Donderdag 02/02/2023

Raad der wijzenLezersvraag

‘Ik ontdekte dat hij vijf keer zoveel verdient als ik’: wat als je partner liegt over zijn financiën?

null Beeld Flore Deman
Beeld Flore Deman

Dirk De Wachter, Jean Paul Van Bendegem, Katrien Schaubroeck en Johan Braeckman buigen zich beurtelings over een ethische kwestie.

Stijn De Wandeleer

De vraag

“Na twee jaar samenwonen besloten mijn vriend en ik vorig jaar om samen een huis te kopen. De aankoop van dat huis en de kosten die met de verbouwingen gepaard gingen, hebben we keurig door twee gedeeld. Verder zijn de uitgaven voor het huishouden de enige gemeenschappelijke kost die we delen. Al vroeg beslisten we deze uitgaven te verdelen op basis van het inkomen dat we allebei verdienen. Dat leek ons fair.

“Over mijn eigen financiën ben ik tegen mijn partner altijd heel open geweest. Ik geef hem zelfs toegang tot al mijn bank­rekeningen: hij werkt tenslotte als ­financieel adviseur. Over zijn eigen financiële situatie is mijn vriend een stuk minder trans­parant. Wat ik weet, weet ik enkel door wat hij me er in het verleden zelf over heeft verteld: dat zijn netto-inkomen dubbel zo hoog is als het mijne.

“Ik heb zijn keuze om zijn financiële informatie niet met mij te delen altijd gerespecteerd. Onze relatie is gebaseerd op vertrouwen, dus ik ging er logischerwijs van uit dat hij onze gemeenschappelijke kosten eerlijk zou verdelen. Toch heeft mijn partner het voorbije jaar meer dan eens laten vallen dat hij méér bijdraagt aan ons huishouden dan ik, waar ik me telkens wat ongemakkelijk bij voelde.

“Maar de echte stomp in de maag kwam er een paar weken geleden, toen ik per toeval een van zijn oude belastingaangiften bij het oud papier vond. Plots blijkt dat mijn vriend niet dubbel zoveel, maar vijf keer zoveel verdient als ik. Volgens wat wij hebben afgesproken, zou hij dus juist een veel grotere bijdrage moeten leveren aan de huishoudelijke kosten.

“Ik heb hem nog niets verteld over mijn recente ontdekking, uit angst dat hij er slecht op zal reageren. Maar ik heb het gevoel dat ik verraden ben, en dat het vertrouwen in mijn partner een flinke deuk heeft gekregen. Hoe moet het nu verder?”

Het antwoord van filosofe Katrien Schaubroeck

“Deze vrouw voelt zich niet alleen verraden door haar partner, dat is ze ook. Haar vriend heeft gelogen en heeft haar in een waan gelaten die hem vooral zelf gemakkelijk uitkwam. Vertrouwen is cruciaal in een relatie, en dus zie ik geen andere weg voorwaarts dan het bedrog aan te kaarten, in een poging om dat vertrouwen te herstellen. Tijdens dit gesprek kan er het best openheid gelaten worden aan beide kanten: het doel is niet om vergeving te schenken, of om elkaar verwijten naar het hoofd te slingeren. Het doel van het gesprek is om tot wederzijds begrip te komen en erkenning van elkaars perspectief. Waarom deed die man wat hij deed, en begrijpt hij dat zijn partner zich gekwetst voelt?

“Leugens ontstaan immers lang niet altijd uit slechte bedoelingen. Het kan zijn dat de vriend van deze vrouw in het verleden slechte ervaringen had met het delen van geld, of dat hij iemand kent die bedrogen is uitgekomen door een ongelijke verdeling van de huishoudelijke kosten. Misschien wilde hij die moeilijke conversatie uit de weg gaan, en heeft hij daarom gelogen over zijn inkomen. Daar kan je begrip voor hebben, maar ook dan blijft de leugen natuurlijk erg pijnlijk.

“Hoe open je met je partner het best bent over je eigen financiële middelen, hangt er een beetje van af. Uiteraard zijn gesprekken over je financiële situatie nog niet aan de orde aan het begin van je relatie. Maar zodra je van plan bent om samen een toekomst op te bouwen, en zelfs samen een huis hebt gekocht, komt er toch een punt waarop je open en vrijuit over geld moet kunnen praten, en hoe je daar als koppel mee om zal gaan. Dan moet je natuurlijk eerst weten hoe je er allebei financieel voorstaat.

“Een rechtvaardige verdeling van de kosten van het huishouden is, zoals uit dit verhaal ook blijkt, niet altijd een gelijke. Het zou niet eerlijk zijn wanneer het verschil in inkomsten van deze twee mensen totaal geen verschil zou maken in hun bijdragen. Daar moet je met elkaar over kunnen praten: een rechtvaardige verdeling van huishoudelijke kosten is er een waarin beide partners zich kunnen vinden. Maar eenmaal een consensus is bereikt, is het onfair om er steeds op terug te komen.

“Als je dan toch aan het praten bent, zou je trouwens ook samen kunnen nadenken over alle bijdragen aan het huishouden die niet in geld worden uitgedrukt. Dat is een apart gesprek waard, los van de conversatie over de leugen. In heel wat huishoudens leveren vrouwen acht uur meer onbetaalde arbeid per week dan mannen. Vrouwen torsen ook vaak een zwaardere mental load dan mannen – de onzichtbare energie en aandacht die gaan naar het organiseren van een huishouden. Het kan zijn dat de partner in dit verhaal zich simpelweg niet realiseert hoeveel onbetaald werk daarin kruipt. Dat gewoon al beseffen kan een eyeopener zijn; misschien stoppen die opmerkingen over de ongelijke financiële verdeling dan wel vanzelf. En sowieso doet wat erkenning en appreciatie deugd.

“Dan is er nog een andere sociale factor die hun specifieke situatie beïnvloedt: sommige jobs worden simpelweg beter betaald dan andere, ook al zijn ze allebei even waardevol en impliceren ze evenveel uren hard werken. Dat de man in dit verhaal in de financiële sector werkt, verklaart allicht waarom hij zoveel meer verdient. Dat kan hem niet kwalijk worden genomen, maar evenmin is het iets om gewoon te negeren. Ik kan alleen maar aanbevelen om het boek van Rutger Bregman, Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers, op de salon­tafel te laten slingeren. Het kan tot een interessant gesprek leiden waarin zaadjes worden geplant voor een andere, minder claimende omgang met geld.”

Oproep

Worstelt u zelf met een vraag die u onze Raad der Wijzen wilt voorleggen, mail dan naar raadderwijzen@demorgen.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234