Dinsdag 15/06/2021

'Ik neig naar een 8 op 10'

Het is feest op zijn kabinet: een 'vennootschapsbelastingfeest'. Eindelijk heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt zijn trofee binnen. En de centen ? 'Als men mij 'Show me the money' vraagt, dan kan ik er voor zorgen.'

Of de namen Eric Prydz, Steve Aoki en Tiësto hem iets zeggen? Van Overtveldt waagt een gok: "Dj's op Tomorrowland straks?" Een paar uur later toont het journaal de ministers die als kippen op een vreemd erf staan te koekeloeren in een festivaltent. "Dat wordt niet my cup of tea. Ik ben wat dat betreft niet de meest flitsende", grapt Van Overtveldt die middag al in zijn bureau. "Ach ja, je moet tijdens onderhandelingen ook zoveel dingen aanhoren die je niet aanstaan." (lacht)Maar goed: nu serieus, over het zomerakkoord.

Geert Noels, vermogensbeheerder en goede vriend van u, vat het zomerakkoord samen als: hiermee gaan we niet naar Tomorrowland.

"Ik ken Geert al 30 jaar en zal hem altijd respecteren. Maar nu ben ik het écht niet eens met hem. Dat weet hij intussen ook. Het zomerakkoord met de begrotingsopmaak, de hervorming van de vennootschapsbelasting, de invoering van de taks op de effectenrekeningen en nog een reeks sociaal-economische hervormingen is een belangrijk akkoord dat absoluut te verdedigen valt. Er zit een evenwicht in tussen de partijen. Of dat geen grijs akkoord oplevert? Zwart-wit, is dat realistisch voor een democratie? Je hebt veel tinten grijs.

"Geert doet als vermogensbeheerder eigenlijk hetzelfde als de vakbonden. Enerzijds alle maatregelen die negatief zijn uitvergroten. 'Die worden een ramp, nog veel erger dan de regering durft toegeven.' Anderzijds alle positieve ingrepen minimaliseren. 'We zullen nog eens zien of dat erdoor komt.' Dan krijg je op den duur een heel pessimistische visie. Dan kijk je met oogkleppen."

U hebt eindelijk, na een jaar, uw hervorming van de vennootschapsbelasting. Dan is al de rest een bijgedachte?

"Helemaal niet. Maar op die hervorming ben ik heel fier. Het is ook mijn overtuiging dat de Belgische economie dit nodig heeft. Want vanwaar komt het idee om het basistarief van de vennootschapsbelasting te verlagen? In contacten met kmo's en grote bedrijven hebben we gemerkt dat voor hen het basistarief steeds belangrijker wordt. In ons fiscaal systeem zitten heel wat aftrekposten, maar omdat Europa steeds strenger toeziet op die 'uitzonderingen', zijn bedrijven daar niet echt happig meer op. Daarom passen we dit nu aan. Onze internationale business zullen daarvan profiteren. Net zoals de kmo's."

De hervorming van de vennootschapsbelasting kost 4 miljard euro. Hoeveel jobs krijgen we daarvoor terug?

"De Nationale Bank rekent nu op 52.000 extra jobs dankzij onze eerste taxshift uit 2015. Wat veel hoger is dan eerst gedacht. Bijna een viervoud. Ik verwacht nu zeker weer een heel positieve impact."

Alleen weet niemand waar u die 4 miljard vandaan zult halen.

"Toch wel. Er komt een fundamentele aanpassing aan de notionele intrestaftrek. Nu geldt die op vermogen. Waardoor buitenlandse bedrijven hier vaak een soort administratief centrum hebben geopend, met een vermogen van een paar honderden miljoenen, maar met amper toegevoegde waarde voor onze economie. Voortaan kunnen bedrijven de notionele intrestaftrek alleen nog toepassen op de toename van het eigen vermogen. Dat is veel rationeler en zal minder kosten. Bedrijven waar niets gebeurt, die hier geen winst maken, zullen niets meer krijgen. Daarnaast gaan we wieden in de vele bestaande aftrekposten.

