn tijd, was de legendarische stichter. Na een uitvoerige speech was de kardinaal meestal vijf kilo vermagerd. Zo bevlogen was hij daarmee bezig. Tegenwoordig verenig ik me niet meer zo graag. Maar als de vrijmetselaars me morgen aanspreken, zal ik er toch even over nadenken. Ik denk dat het met deze frisse en donkere winterdagen gezellig moet zijn in zo'n loge. Misschien kan ik het verschil maken?"

Wat is uw allervroegste culturele herinnering?

"Ik kom uit een katholiek nest. Ik herinner me nog de eerste Rerum Novarum-avond in de schouwburg van Kortrijk. Een mix van politieke retoriek, symfonische klingklang en dat alles luchtig aaneengepraat door de Nederlandse presentator Henk van Montfoort. Een ideaal avondje uit voor een kind van tien. Had euthanasie toen een wettelijke basis gehad, ik had het wellicht overwogen."

Aan welke culturele hobby geeft u te veel geld uit?

"Ik geef weinig geld uit. Ik zou niet weten waaraan. Het enige van waarde dat ik aankoop, zijn boeken. Ik ben altijd wel een boek aan het lezen. Als ik een boek écht wil lezen, wil ik het ook kopen. Erin werken, onderlijnen, kleuren. Daarom lees ik tegenwoordig ook vaak digitaal. Dat kleuren gaat iets vlotter.

Verder geef ik ook met plezier en met veel liefde geld uit aan uit eten gaan. Op restaurant gaan is voor mij ontspannend en ook nog eens functioneel. Het liefst niet te snobby, niet te hoogdravend, maar ook niet te simpel. Gewoon een combinatie van Frans-Italiaanse verfijning. En af en toe iets Aziatisch."

Als geld geen bezwaar was, welk kunstwerk zou u dan in uw woonkamer willen zien?

"Ema (Akt auf einer Treppe) van Gerhard Richter. Olie op doek uit 1966. Ik hou enorm van zijn werk. Het meest nog van zijn abstracte schilderijen. Zijn werk is zo uitgebreid dat ik nauwelijks kan kiezen. Michaël Borremans vind ik ook fantastisch. Als ik zo direct mocht kiezen dan The Angel. Een betoverend werk. Maar er is zoveel meer van de man. Of doe maar Head VI 1949 van Francis Bacon. Misschien wel een van de belangrijkste schilders van de 20ste eeuw. Volgend jaar ga ik ook weer schilderen. Om te beginnen in mijn woonkamer."

In welke cultuurstad dwaalt u het liefst rond? En wat bezoekt u daar dan altijd?

"Parijs. Het zal idioot klinken maar ik ben zeker al dertig jaar niet meer in Parijs geweest. Het ligt op een scheet van mij verwijderd en ik kom er nooit. Het is alsof ik Parijs reserveer voor mijn laatste levensdagen. Als ik vroeger in Parijs kwam, bezocht ik werkelijk élke vierkante meter. Ik ging laat slapen en stond vroeg op. Grootsteden verwachten dat ook. Alsof ze het vragen aan jou. Ik moet dringend eens naar Parijs. 'Waar heb jij gezeten? Je zou gewoon een pakje sigaretten halen?' 'Sorry schat, ik was in Parijs.'"

Met welk culturele verschijning zou u wel eens de nacht willen doorbrengen?

"Met Michel Houellebecq. Het liefst ergens in Parijs. Een meester-provocateur zoals er veel te weinig zijn. Ik lees zijn werk heel graag. Als er een boek van Houellebecq uitkomt, wil ik het koesteren. Ik stel het lezen dan zoveel mogelijk uit omdat ik weet dat ik weer twee jaar moet wachten op een nieuw boek. Het is net als je lievelingsgerecht. Als je een stuk wild op je bord ziet liggen, eet je eerst de kroketjes op, dan het witloof, om te eindigen met dat kleine stukje vlees dat overblijft. Er verschijnen veel te weinig boeken van de man. Ik ken ook veel te weinig goede wildrestaurants."

De Milfmagneet, de nieuwe voorstelling van De Praitere, gaat zaterdag 12/11 in première in Wevelgem. Daarna op tournee. www.pietdepraitere.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234