Woensdag 06/07/2022

'Ik moet soms echt zoeken naar schoonheid'

Matthias M.R. Declercq en Jonas Lampens rijden voor deze rubriek lukraak door het land en klampen mensen aan met de simpele vraag: 'Meneer, mevrouw, oe is't?' Vandaag: een rijkswachter in Chiny.

In Chiny, in het diepe zuiden van ons land, scheert een man de haag. Zijn vrouw harkt de bladeren en takken samen. Hij wrijft het zweet uit z'n wenkbrauwen. Zijn naam is Fernand Didier en op de vraag hoe het met hem gaat, antwoordt Fernand meteen heel eerlijk: 'Moeilijk te zeggen. Goed, en niet goed. Er is nog schoonheid in mijn leven, dat wel, maar soms moet ik er hard naar zoeken.

"Mensen die gepensioneerd zijn, beginnen die altijd spontaan over hun werkleven? Zeggen die niet meteen waar ze hebben gewerkt, en hoelang? Het lijkt alsof gepensioneerden moeite hebben om afscheid te nemen van dat werkleven. Ik niet, alleszins. Werken is maar een onderdeeltje van het leven, toch?

"Om het toch maar te zeggen: ik was mijn hele leven rijkswachter, en dat was niet de bedoeling. (lacht) Maar hoe gaat dat, hè? Je rolt er in. En je rolt er niet meer uit.

"Het grootste deel van mijn loopbaan bracht ik door in Duitsland, waar ik verbonden was aan de 16de divisie van het Belgisch leger. Tientallen jaren geleden, ik spreek over de jaren 70 en 80, woonden er zo'n 60.000 Belgen in Duitsland. Liep er iets fout, dan kwam ik in beeld om de boel op te lossen. Een aanrijding tussen een Belg en een Duitser bijvoorbeeld. Of dronken militairen die iets mispeuterden. Dat soort dingen.

"Nadien keerde ik terug naar België. Ik ging werken bij de rijkswacht in Neufchâteau, in de jaren 90. Je raadt het al: Neufchâteau en de jaren 90, dat kan maar één ding betekenen. Inderdaad: de zaak-Dutroux brak uit en plots was ik medeverantwoordelijk voor een gigantisch onderzoek.

"Niet dat ik zelf de moorden onderzocht, neen, ik organiseerde de logistieke planning van het hele onderzoek. Vergeet niet: toen werkten er 120 mensen aan die zaak. Dat vereiste enige planning.

"Maar nogmaals: werk is maar een onderdeeltje. Wat nadien gebeurde, heeft mijn leven écht veranderd. Daarom is het soms echt zoeken naar schoonheid en kan ik niet vrijelijk 'echt goed' antwoorden op uw vraag.

"Drie jaar geleden pleegde onze oudste zoon zelfmoord. Plots. Zijn vrouw had hem een paar maanden voordien verlaten. Hij leed ook aan diabetes. Op een dag heeft hij zichzelf een overdosis insuline toegediend. Ik durf het openlijk te zeggen: er is als ouder niks erger dan de dood van je eigen kind. Echt niks. En al zeker zelfmoord niet. Je voelt jezelf verantwoordelijk. Alsof je hebt gefaald.

"Ons leven zal nooit nog hetzelfde zijn. Zeker dat van mijn vrouw niet. Ze kan het niet plaatsen. Logisch ook: zoiets vált niet te plaatsen. Maar goed, de kleinkinderen stellen het goed en ik probeer overeind te blijven."

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234