(nadrukkelijk)"Deze hervorming is gedekt. Ik vind het merkwaardig dat de oppositie roept: 'Het geld ontbreekt!' en tegelijkertijd vraagt: 'Geef ons uw financiële tabellen'. In godsnaam, dat kan toch niet?(wijst naar een hoge stapel dossiers op zijn bureau) Dat zijn alleen nota's over de vennootschapsbelasting."

Waarom geeft u die tabellen niet gewoon?

"Ik wil voorkomen dat daar allerhande gekke discussies over ontstaan. Na de vakantie leg ik die tabellen neer in de commissie Financiën. Voor de bespreking van alle concrete wetteksten. Dan zal blijken dat het klopt wat ik vandaag zeg. Als men mij 'Show me the money'vraagt, dan kan ik daarvoor zorgen."

Waarom krijgt de regering haar beleid zo moeilijk uitgelegd?

"Dat heeft veel te maken met het feit dat onze hervormingen zo uniek en omvangrijk zijn. Kijk naar de eerste taxshift: meer dan de helft daarvan moet nog komen hé. Niemand beseft dat nog. Maar goed, wij hebben zeker ook wel communicatiefouten gemaakt in het verleden. Dat is waar."

Garandeert u dat de taks op effectenrekeningen 250 miljoen zal opleveren?

"Die taks is iets totaal nieuw. We gaan die opbrengsten goed moeten opvolgen. Er wordt nu al langs alle kanten gewaarschuwd over de 'vele ontsnappingsroutes'. Wel, mijn medewerkers zijn nu al bezig om die allemaal netjes in kaart te brengen. We hebben nu nog geen exact zicht op hoeveel effectenrekeningen er zijn in ons land. Logisch, want er bestaat hier geen vermogenskadaster. Maar we hebben wel al een vrij coherent beeld.(pauzeert) We moeten even afwachten. Het is nu eenmaal eigen aan nieuwe maatregelen dat je even moet zien hoe het loopt."

Zal het voor rust zorgen in de regering?

"Ik ga ervan uit dat hier voor iedereen genoeg eten en drinken in zit. Ik neem aan dat we daar allemaal even zoet mee gaan zijn.

"Ik sluit me aan bij de lof voor premier Michel. Iedereen was het erover eens dat dit zomerakkoord, eigenlijk een tweede regeerakkoord, een ontiegelijk moeilijke opgave zou zijn. Ik krijg hoe langer hoe meer bewondering voor zijn doorzettingsvermogen en timing. In de discussie blijft de man altijd beminnelijk. Hij heeft gescoord."

Stel, u was nog hoofdredacteur van Trends. Welk cijfer zou u dit akkoord dan geven?

(denkt) "Ik twijfel tussen een 7 en een 8, maar neig naar een 8."

Wat is de grootste les die u geleerd heeft sinds uw overstap naar de politiek?

"Dat het niet altijd intellectueel eerlijk wordt gespeeld. Ik blijf daar moeite mee hebben. Als ik naar een probleem kijk, probeer ik objectief naar een oplossing te zoeken. Maar zo werkt het niet in de politiek. Al heb ik me behoorlijk aangepast. Die riedel van 'de man die niet kan tellen' heeft me sowieso nooit geraakt. Wanneer je een afwijking van 500 miljoen hebt in de belastinginkomsten op een totaal van 115 miljard, is dat minder dan een halve procent. In de privésector krijg je een promotie. Ik word afgemaakt.

"Ik heb ook geleerd om af en toe een stap terug te zetten. Ik heb me als minister soms kwaad gemaakt om een pertinent fout artikel in de krant. Maar nooit te lang. Je moet begrip hebben."

Is dit een berisping voor uw voorzitter Bart De Wever, die deze week uithaalde naar een journalist van De Standaard?

"Nee, want er zijn natuurlijk grenzen. Als ik zie hoe bepaalde kranten een vendetta voeren tegen hem. Vooral het intentieproces ergert me. Journalisten kijken even in de geest van De Wever om te zeggen dat als hij reageert op twee ontsnapte gevangenen in zijn stad dat wel met een electoraal motief moét zijn."

Het woord vendetta verrast uit uw mond.

"Sorry, ik blijf erbij, het stoort me soms."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234